Fórum Cycling-Info.sk

slovenský portál o svetovej cestnej cyklistike

Rôzne preteky - World Tour aj iné

Diskusia o najprestížnejších pretekoch aj Slovákoch v tímoch World Tour.

Re: Rôzne preteky - World Tour aj iné

Poslaťod ifčopifčo » Sob 19. Dec 2015 15:41:05

Keram píše:
Tak si predstav ze na Tour napriklad nejde BMC, Etixx, Lotto, Tinkoff, Movistar, Astana a Sky. Taku Tour by som ja nesledoval.

Tak ja by som ju určite pozeral. Myslíš si že súboje by neboli zaujímavé? Pinot, Bardet, Dumoulin, Uran, Chavez, Purito, Zakarin, Špilak,......... V šprintoch Cav, Bouhanni, Demare, Degenkolb, Matthews.....
Fanúšik cyklistiky od roku 1972. Veľký fanúšik Petra Sagana, ktorý mu praje, aby vyhral každé preteky na ktoré nastúpi.
ifčopifčo

Re: Rôzne preteky - World Tour aj iné-Boj proti ASO

Poslaťod ifčopifčo » Sob 19. Dec 2015 15:44:15

Miki píše:@Ifčopifčo
A kto je to den Godet?Nie je to dáky Frantík?Tour ovláda 50% mediálneho trhu.A práve to je ten problém,že je to tak.Ostatní organizátori iba prežívajú.Prežívajú aj tými.A preto s tým treba niečo spraviť.Nemôže si jeden organizátor robiť čo chce a diktovať celému svetu.UCI sľubuje tlačiť na reformy s ASO,alebo aj bez nej,lebo pripravovaná reforma má širokú podporu.Ak tá jednota tam je,tak môže ASO naraziť,lebo tých 50 % mediálneho trhu tam nemusí byť vždy.Nič nie je nemenné.

Miki ten pán bol riaditeľom TdF 50 rokov takže je predpoklad že o cyklistike niečo vedel.
Fanúšik cyklistiky od roku 1972. Veľký fanúšik Petra Sagana, ktorý mu praje, aby vyhral každé preteky na ktoré nastúpi.
ifčopifčo

Poslaťod ifčopifčo » Sob 19. Dec 2015 16:00:09

Pozrite sa ja nie som na nikoho strane, len tvrdím že UCI a tímy v súboji s ASO ťahajú za kratší koniec. A tvrdím že určite cyklistike nepomôže keď tímy budú šmátrať v cudzích vreckách . Asi sa navzájom nepresvedčíme ale v jednom by sme sa mohli zhodnúť. Tieto hádky nie sú pre cyklistiku dobré, sotva sa ako-tak pozviechala z dopingových afér a vzápätí sú ďalšie problémy ktore mediálnemu obrazu cyklistiky nepomáhajú a potenciálnych investorov odrádzajú.
ifčopifčo

Poslaťod Keram » Sob 19. Dec 2015 16:13:45

Zhrnul si to dobre ifco. Tiez mam pocit ze ASO je vo vyhode. V principe ani nejde o to ktore preteky su vo world tour a ktore nie. Jazdci rebricku aj tak prikladaju malu vahu. A alternativne rebricky budu zohladnovat preteky od ASO ako doteraz. Osobne si nemyslim ze by timy odmietali ucast na Tour ale ak by sa dohodla nejaka alianca a na Tour by nesli najvacsie hviezdy tak Tour to moze uskodit. Ostatnym pretekom pod hlavickou ASO este nepomerne viac.
“That guy’s pretty unbeatable right now,” Cavendish said. “He’s a once-in-a-generation rider, for sure. He is super, super good. He’s making us all look like juniors, I think.”
Obrázok užívateľa
Keram

Re: Rôzne preteky - World Tour aj iné-Goddet

Poslaťod Miki » Sob 19. Dec 2015 16:55:37

@ifčopifčo
A to je ten problém,že tam bol 50 rokov.Aj Sovietsky zväz tu bol 50 rokov a Stalin,Brežnev si myslel,že sa nikdy nerozpadne.Už samotná myšlienka na bojkot TDF,resp.chystaná reforma sa zdá niekomu kacírska.Francúzom vstávajú vlasy na hlave,len pri myšlienke,že to môže byť aj ináč.Ty si hovoríš neutrál.Ja tentokrát rozhodne podporujem UCI.Ešte sa nič ani nezačalo a už všetci na francúzkej strane vyťahujú bombastické vyhlásenia a protiopatrenia.TDF je tu 100 rokov a stále si myslí,že tu bude v takom stave ,ako je dnes ďalších 100 rokov.Treba dať tomu šancu.Ten stav,aký tu vládne,to jest.,že každým rokom tu vznikajú a zanikajú jednotlivé tými je nie správny.Pretekári sa dostávajú do existenčných problémov.Mnohí na konci roka končia.Prirovnal by som to k situácii,že by sme každý z nás,ktorí pracujeme v podnikoch nevedeli či 1.januára ešte nastúpime do práce.Určite by to nepridalo na našej pohode resp.produktivite.Nevravím že chystaná reforma vyrieši všetky problémy vo vrcholovej cyklistike,ale je to prvý krok.Ak by sa podaril napr.postaviť slušný rebríček bodovania pretekárov a na základe toho aj vytvoriť nejaký volný trh s cyklistami,ako je to u iných športov,tak by to bolo veľké plus,najmä pre málo rozpočtové tými.Napr.Baška je majster europy,prečo by nemôhla dostať Dukla Trenčín za neho zaplatené.Následne,ak sa zdvihne jeho tržná hodnota môže ho predať Tinkof a zarobiť na ňom.Tdf beži stále v zabehaných stereotypoch,pretože jej to vyhovuje,kedže majú vysoké zisky.Tie zisky pramenia,ale z vysokého sledovania.Ak sa nalomí táto sledovanosť aj zisky budú nižšie.A to nebude už z ich vrecka.Všetko je boj a bez boja to nedostane ani UCI, ani RCS SPORT ani tými World tour a další zadarmo.
Miki

Poslaťod lukas » Sob 19. Dec 2015 18:45:00

Problémom sú veľké rozdiely medzi pretekmi. A.S.O. má tie svoje dlhodobo v obrovskom pluse, ale 3/4 ostatných úplne živorí. A správanie A.S.O. sa dlhodobo nikomu nepáči. Snažia sa zarobiť úplne na všetkom. Napr. ubytovanie na Tour de France je zhruba na rovnakej úrovni ako Okolo Slovenska, na ostatných pretekoch horšie. To vôbec nie je žart. Áno, často je náročné taký konvoj ubytovať, ale jazdci predsa majú byť na 1. mieste. Rozprával som sa s viacerými ľuďmi, ktorí s tým majú skúsenosti. Na Dakare v Argentíne dokonca ubytovali novinárov do akejsi búdy vedľa mesta a všetci mali iba spoločnú latrínu, sprcha žiadna, pričom vedľa bolo normálne civilizované mesto.
Lukáš Timko
Obrázok užívateľa
lukas

Poslaťod ifčopifčo » Sob 19. Dec 2015 19:12:24

@Miki - keby si tímy museli navzájom platiť a kupovať cyklistov ako je to napr. vo futbale tak by to ničomu nepomohlo, bolo by to len transakcie medzi tímami, to by neprinieslo nové peniaze do cyklistiky. Oleg plače že nemôže predať Sagana, on ho kupoval? On niečo zaplatil Cannondalu? Takže zadarmo získať a potom predať, je to rodený biznisman :P
Tímy nemajú istotu? Tak nech sa uskromnia. Prečo niektoré dokážu hospodáriť aj s menšími rozpočtami? Cyklisti od hladu neumrú, prečo musí Sagan brať 3-4 milióny? Jeden by mu nestačil? (Pozor, to nie je útok na neho) Možno by si tímy mohli stanoviť platové stropy ako je to v NHL, zatiaľ pre tímy WT platí len minimum ktoré musia cyklistovi dať. Každý sa musí prikrývať takou perinou na akú má.
Cyklistika vždy fungovala a asi aj bude fungovať na princípe že cyklisti sú živé nosiče reklamy. A tak si firmy môžu vybrať či peniaze ktoré majú vyčlenené na reklamu dajú na klasické reklamy v médiách alebo zasponzorujú cyklistický tím. A v tom je ten problém, keď sa firme prestane dariť a začne šetriť, prvé čo urobí že okreše práve prostriedky ktoré dáva do cyklistiky. Prípadne keď firma zistí že takýto spôsob reklamy nemá dosah na zvyšovanie ich tržieb poťažne zisku tak tiež skončí. To je tá neistota, to je to prečo sa názvy tímov stále menia, prečo niektoré tímy končia. A nikto, ani slávny Velon neprišli s ničím prevratným čo by túto situáciu malo radikálne zmeniť. Šmátranie po vreckách organizátorom pretekov to nevyrieši, môže to podľa mňa akurát pokaziť to, čo ako-tak funguje.
ifčopifčo

Trh s cyklistami

Poslaťod sportovec » Sob 19. Dec 2015 21:57:07

Miki píše: ... a na základe toho aj vytvoriť nejaký volný trh s cyklistami,ako je to u iných športov,tak by to bolo veľké plus,najmä pre málo rozpočtové tými.Napr.Baška je majster europy,prečo by nemôhla dostať Dukla Trenčín za neho zaplatené. Následne,ak sa zdvihne jeho tržná hodnota môže ho predať Tinkof a zarobiť na ňom ...

No, tak mne sa zdá zase ten systém vo futbale trošku zvrátený. Otroctvo predsa vo svete už skončilo:
https://en.wikipedia.org/wiki/Abolition_of_slavery_timeline

Predstav si že by si išiel do novej práce (školy) a nová firma (škola) by ťa musela vykúpiť od tej starej. Futbal, hokej ... by skôr potrebovali reformu, čo sa týka klubových otrokárskych práv k futbalistom a hokejistom. A nehovorte mi tu, že si ich vychovali alebo také niečo a preto im musia platiť ... každý na svojom talente predsa drie sám, trénera si platí a takisto aj veci na tréning. V chudobných kluboch si každý platí štartovné (+a všetky výdaje) sám. Ak má futbalový klub veľkú hviezdu, tak táto mu pritiahne veľa sponzorov a trebárs zvýši predaj dresov. Je len na klube aby si hviezdu udržal a vyťažil z nej maximum. Takisto sa predávajú Saganove dresy a zisk nejde Saganovi ale do klubu.

Aj preto nepozerám futbal, aby som to nepodporoval :D , nehovoriac o tom, že sú tam padavky, čo sa nosia na nosítkach pri každom škarbanci :D
http://i.imgur.com/FWdJ1M8.jpg
Obrázok užívateľa
sportovec

Poslaťod menovatel » Ned 20. Dec 2015 16:52:43

ifčopifčo píše:Tímy nemajú istotu? Tak nech sa uskromnia. Prečo niektoré dokážu hospodáriť aj s menšími rozpočtami? Cyklisti od hladu neumrú, prečo musí Sagan brať 3-4 milióny? Jeden by mu nestačil? (Pozor, to nie je útok na neho) Možno by si tímy mohli stanoviť platové stropy ako je to v NHL, ... Šmátranie po vreckách organizátorom pretekov to nevyrieši, môže to podľa mňa akurát pokaziť to, čo ako-tak funguje.

Platové stropy sú snaha vyhodiť trh dverami, ale on sa zvykne vrátiť oknom. Napríklad platením bokom, naturáliami, doplnkovými dohodami, zamestnávaním príbuzných a pod. U bežných jazdcov sa deje niečo presne opačné, vracajú plat tímu len aby mohli jazdiť a skúsiť preraziť. Čo sa týka PS, "všetci" mu závidia plat, milióny kolú oči. Ale on je určite populárnejší nielen než drvivá väčšina cyklistov, ale aj než väčšina futbalistov, basebalistov, golfistov ... ktorí berú viac než on. Btw príjem nie je len o športových výsledkoch, to by Beckham nemohol mať tak dlho toľké príjmy aj keď už mu to na trávniku moc nešlo. A cyklistika je skôr chudobný príbuzný - to treba riešiť. Recept odo mňa nepýtaj :)
Čo sa týka organizátorov, aj by som ti dal za pravdu, len ASO má de facto monopol (a vydieračskú silu) a to je úplne zle. Vždy a všade. Aspoň tú Vueltu im nemali predávať. Bude veselo, v diskusiách už som videl aj návrh spraviť Giro 2017 v júli a tvrdo konkurovať kvalitou.
menovatel

Poslaťod ifčopifčo » Ned 20. Dec 2015 20:43:07

menovatel píše:Platové stropy sú snaha vyhodiť trh dverami, ale on sa zvykne vrátiť oknom. Napríklad platením bokom, naturáliami, doplnkovými dohodami, zamestnávaním príbuzných a pod. U bežných jazdcov sa deje niečo presne opačné, vracajú plat tímu len aby mohli jazdiť a skúsiť preraziť. Čo sa týka PS, "všetci" mu závidia plat, milióny kolú oči. Ale on je určite populárnejší nielen než drvivá väčšina cyklistov, ale aj než väčšina futbalistov, basebalistov, golfistov ... ktorí berú viac než on. Btw príjem nie je len o športových výsledkoch, to by Beckham nemohol mať tak dlho toľké príjmy aj keď už mu to na trávniku moc nešlo. A cyklistika je skôr chudobný príbuzný - to treba riešiť. Recept odo mňa nepýtaj :)
Čo sa týka organizátorov, aj by som ti dal za pravdu, len ASO má de facto monopol (a vydieračskú silu) a to je úplne zle. Vždy a všade. Aspoň tú Vueltu im nemali predávať. Bude veselo, v diskusiách už som videl aj návrh spraviť Giro 2017 v júli a tvrdo konkurovať kvalitou.

Som ten posledný kto by ktorémukoľvek športovcovi závidel peniaze. Ale dať niekomu nadštandartné peniaze (čo sa konkrétneho športu týka) a potom vyplakávať, ako to robil a robí Oleg je hlúposť. Že v iných športoch zarábajú viacej s tým nesúvisí, to sa nedá porovnávať, to je práve ten trh o ktorom píšeš. Trh v cyklistike je už porušený tým že WT tím musí garantovať minimálnu mzdu. Cyklistika dopláca na to čo je zároveň na nej fascinujúce a to že sa neodohráva v uzavretom priestore a teda sa nevyberá vstupné a TV prenosy sú drahé. Recept nemáš ale nebuď smutný, recept nevedia nájsť už 1000 odborníkov po dlhé roky ;)
Áno, ASO "z celkového počtu 148 soutěžních dní ve WT drží ASO kontrolu nad závody, které se podílí 42% (61 dní)." ako píše roadcycling.cz. Ale Vueltu zachránili, hrozilo že skončí. Ak by Giro išlo v termíne Tour tak by to skôr uškodilo Giru ako Tour, to je môj názor.
ifčopifčo

Re: Rôzne preteky - World Tour aj iné-Konkuencia TDF

Poslaťod Miki » Ned 20. Dec 2015 20:59:57

@menovateľ, Čo sa týka organizátorov, aj by som ti dal za pravdu, len ASO má de facto monopol (a vydieračskú silu) a to je úplne zle. Vždy a všade. Aspoň tú Vueltu im nemali predávať. Bude veselo, v diskusiách už som videl aj návrh spraviť Giro 2017 v júli a tvrdo konkurovať kvalitou.
Nadviažem na toto.Bolo by to fakt zaujímavé.Do termínu Gira posunúť Kaliforniu a predlžiť a následne v júli spustiť Giro ,ako konkurenciu s celou konpletnou špičkou World tour.Už niekde som čítal,že sa vo svete dvíha opozícia Tour,hlavne v anglosaských krajinách.Angličania určite nezabúdajú ani na také veci,ako neustále spochybňovanie Frooma,oblievanie močovkou a pod.Niečo podobné sa dialo aj počas celej kariéri Armstronga.Podľa sa niečo deje a chcú zatriasť s dominanciou TDF.Hlavne mňa zarazilo vyhlásenie UCI,že zmeny sa udejú s,alebo bez TDF.
Miki

Poslaťod berloq » Ned 20. Dec 2015 22:04:47

Miki prepáč, ty absolútne nechápeš podstatu.

Ty tu ASO nazývaš vydieračmi, ale to UCI, je ten kto vydiera, kto obmedzuje, zakazuje a prikazuje. Uvedom si Tour de France tu bola skôr ako UCI. A hovorím ti, UCI nemá proti ASO ani tú najmenšiu šancu. Ich projekt WT je bez Francúzov bezcenný. A keď sa to UCI nepáči nech to zorganizujú inak, nech organizujú preteky, to nikto nikomu nezakazuje... Nech zoženú organizátorov alebo to robia samy. Keď sú naozaj silní, ASO nepotrebujú.

Ale dobre vieme, že to tak nie je. Cyklistika bez TdF neprežije (a keď uvážime tú celú plejádu ďalších obrovských pretekov). Veľké tímy namiesto toho, aby bojkotovali TdF budú robiť absolútne všetko, aby sa tam dostali. Nechápeš spojeniu Tour = tímy... Uniká ti tá podstata, že tímy, ktoré nebudú na TdF = malé tímy, slabé tímy resp. rýchlo zanikajúce tímy... Píšete tu ako sú ASO nefér. To je podľa mňa poriadne za hranou... Na TdF býva "podštandartné" ubytovanie? Natrepať do jedného mesta 200 cyklistov + ďalších ľudí, ktorých je snáď aj viac, je podľa mňa pomerne nedocenený čin. Platia tímy štartovné? Nie Amaury ho nechce, pri tom je všeobecne známe, že na menších pretekoch sa štartovné často platí, dokonca kontinentálne tímy ho platia aj na veľkých pretekoch. A ako to je s platením ubytovania?

"Vueltu im nemali predávať". :shock: :? :lol: To akože vážne? Taký ten trojtýždňový etapák na prelome augusta a septembra, ktorý je dnes už celkom populárny a niektorí dokonca tvrdia, že tam býva fajn cyklistika, by dnes neexistoval, keby tam Amaury nekúpili dosť veľký podiel.

ASO je profesionálna cyklistika. Či sa vám to páči alebo nie. My vieme, že TdF je po športovej stránke najvyššie zo všetkých pretekov, lenže nie v nedohľadne, je viacej dobrých pretekov. Lenže z hľadiska významu sa so Starou Dámou neporovná zďaleka nič... z veľkého ďaleka... ASO je súčasnosť a zrejme aj budúcnosť cyklistiky. Z TdF spravili multi-globálny projekt, z Vuelty, ktorá bola skôr takou nesledovanou GT, spravili veľmi seriózneho člena top pretekov a všetky ostatné preteky, ktoré organizujú sú jednoducho skvele zaobstarané. Aký to kontrast s takým RCS... ktorému ani veľké Giro (ak vyrába...) nestačí pokrývať straty z ostatných pretekov. A Gazetta už písala, že bude na predaj... Ak by ho ASO kúpili, je zrejmé, že by to posunuli ešte ďalej. Zatiaľ čo RCS spravila z Gira národnú pýchu Talianska, no zároveň ho zavrela svetu, TdF sú svetoví. A treba uznať, že ASO neženie dopredu konkurencia... aspoň tá v cyklistickej brandži... nemá aká. Keby sa riadili podľa RCS alebo iných, nemuseli by nič zlepšovať už pár rokov, alebo si spraviť 5 ročnice. Oni to ženú ďalej a nikto im nestíha.

UCI ich ohroziť jednoducho nemôže. Cyklistika to nie je UCI, to sú organizátori pretekov, bez ktorých sú nič aj samotní cyklisti. Tvrdil som to už veľa krát na stránke v minulých rokoch, tvrdil som to aj tu na fóre... tvrdí to teraz aj Ifčo. A aj to tak dopadne. Takže je to na Cooksonovi... Keď neustúpia, uvidíme, čo prežije, či WT alebo preteky, ktoré ASO organizujú.
Po rovine neviem, do kopca nevládzem, z kopca sa bojím.
Obrázok užívateľa
berloq

Re: Rôzne preteky - World Tour aj iné-Vydieranie

Poslaťod Miki » Ned 20. Dec 2015 23:18:30

@berloq
Kto koho tu vydiera?
Ak je pravda,že za UCI stoja jednotlivé tými,ostatní organizátori a národné federacie a podporujú tie zmeny,tak vydiera skôr ASU a nie UCI.Zmeny boli dlhodobo pripravované,prejednávané a nesúhlasí len ASO.Prečo asi?Na ostatné tvoje argumenty nemá zmysel odpovedať.Ak tvrdíš,že cyklistika,to je TDF,resp.že TDF bez cyklistov prežije,ale cyklisti bez TDF nie.Už samotné toto tvrdenie je zvrátené.Cyklistika to nie je TDF a ASO.Diktát je tu jednoznačný a to zo strany ASO.Diktuje ten kto má moc,kto má peniaze.Vždy to tak bolo a vždy to tak bude.Len otázkou je,či sa s tým chceme všetci zmieriť.
Miki

Poslaťod berloq » Ned 20. Dec 2015 23:34:42

@Miki

Keď nemá zmysel... je to asi naozaj zvrátene! :?

Jednoducho tomu nechápeš... a pri tom si stačí odpovedať na otázku. Kto koho potrebuje? Potrebuje UCI pre ich ProTour ASO. Alebo ASO potrebuje UCI a ich ProTour? Keď stále nič, tak nič...
Obrázok užívateľa
berloq

Poslaťod Miki » Ned 20. Dec 2015 23:52:06

@berloq
Ked nechápeš,tak nechápeš.
Cyklistika ASO nepotrebuje,ale ASO bez cyklistov zanikne.Cyklistika to nie je ASO.ASO JE NIč.Po
ASO prídu iný,ale cyklistika tu stále bude.Ked to chceš takto po lopate.Dufam,že pochopíš.
Miki

Poslaťod dexterko » Pon 21. Dec 2015 0:31:44

@berloq, @miki
Pre začiatok spomeniem, že UCI tu bola skôr ako tdf, nie opačne. UCI od 1900, tdf od 1903. UCI teda prežila aj tých 11 vojnových rokov bez tdf. Diskusia sa zvrtla na boj o prežitie medzi ASO a UCI. Podľa mňa by prežili jeden bez druhého obaja. Treba si uvedomiť, že UCI nie je len cestná cyklistika, ale ďalších x odvetví ako dráha, cyclocros, mtb... Na druhej strane ASO tiež nie je len cyklistika, podniká aj v ďalších športoch ako golf, paris-dakar maratóny a pod., i keď to už nie je tak masové ako v cyklistike. Čiže tieto hádky medzi nimi určite nepovedú k zániku ani jedného. Doplatí na to len samotná cyklistika, cyklisti, tými, fanúšikovia, diváci, hostiteľské mestá a pod.

Áno, to čo sa tu teraz deje, je boj o moc, o nadvládu toho druhého, o väčšie zisky. Aby som nebol kritický, tak určite aj o dobro a zachovanie cyklistiky, k tomu treba ale hneď dodať, že so zachovaním si (ne)primeraných príjmov. Veď bez peňazí sa to asi robiť nedá, tak im to snáď tam hore bude odpustené. ASO si chce zachovať svoju tvár (aj so ziskami) a pokračovať vo svojej práci. Samozrejme po svojom. Nechce aby im do toho kafral nejaký Cookson so svojimi reformami, ktoré by im mali diktovať nejaké pravidlá. ASO je firma, ktorá dodáva tovar objednávateľovi a keď sa mu to nepáči, tovar odoberať nemusí. Zatiaľ si takúto politiku môžu dovoliť. Na ich obranu ale treba dodať, že zatiaľ aj ponúkajú tovar najvyššej kvality.

UCI ako povedzme ,,nezisková organizácia,, musí tiež z niečoho žiť. Možno sa cíti byť ukrátená o nejaký podiel, ktorý im podla nich za prácu, ktorú odovzdávajú pre cyklistiku, patrí a našla si tú najväčšiu dojnú kravu. Zrejme tam boli nejaké neoficiálne rokovania s ASO, ale nakoľko sa nevedeli dohodnúť, UCI siahla pre zabezpečenie budúcnosti cyklistiky po ťažšom kalibri, už oficiálnom. Či sa im podarí niečo zmeniť uvidíme.

Ale ako to v živote chodí, k veľkým veciam patrí aj veľká obeta. Kto nakoniec prinesie väčšiu sa zrejme dozvieme až za veľmi dlhú dobu. Tak či onak, s väčšími či menšími odreninami to prežije ako UCI tak aj ASO. ASO o pár rokov možno s iným názvom a iným majiteľom, ale ten žralok bude v cyklovodách plávať stále.
Obrázok užívateľa
dexterko

Poslaťod dexterko » Pon 21. Dec 2015 0:56:49

Ešte som chcel pridať k príspevku, ale editovanie ma už nepustilo, tak píšem zvlášť.

edit:
K otázke kto potrebuje koho by som sa vyjadril nasledovne:V podstate jeden druhého potrebujú aj nepotrebujú.

UCI potrebuje ASO aby im dodávala kvalitné preteky, ktoré si sama možno teraz nevie zabezpečiť, resp. nemá na ne práva a ani peniaze na odkúpenie. A vlastne ani predajcu, zatiaľ. Na prežitie ako také ich ale nepotrebuje určite. Ak by sme si odmysleli tie preteky pod hlavičkou ASO, ešte stále tu ostáva veľa významných a kvalitných pretekov. Jedným dychom ale treba dodať, že bez nich by cyklistika išla rapídne dolu, ale opakujem, prežila by.

Na druhej strane ASO potrebuje UCI kvôli dodávkam týmov a cyklistov, ktoré zastrešuje. To je dôvod, o ktorom netreba ani diskutovať. Tam to všetko začína aj končí. Na prežitie ich ale nepotrebuje. ASO je prosto a jednoducho len firma, ktorá na prežitie potrebuje byť zisková. Ak nebude zisk, nebude tu ani ASO. Avšak ako som písal vyššie ASO nie je len cyklistika, čiže odchod z cesty by ju zrejme nepoložil. ;)
Obrázok užívateľa
dexterko

Poslaťod menovatel » Pon 21. Dec 2015 11:38:56

Súboj ASO - UCI je principiálny, ani jedna strana nechce ustúpiť a vrcholovú cyklistiku čakajú turbulentné časy. Obe strany sa na to už nejaký čas chystali, zo strany ASO to bol hlavne nákup stratovej Vuelty a (vtedy pre mňa prekvapivá) intenzita útokov francúzskych médií na údajnú doperskú nečistotu Frooma. Zo strany UCI je zasa evidentná snaha znížiť relatívnu moc ASO priklepnutím WT statusu rôznym pretekom, okrem balónikov o Strade Bianche v portfóliu spriateleného RCS hlavne exotickým - po neúspechu Pekingu sa vraví o niečom blízkovýchodnom, juhoamerickom a pod. Ale to všetko je len palebná príprava na niečo US (California) a britské (Londýnska klasika?). Tomu bude ASO brániť zubami nechtami.
Tým sa dostávam k ďalšej línii boja: frankofónny kontra anglosaský svet. V tradíciách a portfóliu pretekov má francúzska strana navrch, ale na čele UCI i vo výsledkoch je to naopak. Aj keď zabudneme na 7 zhavranelých víťazstiev toho, koho netreba menovať, za posledných päť rokov vyhral hlavný klenot ASO štyrikrát Anglosas a raz Talian. Tímy WT sú rozdelené na 11 členov Velonu (zjednodušene - proreformé, teda anti ASO) a 6 nečlenov. V druhej skupine sú významnejšie akurát Movistar, Astana a Kaťuša. Tých 6 má pozvánku na HC preteky TdF, Roubaix a L-B-L 2017 istú, z členov Velon sa imho ASO pokúsi odhryznúť slabšie články systémom vystúpte - pozveme.
Ešte je tu uhol pohľadu slovenského fanúšika. Prípadné trucy, nepozývania alebo bojkoty ohrozia napr. obhajobu x-tého zeleného trička v rade, aj Roubaix by veľmi chýbalo, takže sa nemáme na čo tešiť. Snáď po polroku siláckych gest a rečí nájdu dáky kompromis. Ale nestavil by som na to.
menovatel

Poslaťod Pet » Pon 21. Dec 2015 13:07:58

@ menovateľ - Neviem , či je všetko tak ako si napísal, ale páčil sa mi tvoj príspevok, je uveriteľný. 8-)
Obrázok užívateľa
Pet

Poslaťod berloq » Pon 21. Dec 2015 13:40:31

@menovatel

Áno máš asi pravdu. Ide o to prečo by si mal nejaký organizátor nechať niečo rozkazovať od UCI? A hlavne ASO... Oni sa ich snažia rôznymi predpismi kontrolovať, zväzovať a manipulovať. Len ide o to, že ASO sa samozrejme nechajú ovládať len do vtedy, pokiaľ ich to skutočne nejako neobmedzí. Keď ich to obmedzí, môžu robiť niečo ako robia teraz, teda prípadne sa nepodieľať na WT kalendári ale zostať v nižšom, čo nie je vlastne proti žiadnym predpisom. Oni na to, aby usporiadali preteky nepotrebujú nejaké obmedzenia od UCI, oni organizujú preteky, ktoré UCI nedokáže zorganizovať. Na druhú stranu UCI pripravuje už snáď viac ako rok reformu systému, ktorého špička je WT. Ako Ifčo napísal, ASO produkuje z tohto kalendára takmer polovicu pretekov! To je povedzme si obrovský podiel, ktorý keď odíde... akú bude mať hodnotu nejaký WT kalendár? Žiadnu... muselo by sa to celé prekopať a na koncepciu majú už len rok, čo je možno na samotné znovu-naplánovanie dosť času ale z hľadiska prijímania to je... takpovediac v prdeli. Takže oni musia ASO ustúpiť, aby ich WT kalendár mal zmysel.

Nemá cenu oháňať sa jazdcami. Niektorí to stále nepochopili, že ASO s žiadnymi jazdcami nebude mať problém, oni o žiadne (tie ktoré budú chcieť) tímy neprídu. Jednoducho koho pozvú, ten tam pôjde. Pretože organizujú tie najviac mediálne pokryté preteky, a mediálny dosah = dobrá reklama = dobré peniaze. Takže oni o tímy neprídu. Možno o nejaké, o ktoré nebude záujem, nevýrazné WT tímy zo sezóny, ale to je malý dopad... špička tam 100% bude a to, že tam pozvú pár podľa svojho výberu nič hrozné nie je. Ale príliš by som sa toho nebál, pretože sila ProConti tímov, stále nie je na takej úrovni ako pred rokmi.

Teraz prosím pamätníkov Pretekov Mieru. Preto Vás, lebo Vy k tomu budete mať ten najlepší vzťah. Povedzte aké to boli super preteky... po Tour a Gire snáď tretie najprestížnejšie (aj keď podľa vtedajšieho delenia amatérske). Dnes patrí Závod Míru, medzi najprestížnejšie U23 a nižšie preteky na svete, ale do podoby v akej boli preteky v dobe socíku a pár rokov po tom, to nikto nikdy nedostal. A koľko bolo pokusov? Len ja si ich pamätám veľmi veľa... Na čom to stroskotalo? Môžeme to zhrnúť, že na organizátorovi. Niekedy nebol silný, niekedy chýbala poriadna koncepcia, podpora súkromného verejného alebo aj súkromného sektora. Áno toto všetko musí dobrý organizátor zabezpečiť! Ďalším príkladom je pripravovaný Veľký Štart Gira 2017 v Prahe... Záujem Talaianov by bol, pretože Praha je ešte nedobyté územie, lenže iniciátorom sa nepodarilo všetko skĺbiť, nepodarilo sa zohnať dostatočné množstvo peňazí, podnikateľov čo by to podporili.

Preto môže ASO vyjednávať, preto môžu rozprávať v takejto miere do diania v cyklistike. Pretože oni sú organizátor najlepší na svete! Napísať, že organizátor sa nájde druhý... Organizátori pretekov sú vlastne zapálenci do cyklistiky, ktorí to často robia ani nie je jasné prečo, hlavne pri malých pretekov. Zorganizovať dobre pretek, tak, aby zarábal je umenie a takých ľudí je strašne málo, ktorí to robia. A ASO to robia sakra dobre, rozumej najlepšie. Bez pretekov nikdy nič nebude... Cyklistov je veľa, vždy bolo veľa aj bude... hviezdy sú pominuteľné.

UCI to už raz skúšala. Zistili, že organizovať etapové preteky je strašne ťažké, a začínať odznova a prilákať fanúšikov to chce veľkú dávku precíznosti. RCS sa to podarilo pri Strade Bianche. ASO využili svoju Tour a na jej základoch postavili tour v Yorkshire a podobne... Organizovať preteky je umenie a každý to vie. A organizovať preteky na úrovni akou to robí ASO je... Preto môžu robiť to čo robia. A to, že sa to deje, to len potvrdzuje.

Takže neboj preteky ASO o pretekárov neprídu. Každý tím chce ísť na Roubaix, Paris-Nice, Vueltu... a o TdF nehovoriac. A každý tam aj pôjde (koho pozvú). Takže UCI potrebuje ASO a ich preteky do kalendára WT, inak WT nemá cenu a bude to chcieť reorganizáciu. Tvrdú reorganizáciu! Preto pre nich bude jednoduchšie ustúpiť. A keby ASO vystúpili úplne z tieňa UCI, aj tak by nemali o tímy núdzu. Čím by to UCI nahradila? Roubaix a 2 GT? Arabmi? Nie... tímy radšej pôjdu na dobre zorganizované preteky a to tie od ASO sakra sú!
Obrázok užívateľa
berloq

PredchádzajúciĎalší

Späť na Svetová cyklistika - sezóna

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia