Fórum Cycling-Info.sk

slovenský portál o svetovej cestnej cyklistike

Rôzne preteky - World Tour aj iné

Diskusia o najprestížnejších pretekoch aj Slovákoch v tímoch World Tour.

Re: Rôzne preteky - World Tour aj iné

Poslaťod majo » Ned 07. Aug 2016 7:56:49

ondro píše:Olympiáda: skvelé preteky, z pohľadu dramatickosti, bohužiaľ nešťastné v tom zjazde. Ale aj to prispelo k dráme. Nibali po posledných zážitkoch v zjazdoch už asi nikdy nebude taký silný ako doposiaľ v kariére. Alebo to prekoná tým, že zariskuje ešte viac.
GVA mal aj veľa šťastia a v cieli pekne vyobjímal Fuglsanga. Ten celý čas vedel, že si ide maximálne po druhé miesto, ale ťahal, makal.
Pre mňa morálny víťaz Kwiatkovski, Poliaci to dobre zahrali.

No a tá diskusia pod článkom... Proste ako na internete, chvíľami, čo k tomu dodať?

Môj názor do diskusie o Saganovej neúčasti v pretekoch je, že keby tam bol, možno by sme boli sklamaní ešte viac. Pre mňa to vyzerá tak, že GVA je trošku lepší vrchár, momentálne. A nebolo by nám dobre, keby sme videli, ako Peťo odpadáva a Greg sa tam drží. Alebo, ešte horšie, keby ho v cieli prešprintoval.
Okrem toho Sagan už má aj istú spoločenskú zodpovednosť so svojou reputáciou, ktorá vraví, že je zábavný, nevypočitateľný, bojovný... Takže čo? Šup na MTB. (Urobiť trošku reklamy aj horskému vydaniu Specialized). Lebo ísť sám do takých pretekov ako boli tieto, by síce bolo bláznovstvo, ale nie príliš zábavné.

suhlasim ze kwiatkowski je urcite moralny vitaz lebo odjazdil paradne preteky
co sa tyka diskusie po clankom...ja ju uz dlhsie necitam a mam pokojny spanok :D
majo

Poslaťod elviska » Ned 07. Aug 2016 9:43:05

No vyhral Avermeat, typologický podobný pretekár ako Peter, ale ja si nemyslím že Peter by bol vpredu v top 5. Peter zvyčajne hneď po Tour nemá najlepšiu formu. Minulý rok bolo dobré, že nešiel San Sebastian, ale až Vueltu. GvA, mal svoj deň a možno že sa zlepšil aj v kopcoch, pozrite jak dopadli napr Česi. Z klasikárov bol jedine vpredu GvA, inak len vrchári. Patrikovi Tyborovi gratulujem, skvelý výsledok.
elviska

Poslaťod paula@sile » Ned 07. Aug 2016 21:16:22

bloy píše:Inak výborný výkon aj od Fuglsanga, ani si nepamätám, kedy sa predstavil až tak dobre. Akurát mal smolu, že GvA by neprešprintoval.

V každom prípade preteky boli zaujímavé a mali šťavu. Orgnaizátori nakoniec môžu byť spokojní.

organizatori mozu byt spokojni na ukor dolamanych pretekarov! Ked sa jeden z najlepsich zjazdarov sveta, nibali, strieska a s nim par dalsich, tak toto ja nepotrebujem vidiet, nie to este hovorit o vydarenom preteku.
niekedy mam pocit, ze organizatori to prehanaju, este rychlejsie, este dlhsie, este strmsie, je to totalne chore……….pod mottom „ the show must go on“ a jedno, ake obete si to vyziada
:evil:
paula@sile

Poslaťod adamovotec » Ned 07. Aug 2016 21:36:07

Komentar Fuglsanga po pretekoch:

"It was a crazy race. A good race to watch," said Fuglsang after the finish, adding that he was satisfied with silver.

"He (van Avermaet) was willing to work (in catching Majka) because he knows
he's stronger than me in the sprint. I was just hoping his chain would
fall off or something," he said."

Spoliehat sa na spadnutie retaze, iny problem a pritom vediet, ze Avermaet je lepsi spurter a tahat ho do ciela to je "viera" v osud. :D
adamovotec

Poslaťod elviska » Ned 07. Aug 2016 21:37:03

Jeminenku, pád Holanďanky na OH, vôbec sa nehýbala. Na twitteri už píšu že je pre vedomí, ale strašný pád. :( https://www.youtube.com/watch?v=hnVhdqKvCco
elviska

Poslaťod dexterko » Ned 07. Aug 2016 23:15:48

elviska píše:Jeminenku, pád Holanďanky na OH, vôbec sa nehýbala. Na twitteri už píšu že je pre vedomí, ale strašný pád. :( https://www.youtube.com/watch?v=hnVhdqKvCco

Brutál, prilba jej zachránila život.
Obrázok užívateľa
dexterko

Poslaťod berloq » Uto 09. Aug 2016 13:08:29

paula@sile píše:
bloy píše:Inak výborný výkon aj od Fuglsanga, ani si nepamätám, kedy sa predstavil až tak dobre. Akurát mal smolu, že GvA by neprešprintoval.

V každom prípade preteky boli zaujímavé a mali šťavu. Orgnaizátori nakoniec môžu byť spokojní.

organizatori mozu byt spokojni na ukor dolamanych pretekarov! Ked sa jeden z najlepsich zjazdarov sveta, nibali, strieska a s nim par dalsich, tak toto ja nepotrebujem vidiet, nie to este hovorit o vydarenom preteku.
niekedy mam pocit, ze organizatori to prehanaju, este rychlejsie, este dlhsie, este strmsie, je to totalne chore……….pod mottom „ the show must go on“ a jedno, ake obete si to vyziada
:evil:

Ale to je tak trošku len uhol pohľadu. Nebezpečné to je len vtedy, keď idú rýchlo a riskujú. To im ale nikto nekáže! Je to vyložene na ich úsudku, mám na to, tak idem do rizika - čo Nibali urobil, vtedy však musí počítať aj s pádom. Tí čo vedia, že podobnými schopnosťami nedisponujú, tí by podobnú akciu nikdy nepodstúpili. Je to ako v zjazde z Joux Plane. Kto by to bol povedal, že z tej vedúcej trojice na tom Nibali bude v zjazde najhoršie. Bol na tom najhoršie, preto, lebo to neriskoval... zrejme si povedal, že toto za to nestojí. Pravdepodobne s vidinou olympiády. Tu to riskol a bohužiaľ, to zle dopadlo. Je to možno až príliš povrchné, to takto povedať... ale je to tak a platí to. Aj to najnebezpečnejšie miesto sa dá prejsť krokom a keď aj tam niekto riskuje, tak asi platí... "Keď on skočí do studne...".

Ja teda môžem povedať, že aj mne sa tie preteky neskutočne páčili. Také rýdze pretekanie pri tom ho zaobstarávali naozaj veľké mená cyklistiky. Bolo to skvelé divadlo a ak niekto sleduje OH kvôli iným športom a preteky pozeral len tak, lebo ich dávali, tak cyklistika dostala perfektnú reklamu. Možno až príliš! :D Samozrejme aj mňa mrzia tie pády. Bolo ich veľa a všetko skvelí cyklisti. A áno ten Nibaliho pád, ten ma zamrzel, pretože tomu talianskemu útoku som strašne fandil. Taliani klasicky doviedli najsilnejšiu repre a klasicky (z posledných rokov) z toho nič nemajú. Nibali to mal rozohrané absolútne fantasticky, prakticky na istú medailu a možno aj tú najcennejšiu. Veľká škoda...

Prehra Španielov. Najmä Valverde sa v sobotu príliš s formou nestretol. A príliš sa tomu nedivím, na to, že mal veľkú šancu tento pretek vyhrať a stanovil si to ako veľký cieľ, tak si úplne zle naplánoval sezónu. Prísť na OH s ťažkou jarou a s dvomi GT v nohách, to skrátka nemôže dobre dopadnúť. A tak sa aspoň blysol niečím tak nevídaným, a to ťahaním skupiny, možno aj pre Rodrigueza. To mu určite pridá, na to, že celú kariéru sa riadil heslom "je jedno že sám nevyhrám, hlavne, že nevyhrá Purito (alebo aj Contador)". Lenže Purito, tiež úplne najľahšie nevyzeral a na všetky situácie reagoval s odstupom.

Ja som tu nejako celú dobu odmietal diskutovať o OH, o ktorých tu debata už asi aj pred dvomi rokmi. Nakoniec sa nevyplnili predpoklady, že len vrchári majú šance a nedivím sa tomu. V klasikách alebo jednorázovkách sa tie rozdiely vždy stierajú a zatiaľ čo v etapákoch ťažia vrchári najmä z regenerácie, tu tú možnosť strácajú. Skôr som nechápal ako niekto môže favorizovať Froomeho v podobnom preteku. Do tejto TdF nevyhral ani raz žiadny pretek, ktorý by nekončil na vrchole stúpania a v klasikách je márny. Pre mňa boli Van Avermaet, Gilbert alebo Alaphilippe oveľa väčší favoriti.

GVA je skrátka neskutočný. Je to taký pretekár zo starej školy, ktorý tieto jednorázovky nijako nedelí na severské a kopcovité a podobne. Prakticky sa ani na jedno nešpecializoval, je skvelý vo všetkých. Jediný koho mi z poslednej doby naozaj pripomína je Gilbert z obdobia 09-11, skrátka prišla klasika a na každej hral prím. A potom ešte Sagan, ale tam je to zase o inom :D .
Obrázok užívateľa
berloq

OH

Poslaťod berloq » Uto 09. Aug 2016 16:26:51

Inak ešte k tomu vzťahu OH a cyklistika. V preview k OH je písané, že hry "majú v cyklistickej komunite veľký cveng a pretekári na nich radi súťažia". Neviem ako to je presne myslené, ale ak fandovia cyklistiky, tak ten vzťah pozitívny určite je. Teda si to myslím. Ale vzťah týchto dvoch prostredí je podľa mňa práveže, taký pochybný. Cyklistika nikdy nebola nejaký výstavný OH šport. Naopak, to, ako cyklistika od svojho vzniku až doteraz (a to je bohužiaľ dosť na zaplakanie) funguje na antiolympijských princípoch ju dáva ako protiklad olympionizmu. Ak majú byť OH symbolom čistoty, neskazenosti a celkovo dobra alebo majú niesť mierový odkaz. Tak cestná cyklistika skôr tieto (teda najmä tie prvé dve) znaky, povedzme, špiní, pretože asi žiadny iný šport nie je postavený na podobných - plytkých a vyložene "finančných" princípoch, princípoch totálnej komercie, moci peňazí a absolútneho profesionalizmu. Viem, že možno by sa to dalo povedať o viacerých športoch, ale neverím, že má niektorý ďalší šport podobné základy.

Taktiež sa dosť diskutovalo... "Čo je viac?". Čo je väčší úspech v cyklistike. Myslím si, že zlatá olympijská medaila je úspech neporovnateľný. Neporovnateľný myslím v tom zmysle, že sa to príliš nedá zrovnávať. Pochybné kritéria výberu pretekárov, celkovo malý a až srandovne zložený pelotón tak trošku naozaj degradujú tento pretek. Lenže medaila z OH predsa len má váhu obrovskú... Je to pre každého jedného športovca niečo špeciálne, pretože platí, že olympijský šport = prestížny a ťažký šport. Má mimoriadnu váhu, z športového aj morálneho hľadiska. A potom samozrejme závisí na každom športovcovi čo považuje za viac... Taký Samy Sanchez si zlato z Pekingu veľmi cenil. A kto by aj nie. Môže si GVA neceniť tento úspech? Po takom brutálne ťažkom a strhujúcom preteku, kde dokázal poraziť celú vrchársku špičku? Na to bude dlho pamätať.
Obrázok užívateľa
berloq

Re: OH

Poslaťod Keram » Uto 09. Aug 2016 18:10:12

berloq píše: Tak cestná cyklistika skôr tieto (teda najmä tie prvé dve) znaky, povedzme, špiní, pretože asi žiadny iný šport nie je postavený na podobných - plytkých a vyložene "finančných" princípoch, princípoch totálnej komercie, moci peňazí a absolútneho profesionalizmu. Viem, že možno by sa to dalo povedať o viacerých športoch, ale neverím, že má niektorý ďalší šport podobné základy.

Ojoj takych je. Minimalne vsetky 4 profi americke ligy. Hoci olympijske su z nich len hokej a basketbal. Ale aj futbal je uz viac komercia ako sport. Vlastne cely profi sport je jedna velka show, kde je strasne tazke zistit alebo povedat kto je ten cestny a kto je ten "zloduch". Ked nemas doping tak este je tu potom stavkovanie. Ale to uz asi trosku odbocujem od tvojej povodnej myslienky...
“That guy’s pretty unbeatable right now,” Cavendish said. “He’s a once-in-a-generation rider, for sure. He is super, super good. He’s making us all look like juniors, I think.”
Obrázok užívateľa
Keram

Poslaťod simko » Uto 09. Aug 2016 20:11:39

Clovek je taky rozpolteny. Aj ho stve ze Peter tam nesiel aj tomu rozumie. Co by tam robil sam? Ktory z favoritov by tam bol ochotny ist sam? GVA, Valverde, Nibali? Nie som si isty ze by sli. Navyse termin konania sa podla mna ukazal ako rozhodujuci. Cyklisti ktori isli na GC na Tour boli trochu z formy (Froome, Yates, Mollema) . Cyklisti, ktori na TdF nesli na GC ( Nibali, Thomas, Henao, Majka) boli v konecnom dosledku v poslednych km pretekov na cele a boli favoriti na zlato. Avsak GVA to urobil lisiacky. On dobre vedel uz od jari, od padu na RvV ze sa zameria na Rio. Popritom do medii hovoril o 5 % sanci na vyhru ale uz pocas TdF, pri jeho vyhratej etape bolo vidiet, ze ladi vrcharsku formu. Ja si myslim ze tohto by bol bezproblemov schopny aj Peto, ale to by nemohol v spurtoch superit s Kittelom, Cavendishom a Greipelom a bojovat tak o zeleny dres. Cize iny termin konania cestnych pretekov jednotlivcov na OH ( koncom augusta), aspon este 1-2 miestenky a verim ze Peto by sa vrcharsky pripravil a zabojoval.
simko

Poslaťod paula@sile » Uto 09. Aug 2016 21:22:59

@berloq
pretekari su pripraveni viac riskovat s vidinou zisku olympijskeho zlata, to by mali organizatori vediet, predpokladat a patricne reagovat, pokusit sa odstranit vsetky do uvahy prichadzajuce prekazky,napr. tie obrubniky boli vysoke, popri ceste kamene…
aj najnebezpecnejsie miesto sa da prejst krokom, pises, ale kto sa toho drzi na olympiade….?
kedze som to nibalimu priala, stvalo ma to o to viac, no co uz, mozeme byt radi, ze sa tam nikto nezabil, aspon taka utecha
paula@sile

Poslaťod ifčopifčo » Uto 09. Aug 2016 21:39:54

simko píše:Clovek je taky rozpolteny. Aj ho stve ze Peter tam nesiel aj tomu rozumie. Co by tam robil sam? Ktory z favoritov by tam bol ochotny ist sam? GVA, Valverde, Nibali? Nie som si isty ze by sli. Navyse termin konania sa podla mna ukazal ako rozhodujuci. Cyklisti ktori isli na GC na Tour boli trochu z formy (Froome, Yates, Mollema) . Cyklisti, ktori na TdF nesli na GC ( Nibali, Thomas, Henao, Majka) boli v konecnom dosledku v poslednych km pretekov na cele a boli favoriti na zlato. Avsak GVA to urobil lisiacky. On dobre vedel uz od jari, od padu na RvV ze sa zameria na Rio. Popritom do medii hovoril o 5 % sanci na vyhru ale uz pocas TdF, pri jeho vyhratej etape bolo vidiet, ze ladi vrcharsku formu. Ja si myslim ze tohto by bol bezproblemov schopny aj Peto, ale to by nemohol v spurtoch superit s Kittelom, Cavendishom a Greipelom a bojovat tak o zeleny dres. Cize iny termin konania cestnych pretekov jednotlivcov na OH ( koncom augusta), aspon este 1-2 miestenky a verim ze Peto by sa vrcharsky pripravil a zabojoval.

Podpisujem ;) , vidím to podobne ako ty. Ak by Peter chcel na OH uspieť musel by hneď po klasikách nasmerovať prípravu týmto smerom. Otázka je či by sa oplatilo v podstate obetovať Kaliforniu, Švajčiarsko a TdF za veľmi mlhavú šancu uspieť na OH v ťažko predvídateľných pretekoch. Nakoniec aj Avermaetovi by asi ostala len krumplová medaila (maximálne bronz) nebyť toho nešťastného pádu.
Fanúšik cyklistiky od roku 1972. Veľký fanúšik Petra Sagana, ktorý mu praje, aby vyhral každé preteky na ktoré nastúpi.
ifčopifčo

Re: OH

Poslaťod berloq » Uto 09. Aug 2016 22:01:36

Keram píše:Ojoj takych je. Minimalne vsetky 4 profi americke ligy. Hoci olympijske su z nich len hokej a basketbal. Ale aj futbal je uz viac komercia ako sport. Vlastne cely profi sport je jedna velka show, kde je strasne tazke zistit alebo povedat kto je ten cestny a kto je ten "zloduch". Ked nemas doping tak este je tu potom stavkovanie. Ale to uz asi trosku odbocujem od tvojej povodnej myslienky...

No práve. Profi šport. Lenže to bol v minulosti, ako vieme, protiklad olympiády. Jasne, dnes sa už každý šport posunul na profi úroveň a z hľadiska atraktivity je logické, že účasť profíkov je na OH povolená. Lenže na rozdiel od väčšiny športov, cyklistika bol odjakživa profi šport! Zatiaľ čo ostatné športy sa vyvíjali skôr ako rekreácia a zábava. Cyklistické preteky boli skôr skutočnou možnosťou obživy. Nikto by len tak z rekreácie neišiel 400 km dlhé preteky, to sa skrátka vylučuje. Na samotnej TdF je to vidieť najlepšie. Samotné ceny veľmi skoro vystriedalo nosenie reklamy, ktoré len získavalo na sile. Z jarných klasík je známe, že dokonca cyklisti boli odmeňovaní, miesto financiami, vecnými darmi, ako napr. nábytkom a podobne.

Nejde mi o špinavosti a podvody. Ale tebou spomínané ligy, to je samozrejme spravené maxi-komerčne, aby to profitovalo čo najväčší zisk. Lenže to sú dokonalé marketingové príklady, aké v športe fungujú. Hlavne treba povedať, že dlhodobo stabilné so stálymi subjektami. V cyklistike jazdia za tím, ktorý nemá meno... jazdia za toho kto dá peniaze.

Ale, aby som sa vyjadril jasne. Ja som strašne rád, že sa cyklistickí profíci môžu na OH prezentovať. Bola by to veľká škoda, keby jeden z celosvetovo top športov chýbal v tom najelitnejšom prevedení na podobnej akcii. A potom, keď vidíme tie úžasné preteky, ako boli tie tohtoročné, tak nie je čo dodať.
Obrázok užívateľa
berloq

Poslaťod majo » Str 10. Aug 2016 8:01:24

k OH musi este dodat ze povazujem za obrovsku smolu ze sa na TdF contik zranil a vynechal OH...bol to pretek ktory by jeho urcite vyprovokoval k paradnym vykonom...ak by medzi nibaliho nastupmi zrychli parkrat este aj pistolero to by bol len masaker...alberto miluje pretekat a neboji sa utocit v podstate kedykolvek...som si isty ze by to bolo uzasne divadlo...skoda no :)
majo

ENECO TOUR

Poslaťod paula@sile » Str 10. Aug 2016 9:42:26

na oficialnej stranke eneco tour sa pise, ze peter sagan svoju ucast uz potvrdil, je to opät kacica?
paula@sile

Poslaťod West » Str 10. Aug 2016 10:43:00

ifčopifčo píše:
simko píše:Clovek je taky rozpolteny. Aj ho stve ze Peter tam nesiel aj tomu rozumie. Co by tam robil sam? Ktory z favoritov by tam bol ochotny ist sam? GVA, Valverde, Nibali? Nie som si isty ze by sli. Navyse termin konania sa podla mna ukazal ako rozhodujuci. Cyklisti ktori isli na GC na Tour boli trochu z formy (Froome, Yates, Mollema) . Cyklisti, ktori na TdF nesli na GC ( Nibali, Thomas, Henao, Majka) boli v konecnom dosledku v poslednych km pretekov na cele a boli favoriti na zlato. Avsak GVA to urobil lisiacky. On dobre vedel uz od jari, od padu na RvV ze sa zameria na Rio. Popritom do medii hovoril o 5 % sanci na vyhru ale uz pocas TdF, pri jeho vyhratej etape bolo vidiet, ze ladi vrcharsku formu. Ja si myslim ze tohto by bol bezproblemov schopny aj Peto, ale to by nemohol v spurtoch superit s Kittelom, Cavendishom a Greipelom a bojovat tak o zeleny dres. Cize iny termin konania cestnych pretekov jednotlivcov na OH ( koncom augusta), aspon este 1-2 miestenky a verim ze Peto by sa vrcharsky pripravil a zabojoval.

Podpisujem ;) , vidím to podobne ako ty. Ak by Peter chcel na OH uspieť musel by hneď po klasikách nasmerovať prípravu týmto smerom. Otázka je či by sa oplatilo v podstate obetovať Kaliforniu, Švajčiarsko a TdF za veľmi mlhavú šancu uspieť na OH v ťažko predvídateľných pretekoch. Nakoniec aj Avermaetovi by asi ostala len krumplová medaila (maximálne bronz) nebyť toho nešťastného pádu.

Áno s tým sa nedá než súhlasiť. Peťo fyzicky má na tie dlhšie stúpania, ale aby dokázal držať krok s najlepšími, tak by musel zvoliť adekvátnu prípravu a možno obetovať zelený dres. A to je to čo asi nechcel. Po minuloročnej menej vydarenej prvej polke sezóny asi chcel urobiť výsledky pre Tinkoff a Olega s ktorým si napokon ľudsky sadli. OH je viacmenej reprezentačná záležitosť a pre tímy nemá takú váhu. GVA bol v inej situácii. Momentálne je zrejme na vrchole svojej výkonnosti. Cyklisti dosahujú vrchol v 26 až 31 rokoch a potom už výkonnosť pozvolne klesá a on má už 31. Doteraz síce má veľa úspechov, ale veľké víťazstvo mu zatiaľ chýbalo. Dá sa pochopiť že toto videl ako svoju šancu a že sa na to sústredil.
West

Re: ENECO TOUR

Poslaťod Focus-Shimano » Str 10. Aug 2016 11:11:31

paula@sile píše:na oficialnej stranke eneco tour sa pise, ze peter sagan svoju ucast uz potvrdil, je to opät kacica?

To by bolo skvelé vidieť Petra na najlepšom etapáku na svete .Teší ma že sa stále pôjde cez Geraardsbergen a zároveň ostal aj špurtérsky dojazd v Ardooie neviem sa dočkať.
Obrázok užívateľa
Focus-Shimano

Poslaťod simko » Str 10. Aug 2016 11:22:21

paula@sile píše:na oficialnej stranke eneco tour sa pise, ze peter sagan svoju ucast uz potvrdil, je to opät kacica?

a kde presne to tam je? lebo nejako to tam neviem najst.
simko

Poslaťod Focus-Shimano » Str 10. Aug 2016 11:50:58

simko píše:

Ja som to nasiel tu http://www.touretappe.nl/eneco-tour-2016/
Obrázok užívateľa
Focus-Shimano

Poslaťod simko » Str 10. Aug 2016 11:55:13

Focus-Shimano píše:
simko píše:

Ja som to nasiel tu http://www.touretappe.nl/eneco-tour-2016/

ahaa. dakujem:) len oficialna stranka Eneco Tour nie je tato? http://www.sport.be/enecotour/2016/en/
simko

PredchádzajúciĎalší

Späť na Svetová cyklistika - sezóna

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia