1. Cyklisti sezóny
Schválne som napísal cyklisti, pretože vybrať len jedného je pre mňa takmer nemožné.
Aru, Froome a Contador - ako víťazi GT musia určite patriť medzi cyklistov sezóny
Kristoff - ako víťaz monumentu a cyklista ktorý dokázal v sezóne 20 zvíťaziť
Degenkolb - má na svojom konte 2 monumenty čo je pri súčasnej vyrovnanosti cyklistov vynikajúce
Valverde - monument, bedňa na GT a počas celej sezóny vynikajúce výkony, víťaz rebríčka WT, najviac bodov v rebríčku PCS, ak by som si musel vybrať iba jedného cyklisti bol by to asi on.
Greipel - ako najlepší šprintér sezóny ktorý na mnohých pretekoch dokázal že je aj skvelý tímový hráč
Sagan - majster sveta tu nemôže chýbať a Peter od Kalifornie po MS bavil ľudí svojou aktívnou cyklistikou
2. Sklamania sezóny
Kittel - viem že bol zranený a chorý ale sklamal ma jeho prístup, buď po celú nemal vôbec formu a tak nebol sebakritický alebo ju mal a kašlal na to
Vanmarcke - pri neúčasti Boonena a Cancellaru som pokladal za jedného z najväčších favoritov na Ronde a P-R a on ostal ďaleko za očakávaniami, v celej sezóne bol nenápadný
Cavendish - jedno WT víťazstvo v celej sezóne je pre cyklistu jeho rangu veľmi málo
Kwiatek - akési prekliatie dúhového dresu pokračuje, okrem šťastného víťazstva na Amsteli a celkom slušného začiatku sezóny Kwiatek prepadol v Švajčiarsku, na Tour, v Poľsku, výkon na MS naznačil že by sa mohol vrátiť Kwiatek vydanie 2014
Demare - ja viem, zranenia, smola, ale čo už, táto sezóna nebola pre neho dobrá, len dve víťazstva je na prominentného francúzskeho šprintéra veľmi málo napriek nepriaznivým okolnostiam
3. Objavy sezóny
Dumoulin - objav nového Induraina, skvelý časovkár naznačil svoje možnosti ako cyklista na GT
Latour - žeby budúci francúzsky víťaz Tour ktorý ju má v mene? Viem, má k tomu ešte veľmi ďaleko, ale naznačil svoje možnosti
Alaphilippe - chlap pri ktorého mene vždy zabudnem ktoré písmená má 2x ukázal fantastické Ardény a nebyť Valverdeho patril by k jedným z najprekvapujúcejších víťazov monumentu
Benoot - skvelé výkony na kockových klasikách, vynikajúca výkonnosť na svoj vek
Landa - vynikajúce výkony na dvoch GT a 3. miesto na Gire, kto to očakával?
4. Najlepší výkony cyklistov (v konkrétnych pretekoch)
Stannard - Omloop - takto zlikvidovať v záverečných kilometroch 3 nadržaných etixxákov medzi ktorými je aj Tommeke a Terpstra ktorí skúšajú všetko možné vyžaduje fantastickú výkonnosť
Štyby - Strade Bianche - nechať za sebou takýmto spôsobom Avermaeta, Vanmarcka, Valverdeho - jedným slovom krása
Degenkolb - Paríž Roubaix - dotiahnutie sa na čelo v pravý okamih a psychicky náročné potvrdenie šprintérskych kvalít
Sagan - etapa na Mount Baldy - prekonal sám seba, trpel no vydržal, Phil Ligget to vystihol presne
Zakarin - Romandia - ITT napriek problémom s bicyklom zaostal iba 13 sekúnd za Martinom a dokázal udržať celkové víťazstvo
Contador - Giro, etapa cez Mortirolo, tá jeho stíhačka cez kopčisko sa tak skoro zabudnúť nedá
Froome - TdF a 10. etapa - rozdrvenie konkurencie ktorá sa z toho spamätávala po zvyšok Tour
Geschke - TdF a 17. etapa - životný výkon a životný úspech tohto veľkého bojovníka
Dumoulin - Vuelta - 9. etapa - poraziť Purita a Froomeyho v takom závere, chapeau
Sagan - MS, zdrhnúť všetkým ktorí to čakajú ale na nič sa nezmôžu, fantázia
Nibali - Lombardia - zachrániť sezónu na poslednú chvíľu a dokázať to takýmto spôsobom dokáže iba žralok
5. Najlepší výkon tímov (v konkrétnych pretekoch)
Tinkoff - Tirreno 6. etapa - takto si predstavujem tímový výkon pre svojho šprintéra v ťažkých podmienkach aby si konečne pripísal víťazstvo po dlhom čase
Astana - Giro 20. etapa - útok na Contadora a na celkové víťazstvo sa síce nevydaril
SKY - Tour de France - 10. etapa - kde boli ostatní?
Astana - Vuelta 20. etapa - zdrvujúci útok na celkové víťazstvo ktorému sa nedalo odolať
BMC - MS TTT - potvrdenie úlohy favorita famóznym spôsobom
Astana - Lombardia - vždy boli tam kde mali byť a Rosa Nibalimu výborne kryl chrbát
a pridám najsympatickejší tím MTN Qhubeka, najlepší tím z voľnou kartou s bojovnými cyklistami
6. Najlepšia klasika
Paríž - Roubaix
7. Najlepší etapák
Vuelta
8. Najnudnejšie preteky
Asi boli také nudné že si na ne vôbec nepamätám ....
9. Čo ma v sezóne najviac potešilo
- Saganove víťazstvo na MS keď zavrel ústa všetkým pochybovačom a dokázal že nie je "rovinkár a tuctový cyklista ktorý v ničom nevyniká" ako tu roky tvrdí jeden nemenovaný expert
- koniec kauzy Kreuziger keď všemocná UCI v tichosti stiahla chvost a Roman sa môže sústrediť na cyklistiku
- výkony Avermaeta počas celej sezóny, podobne Sagana od Kalifornie, títo chlapci ma bavia svojou cyklistikou a aj keď nevyhrajú preteky tak ich robia zaujímavými
- spoločné majstrovstvá v Žiline - organizácia, diváci a aj výkony cyklistov
- Štybyho 2. miesto na P-R, už by konečne mal vyhrať monument nejaký cyklista z bývalého Československa, ak to nebude Peter nech je to Štyby
- návrat Phinneyho po ťažkom zranení
10. Čo ma v sezóne najviac sklamalo
- neúčasť Spartaka a Tommekeho na jarných klasikách
- množstvo kolízií cyklistov so sprievodnými vozidlami
- obrovská nezodpovednosť organizátorov (už si nepamätám presne na akých pretekoch to bolo, Paríž-Nice?) keď v cieľovej rovine nechali neohradené kovové stĺpiky čo spôsobilo pád a ťažké zranenia
- Nibaliho "nástup" s motorovým vozidlom na Vuelte
- primitívni fanúšikovia vulgárne útočiaci na cyklistov Sky počas Tour a vôbec niekedy mi fanúšikovia pripadajú ako prepustenci z diagnostických ústavov
- cholerické správanie Sagana na Vuelte pri incidente s motorkou
Pridám bod 11, novinársky počin roku súvisiaci s cyklistikou získava kolektív cycling-info za to že zriadili toto diskusné fórum kde v pohode môžu diskutovať ľudia o cyklistike bez toho aby boli ohrozovaní trolmi a hlupákmi, vďaka