Fórum Cycling-Info.sk

slovenský portál o svetovej cestnej cyklistike

Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Diskusia o najprestížnejších pretekoch aj Slovákoch v tímoch World Tour.

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod Phobos » Uto 09. Apr 2019 9:55:26

@dexterko
Nemyslím si, že ide o výnimočnú situáciu a nový fenomén. Spolupráca viazne stále väčšmi v takej skupine, ktorá ma niekoho naháňať ako pred niekým utekať. Pridaj veľkosť, rôznorodosť, zastúpenie tímov, únavu, štádium pretekov. Zle sa na to pozerá, ale sú to ľudia s ľudským rozumom a všetkým zlým čo k tomu patrí, nenahovárajme si, že sa to do športu nebude nijako premietať a že sú to hrdinovia, ktorí to robia výsostne pre fanúšikov. Zober im rozum a budú ťahať ako kone, daj im superrozum a z matice tisícok scenárov si vykombinujú suboptimum, ale tiež by to asi nebolo ono. Raz to vyjde, inokedy nie, Roubaix možno bude úplne iné, aj keď skepsa je asi namieste.

Samozrejme, že bez vysielačiek by vyzerali preteky úplne ináč, ťažko povedať či lepšie alebo horšie (ja som mal na mysli konkrétnu situáciu). MS sa tuším jazdia bez a častejšie ako jednorazovku pripomínajú skôr nejakú etapu vytrhnutú z kontextu. Nech to UCI skúsi, prečo nie, ale výsledky by boli viditeľné zrejme až po dlhšom čase, keď by si jazdci zvykli na to, čo si môžu dovoliť.

@Mino
Myslel som van der Poela, vyzeralo to, ako keby sa dostatočne nekoncentroval na preteky a zároveň, že by fyzicky úplne v pohode zvládol ďalších 200km.

@West
Povedal by som, že v tých časoch zohráva významnú rolu aj počasie a poveternostné podmienky. Minulý rok bol napr. Gent-Wevelgem najrýchlejší v histórii a to dosť výrazne, napriek tomu sa hovorilo o jednoduchých a relatívne pohodových pretekoch. Tohto roku bol G-W náročnejší, na Ronde prakticky nefúkalo. Inak súhlas.
Obrázok užívateľa
Phobos
 
Príspevky: 269
Registrovaný: Uto 04. Aug 2015 14:15:38

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod Focus-Shimano » Uto 09. Apr 2019 10:23:23

konyk87 píše:
„Boli to zvláštne preteky a veľmi defenzívne. My sme pritom obetovali dvoch jazdcov a ešte sme neskôr nasadili Kaspera Asgreena. Ak by som dal bokom diplomatický tón, tak som na Okolo Flámska videl samých zbabelých favoritov. Je to trochu kruté, ale vnímam to tak," hovoril Lefevere pre denník Het Nieuwsblad.


Lefevere je obycajny pokrytec...

https://sport.sme.sk/c/22094385/okolo-f ... forme.html



Veru , že o zbabelstve vraví práve on . Vtipalek Lefevere.
Obrázok užívateľa
Focus-Shimano
 
Príspevky: 764
Registrovaný: Pon 23. Feb 2015 18:35:06

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod majo » Uto 09. Apr 2019 12:38:50

o Lefevrovy zacinam vazne pochybovat...zacina sa pomaly podobat Olegovy len s tym rozdielom ze on nema prachy :D :D
majo
 
Príspevky: 2216
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod lolo » Uto 09. Apr 2019 21:16:01

čítal niekto dnes na šport.sk článok o saganovi ? bol tam rozhovor s villom a petrovim otcom, ktorý spomínal, že peter bol na vyšetrení nohy nejaký pozostatok toho pádu na tour...
lolo
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:37

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod elviska » Uto 09. Apr 2019 21:25:10

lolo píše:čítal niekto dnes na šport.sk článok o saganovi ? bol tam rozhovor s villom a petrovim otcom, ktorý spomínal, že peter bol na vyšetrení nohy nejaký pozostatok toho pádu na tour...

Myslíš asi na tento článok. https://sport.aktuality.sk/c/391789/pet ... B1C3U5UE4I
elviska
 
Príspevky: 1474
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:36


Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod simko » Uto 09. Apr 2019 22:14:31

lolo píše:čítal niekto dnes na šport.sk článok o saganovi ? bol tam rozhovor s villom a petrovim otcom, ktorý spomínal, že peter bol na vyšetrení nohy nejaký pozostatok toho pádu na tour...

problem je ten ze oni tu nohu bagatelizuju a skor ako pricinu oznacuju virozu. co nevravim ze nie je pravda, ale to ze prave ta noha by mohol byt problem pri jazde na kockách nepovedal este nikto z Petovho timu. chapem ze viroza mu mohla vela zobrat z pripravy ale ked clovek pozrie ako Peto ide na helingenoch tak to nemoze byt len o viroze.
simko
 
Príspevky: 1711
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:36

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod melody » Uto 09. Apr 2019 23:27:14

phobos - minuly rok nebol najrychlejsi G-W...
melody
 
Príspevky: 2
Registrovaný: Štv 21. Mar 2019 20:30:56

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod Phobos » Str 10. Apr 2019 0:57:55

Máš pravdu melody, neviem prečo to mám takto zafixované. Beriem späť čo som písal Westovi a ospravedlňujem sa za šírenie dezinformácií ;)
Obrázok užívateľa
Phobos
 
Príspevky: 269
Registrovaný: Uto 04. Aug 2015 14:15:38

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod berloq » Str 10. Apr 2019 17:53:55

Bettiol je asi výrazným prekvapením (áno viem, že v sezóne vlastne jazdí skvele), ale aj tak, toto nikto nečakal... On vlastne úplne suverénne všetkých rozbil. Na Kwaremonte GVA (ani nikto iný) nedokázal reagovať a následne ten náskok dokázal udržať. Niet čo dodať, jednoznačne najsilnejší muž pretekov. Taliani zdá sa objavili po dlhej dobe poriadny talent pre rovinaté klasiky. Moscon je síce stále mladučký a s obrovským potenciálom, ale vlastne od Ballana a Pozzata tu nik podobný nebol (Nibaliho úspechy tu nechcem zamotávať). Je to taká zaujímavá situácia. Na jednej strane v pelotóne preberajú iniciatívu takýto mladí ortodoxní cestní cyklisti (na čele s Alaphilippom) a k nim sa pridávajú dvaja krosári. Zatiaľ sa zdá, že si to tí cestári vedia postrážiť, ale uvidíme...

Mathieu van der Poel a Wout van Aert sú téma sama pre seba... hneď po tom čo každý v cyklokrose vyhrali po jednom titule, som chcel, aby sa na to vykašlali a prešli úplne na cestu. Bohužiaľ sa to stále úplne neudialo... Van Aert už aspoň je v elitnej zostave. Ale je to absolútne neskutočné, že jazdci, ktorí sú zvyknutí jazdiť tak hodinu a štvrť, sú medzi najlepšími v 270km supernáročnom preteku. V predchádzajúcich pretekoch už tak trochu diváka namlsali, až sa tie ich dosiahnuté umiestnenia na Ronde zdajú málo. Van der Poel po tvrdom páde si sám dobehne do vedúcej skupiny, na Paterbergu sa ukáže ako najsilnejší a následne si zašprintuje pre 4. miesto... no čo viac dodať. Van Aertovo vystúpenie bolo zrejme trošku sklamaním, ako som už napísal, na Kammelbergu na G-W vyzeral až šialene silno. Mne sa tak trošku zdá, že mu v úplných záveroch vždy trošku chýbalo - či už na Strade Bianche (aj keď tam sú proste tie kopce na neho asi zatiaľ veľa), San Rémo a tiež tu na Ronde, napriek tomu, že ho tím držal excelentne vpredu a teda umožnil mu šetriť sily. Stále si myslím, že by to mohlo byť spôsobené práve tímy cyklokrosami v zime, ktoré mu, ako sám tvrdí, pomáhajú v tých prudkých stúpaniach, ale tú vytrvalosť tam asi nenatrénuje. A etapáky tiež nejazdia... Van Aert má ešte Roubaix.

Takže je otázka, či sa ešte zlepšia a naozaj ovládnu aj klasiky v cestnej cyklistike. Alebo sa ukáže, že ani ich neuveriteľný cyklistický talent nebude na vrchol cestnej cyklistiky stačiť.

Ťažko povedať či sa aj taký van Avermaet dostane k víťazstvu... teda myslím cez čistý výkon. GVA od svojej super sezóny 2017 nijako zvlášť nezoslabol. Podobne ako vlani je stále vysoko nadpriemerný. Lenže v roku 2017 dokázal ťahať v neskutočnom tempe dlhé kilometre, do toho útočiť, zase ťahať a v záveroch neomylne šprintovať. K tomu mu asi v súčasnosti niečo chýba a ťažko povedať či sa to s pribudnutým rokom vráti... Pre neho by bolo paradoxne lepšie, keby sa stiahol a začal jazdiť trošku viac hlavou... Pretože stále robí to čo máme radi... neustále útoky, nájazdy do hellingenov na prvých miestach - skrátka stále ten istý GVA, ale k víťazstvu to nevedie, pretože nie je na tom fyzicky o toľko lepšie od konkurencie.

To čo sa v priebehu posledných týždňov rozbehlo voči QS je až vtipné... Áno nedivím sa tomu, veď každého kto ohrozuje Sagana je potrebné na diskusii poriadne degradovať... Porovnávania so Sky, "nudná cyklistika" a to len preto, že vedeli využiť svojej tímovej prevahy. Nie naopak, QS produkoval nádhernú cyklistiku, keď namiesto čistého výkonu vyhrávala taktika a rozum. Ale ako tvrdé Ronde ukázalo, na tých najťažších pretekoch to proste nestačí... Vzhľadom na doterajšie úspechy to bude znieť divne, ale oni vlastne nemajú silného lídra (podobne ako pred pár rokmi, kedy Ani Boonen, ani Terpstra a ani Štybar nedokázali konkurovať Saganovi alebo GVA). To isté je teraz, Terpstra odišiel, Gilbert (viem choroba) silný síce je, ale v tejto sezóne (podobne ako vlani) to nie je rozdielový pretekár. Yves Lampaert je trošku preceňovaný sa mi zdá, podobne ako bol Stijn Vandenberg... aj komentátori z neho robia lídra zostavy. Áno vyhral belgický titul, čo je veľká vec a aj ďalšie jednorázovky, ale veľkým lídrom v priamej konkurencii nedokázal nikdy konkurovať. Štybar (viem, tiež choroba) sa dokáže držať veľmi dlhú dobu super silných jazdcov, ale história potvrdzuje, že sám by medzi nimi nedokázal byť rozdielový. No a zrejme najsilnejší pretekár QS celej jari bol paradoxne Jungels. Jungels to je taký ten moderný pretekár typu Gerainta Thomasa alebo aj Dumoulina, ktorý nie je ani klasikár ani vrchár, no s tým jeho obrovským ťahom dokáže jedných aj druhých poraziť. On skrátka ťahá a či sa mu do cesty postaví Stelvio alebo Paterberg, ťahá ďalej. Len v koncoch pretekov je potom vidieť rozdiel medzi špecialistami a ním, či už tu na klasikách alebo v kopcoch.

Jednoducho QS to hrá dobre. Vlastne robia to čo musia, 1 vs 1 by ich lídri v súboji neobstáli, takže musia ich prečísliť, čo zvládli na viacerých pretekoch dokonale.

No, ale ešte je pred nami Roubaix, ktoré zakončí tento blok. A netreba pripomínať, že víťazstvo na Roubaix robí z neúspešnej sezóny úspešnú. Takže hodnotiť finálne budeme až po nedeli.
Obrázok užívateľa
berloq
 
Príspevky: 522
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod Mino » Str 10. Apr 2019 18:20:13

@berloq
Toho GVA2017 vidím trošku inak. On mal vždy všetky "atributy robotníka" ale v tej sezone jazdil hlavou, vždy sa za niekym kus odviezol ( Omloop - Sagan, E3 - Gilbert, GW - Keukelere ) a v tom roku mal Oss neskutočnú formu a pre Grega sa to poskladalo ako na Olympiade. Odvtedy mu "ochabol" team a hlavne ho nikto nikam neťahá. Všetko si musí oddreť sám a na to aby vyhral na výkon proste nemá. Inak Wout mi pripomína presne Grega z rokov pred OH. Makal, nastupoval, snažil sa drel a víťazstvo žiadne... Van Aert by sa mohol vykašlať na kros. U MVDP je to asi jedno on bude víťaz, otázka je len či bude mať aj šťastie na monumenty.

Pred PR tuším nie je žiadny cyklista čo by vyčnieval. Neviem kto by mohol vyhrať je ich aj 20. Ešte by mohlo spŕchnuť a bolo by.
Go BORA
Mino
 
Príspevky: 349
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod berloq » Štv 11. Apr 2019 12:06:19

Mino píše:@berloq
Toho GVA2017 vidím trošku inak. On mal vždy všetky "atributy robotníka" ale v tej sezone jazdil hlavou, vždy sa za niekym kus odviezol ( Omloop - Sagan, E3 - Gilbert, GW - Keukelere ) a v tom roku mal Oss neskutočnú formu a pre Grega sa to poskladalo ako na Olympiade. Odvtedy mu "ochabol" team a hlavne ho nikto nikam neťahá. Všetko si musí oddreť sám a na to aby vyhral na výkon proste nemá. Inak Wout mi pripomína presne Grega z rokov pred OH. Makal, nastupoval, snažil sa drel a víťazstvo žiadne... Van Aert by sa mohol vykašlať na kros. U MVDP je to asi jedno on bude víťaz, otázka je len či bude mať aj šťastie na monumenty.

Pred PR tuším nie je žiadny cyklista čo by vyčnieval. Neviem kto by mohol vyhrať je ich aj 20. Ešte by mohlo spŕchnuť a bolo by.
Go BORA


Áno. Alebo môžeme ako normálni ľudia úplne objektívne povedať, že GVA bol v tom roku jednoznačne najsilnejší klasikár, ktorý zaslúžene dosiahol všetky svoje víťazstvá.

Favoriti sú skutočne vyrovnaní. Treba ale dodať, že Roubaix je iný pretek. Napriek tomu, že je vrcholom celej tej flámskej kampane, tak je to pretek úplne iný. A veľmi často sa stáva, že pretekárom, ktorým išli dobre dláždené hellingeny, pave až tak nevonia. Takým ideálnym príkladom je Nór Kristoff. U neho to je vskutku až taký paradox, že z flámskych jednorázoviek už pobral toľko úspechov, naopak Roubaix mu nikdy nesadlo. Pritom keď sa na neho človek pozrie, dalo by sa usudzovať, že by to malo byť presne naopak.

PS: sorry za chyby v tom predchádzajúcom príspevku.
Obrázok užívateľa
berloq
 
Príspevky: 522
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod Mino » Štv 11. Apr 2019 12:16:16

berloq píše:Alebo môžeme ako normálni ľudia úplne objektívne povedať, že GVA bol v tom roku jednoznačne najsilnejší klasikár, ktorý zaslúžene dosiahol všetky svoje víťazstvá.


to je bez debaty. Dovolím si tvrdiť že Greg má formu na úrovni 2017 aj teraz, ale má slabší tím a selekcie v pretekoch nie sú dostatočné.
Mino
 
Príspevky: 349
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod simko » Štv 11. Apr 2019 12:32:38

Mino píše:to je bez debaty. Dovolím si tvrdiť že Greg má formu na úrovni 2017 aj teraz, ale má slabší tím a selekcie v pretekoch nie sú dostatočné.

podla mna nema. vyzera lepsie ako v 2018 ale Greg z 2017 by na tohtorocnom E3 nebol v spurte treti dokonca si dovolim tvrdit ze by aj vyhral. na P-R 2017 mu Stybar viacmenej visel za zadnym kolesom. v striedani sa nepretrhol nemal ani dovod. Greg to suverenne odtiahol az na velodrom a tam mu suverenne v sprinte nedal sancu. to nebolo tesne vitazstvo. a sam Greg povedal ze ked vchadzali na velodrom tak vedel ze vyhra Roubaix. tak si veril a taky mal sprint v tom roku.
simko
 
Príspevky: 1711
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:36

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod simko » Pia 12. Apr 2019 14:34:36

Roubaix

*****
**** GVA, DQS ako celok, Van Aert, Naesen
*** Degenkolb, Politt, Sagan, Kristoff
** Vanmarcke, Rowe, Van Baarle, Trentin, Phinney,
* Demare, Kung, Benoot, Oss, Dillier, Gaviria

keby boli borci z DQS uplne fit a vo forme tak im dam 5 hviezd ale jednak im niektorym uz moze odchadzat forma a borili sa aj s nejakymi zdravotnymi komplikáciami.
celkom som zvedavy na Gaviriu, ktorému hellingeni asi nikdy nebudu chutit, ale Roubaix to je trochu ina pesnicka a tam podla mna nie je bez sanci

Musim povedat ze ohladom Peta som bol pesimista tesne po G-W ale pocas nasledujuceho tyzdna som si to tak vseljako racionalizoval a tesne pred Ronde som bol opat optimista, aby som sa tesne po pretekoch stal zas pesimista co sa tyka jeho sanci na kockách:) Ale ako aj tento tyzden plynul tak teraz ked sa to tak ulezalo, tak opat som trochu optimistickejsi. Par dovodov:
-podla mna to ze vlastne pocas celych pretekov bude protivietor moze hrat Petovi do karat, ale urcite aj Kristoffovi, Degenkolbovi a podobnym. Zrejme neuvidime extra utocnu ediciu ale zas moze to vystrelit uplne opacne.
-verim tomu ze Petova forma trochu rastie. sice nie exponencialne, ale nejaky progres tam snad je.
-hellingeny Petovi nesli ale nieco mi hovori ze s tymi na Roubaix by mohol mat mensie problemy. zda sa mi ze Peto nie je na rovine tragicky, ten motor potrebny na Roubaix by tam mohol byt. je mnoho jazdcov ktori na RvV nikdy nesiahali na pódium, ale zato na Roubaix neraz podali vyborne vykony, ktore u niekoho skoncili a u niekoho mohli skoncit aj vitazstvom. napríklad Daniel Oss, Greipel, Degenkolb... ale zas treba povedat ze taky Kristoff to ma uplne opacne co je pre mna zahadou ale je mozne ze tento rok v protivetre sa mu moze zadarit...
-Petov tim ma urcite vacsie predpoklady byt silnejsi na Roubaix ako na Ronde, takze verim tomu ze budu oporou...

hlavne nech sa Petovi vyhybaju pady a defekty, a ked sa bude v ten den dobre citit a forma naozaj aspon trochu rastie tak to nemusi byt zly výsledok. je dost mozne ze tesne po Roubaix budem opat pesimisticky naladeny aby som potom v priebehu tyzdna si zase zdovodnil ze ano AGR su tie preteky kde Peto trafi vrchol formy:) ale v prvom rade potrebuje mat v nedelu stastie, nech v pohode dorazi do ciela a potom uz hor sa na AGR, poprípade LBL.
simko
 
Príspevky: 1711
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:36

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod dexterko » Pia 12. Apr 2019 15:08:08

V nedeľu to môže byť masaker, keďže majú byť počads dňa aj prehánky. Vietor, blato, pády, ajaj to budú jatka.
Obrázok užívateľa
dexterko
 
Príspevky: 689
Registrovaný: Str 18. Feb 2015 18:42:24

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod simko » Pia 12. Apr 2019 15:19:20

dexterko píše:V nedeľu to môže byť masaker, keďže majú byť počads dňa aj prehánky. Vietor, blato, pády, ajaj to budú jatka.

no neviem ja co som pozeral predpovede tak ma byt ako v tieto dni. pomerne chladno ale inak polojasno. nejake prehanky hlasia na sobotu ale to do nedele vyschne aj keby trochu sprchlo.
simko
 
Príspevky: 1711
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:36

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod West » Sob 13. Apr 2019 21:25:49

Vyzerá že vietor bude skôr východo severo východný. Čiže občas spredu, častokrát z boku a na Arbri dokonca skôr odzadu. A bude dosť silný. To by mohlo spôsobiť, že sa to už veľmi skoro rozbije do skupiniek a začne sa pretekať. To Peťovi nebude moc vyhovovať. Na druhej strane lídri budú asi po Ronde trochu opatrnejší a nebudú sa chcieť vystrieľať príliš skoro, aby ich v závere vyplieskal nejaký jazdec druhého sledu.
West
 
Príspevky: 334
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod dexterko » Sob 13. Apr 2019 22:31:56

West píše:Vyzerá že vietor bude skôr východo severo východný. Čiže občas spredu, častokrát z boku a na Arbri dokonca skôr odzadu.

Ty vole až takto? Tlak, vlhkosť...? Nie, robím si srandu :D Ono či je Severný, alebo SV, či nebodaj VSV je už úplne jedno. Pri tých častých zmenách smeru jazdy ti furt fúka do papule.
Obrázok užívateľa
dexterko
 
Príspevky: 689
Registrovaný: Str 18. Feb 2015 18:42:24

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod Keram » Ned 14. Apr 2019 2:18:25

Ja dufam ze sa to rozbije lebo kukat na Betiola a za nim slupinu 20 jazdcov nebolo podla mojho gusta.
“That guy’s pretty unbeatable right now,” Cavendish said. “He’s a once-in-a-generation rider, for sure. He is super, super good. He’s making us all look like juniors, I think.”
Obrázok užívateľa
Keram
 
Príspevky: 1229
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

PredchádzajúciĎalší

Späť na Svetová cyklistika - sezóna

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 72 hostia

cron