Fórum Cycling-Info.sk

slovenský portál o svetovej cestnej cyklistike

Vuelta a Espaňa

Diskusia o najprestížnejších pretekoch aj Slovákoch v tímoch World Tour.

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod pmts » Sob 24. Aug 2019 19:24:00

Zažívame zaujímavé časy čo sa GC týka... Poseldné 4 Grand Tours vyhrali ľudia ktorý dovtedy neboli ani na pódiu a tentoraz to bude znova premierový víťaz, ak sa teda Quintana alebo Aru nevzkriesia. Neprešiel mi na stránku blog s top 10 favoritomi a tak aspoň takto poviem že pre mňa je jasne najväčší favorit Lopez, a ak sa dokázal dostať do formy ako bol na posledných dvoch Vueltách tak by mu víťazstvo nemalo ujsť...
pmts
 
Príspevky: 414
Registrovaný: Štv 25. Feb 2016 16:07:45

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod Phobos » Sob 24. Aug 2019 19:34:18

pmts píše: Neprešiel mi na stránku blog s top 10 favoritomi

Veď to hoď sem pls, ak to teda máš niekde uložené
Obrázok užívateľa
Phobos
 
Príspevky: 269
Registrovaný: Uto 04. Aug 2015 14:15:38

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod pmts » Sob 24. Aug 2019 19:52:05

Kto zavŕši sezónu ziskom červeného dresu?
Po Gire a Tour tu máme menej výraznú a menej prestížnu, no o to uvoľnenejšiu a aktraktívnejšiu Grand Tour. Vuelta opäť pripravila vpodstate horský trojtýždňový etapák, a výnimočne bude tentoraz záležať viac natom akú formu budete mať na začiatku podujatia, ako na jeho konci. Ťažko povedať či je to výhoda alebo nevýhoda pre jazdcov z Tour kedže sa na jednu stranu limituje riziko straty formy a postupného slabnutia v treťom týždni, no na druhú stranu sa nemôžu ani v prípade zlých pocitov v prvej časti podujatia moc spoliehať na postupné rozjazdenie do formy. Tak či tak, ako každý rok, budú v nevýhode oproti ľuďom čo išli radšej Giro alebo sa dokonca sústredili cielene na Vueltu. A ako každý rok, nájde sa veľa takých aj takých. Vuelta je už tradične akýmsi mixom toho, čo sme videli na prvých dvoch Grand Tours sezóny. Tentokrát sa však tí úplne najsilnejší jazdci z Tour na Vuelte neukážu, a tak môjmu rebríčku top favoritov na zisk La Roja velia (ne)úspešní jazdci z talianskej Grand Tour. Samozrejme, ako inak, rebríček je subjektívna záležitosť, hoci som sa snažil vypracovať ju s objektivitou.

10. Tadej Pogačar (UAE Emirates)
Je to pravdepodobne zvláštne meno na začiatok favoritov Grand Tour, keď si zoberieme že sa jedná o debutanta na trojtýždňovom etapáku a hlavne dvadsaťjeden ročného chalana. Keď si však odmyslíme zmienené skutočnosti a pozrieme na jeho výsledky v tejto sezóne, mal by jednoznačne patriť medzi favoritov. Áno, je extrémne mladý a bez skúseností, no po boku bude mať veľmi skúsenú dvojicu Fabio Aru - Sergio Henao, ktorá ho mnohému naučí. Okrem toho nieje ani zďaleka zriedkavé aby sa debutant na Grand Tour, špeciálne mladý talent, v treťom týždni vybičoval ešte k lepším výkonom. Profil Vuelty mu perfektne sedí. Kratšie, prudké kopce sú mu ako šité na mieru a členitá individuálna časovka bude preneho priam zákusok. Sedí mu aj ľahší tretí týždeň, pre prípad, žeby jeho mladému organizmu predsalen začala dochádzať šťava. Jeho tím ho perfektne zbavil tlaku keď vyhlásil za lídra Fabia Arua, a tak naňho cyklistická verejnosť nebude upierať oči a očakávať veľký výsledok. No ako od jedného z najtalentovanejších GC jazdcov novej generácie sa môžme veľkého výsledku od Tadeja Pogačara ľahko dočkať.

9. Tao Geoghegan Hart (Team INEOS)
Tím Ineos po roku opäť raz neprejavil záujem o víťazstvo na Vuelte, aspoň nie seriózne. Geraint Thomas, ktorý sa celú sezónu postupne dostával do formy aby napokon neobhájil víťazstvo na Tour, jednoducho na Vueltu ísť nechcel. Vzhľadom nato že do júna prakticky nebol vo forme a neodjazdil toho veľa, tak by mal byť relatívne čerstvý, a taktiež vzhľadom nato že mu s pribúdajúcimi rokmi a konkurenciou vo vnútri tímu už neostáva veľa príležitostí vyhrať Grand Tour, mal ísť Vueltu aspoň vyskúšať. Geraint Thomas však neštartuje, rovnako ako neštartujú mladé pušky jazdiace v skvelej forme Pavel Sivakov a Ivan Sosa. A vzhľadom nato že sa Wout Poels rozhodol či ísť na Vueltu až v deň oznámenia nominácie tímu Ineos pomocou fanúšikovskej ankety na instagrame, lídrom by mal byť ďalší z mladíkov tímu. Tao Geoghegen Hart dostáva životnú šancu. Jeho výsledky z tejto sezóny síce niesú nijako oslnivé a mladíci či už z jeho tímu, alebo konkurenčných tímov, dosiahli tohto roku omnoho viac, tak jeho výkony sú na rovnako vysokej úrovni. V každom preteku v ktorom zahviezdil jeho mladší kolega Pavel Sivakov bol Tao Hart ten silnejší, no zakaždým hrali okolnosti v prospech rusa. Zo začiatku sezóny bol členom podporného tímu Egana Bernala no po páde kolumbíjčana naňho nečakane padla ťarcha líderstva na Gire ktorú aj kvôli pádom absolútne nezvládol. Tentokrát ale prichádza tá ťarcha líderstva očakávane, a Poľsko ukázalo že príprava prebieha na jednotku. Dokáže Tao Hart prekročiť svoj tieň a konečne výsledkovo dospieť? Na top 10 isto má, no ako brit v britskom tímu nad ktorým pomaly začínajú preberať kontrolu cudzinci, bude určite mieriť vyššie, a v prípade úspechu môže navždy zmeniť svoju kariéru...

8. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott)
Simon Yates sa napokon rozhodol neprísť obhajovať titul, čo je aspoň pre mňa osobne obrovské prekvapenie. Skoro rovnako veľké ako fakt, že sa rovnako rozhodol aj Adam Yates po zbabranej Tour. No každopádne, dvojičky sa rozhodli, a šancu na comeback dostáva vždy usmievavý kolumbíjčan, ktorý si posledné dva roky pretrpel a namiesto definitívneho zaradenia sa medzi top jazdcov sveta bol tak akurát často na maródke. Mononukleóza aj jeho koleno ho však už viac netrápia a v tejto sezóne predvádza pomalý, ale istý comeback. A Vuelta, závod kde jeho kariéra nabrala hviezdny smer, je ideálnym miestom na zavŕšenie tohto comebacku. Giro aj Slovinsko boli z jeho strany veľmi vydarené, no predsalen mu niečo k jeho niekdajšiemu ja chýbalo. Tak nejak sa mi ale nechce veriť že tak silný GC tím ako Mitchelton by nechal doma obe dvojičky, keby nemal istotu že majú dobre pripraveného lídra. Menšiu výhodu má v tom že môže len prekvapiť, kedže po posledných dvoch rokoch naňho nemôže byť vyvýjaný žiadny tlak.

7. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe)
Ťažko povedať čo očakávať od Majku po solídnom Gire, no ak sa dokázal znovu pripraviť podobne ako na jar, top 5 by mu nemala utiecť. Ale existuje vôbec nejaký scenár v ktorom by mohol vyhrať? Jazdí nazaujímavo, defenzívne a má mizernú časovku. Lenže kto vie, možno nastúpi na Vueltu v životnej forme a začne lietať v kopcoch. Skúsenosti mu ani náhodou nechýbajú a Vuelta mu sedí. Na veľmi podobne profilovej Vuelte už dosiahol svoj zatiaľ životný výsledok a jediné pódium aké má z Grand Tours. Podpora tímu by mala byť solídna, dlhoročne spoľahlivý Majkov domestik a kamarát Pawel Poljanski sa isto dokázal dôkladne prirpaviť na Vueltu a ako každý rok bude na špnaielskej Grand Tour v službách svojho krajan jazdiť ako vymenený. Podpora odchádzajúceho Davide Formola je už otáznejšia, no ak by poračovala ich kolaborácia z Gira, Majka sa bude môcť isto spoľahnúť na svoj tím.

6. George Bennett/Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma)
Šiestu priečku som musel rozdeliť, kedže záležať bude čisto natom koho zvolí tím Jumbo ako zálohu a plán B. V oboch prípadoch to však bude solídny plán B... Steven Kruijswijk sa predsalen dokázal vyštverať na pódium Grand Tour, a rovno na tej najväčšej, no zas a znova sa nedokázal vrátiť až na úplný vrchol svojich možností, do jeho formy z Gira 2016. Čakám nato už niekoľko rokov, no tohtoročná Vuelta to asi teda isto nebude. Keby sa mu to po náročnej Tour de France ale predsalen podarilo, stal by sa razom vážnym adeptom na červený dres. Oveľa väčšie nádeje však tentokrát vrážam do Georga Bennetta. Na Tour sa predviedol vo fantastickej forme, no veterná etapa zničila jeho ambície v GC a pád v treťom týždni a následné trápenie v Alpách tak trochu dehonestovali jeho úžasnú fazónu, a nádej na potencionálne najlepšiu Grand Tour života. Po oddychu je ale späť, zdravo naštvaný a na profiloch ktoré mu sedia ďaleko viac ako tiahle stúpania a rovinaté časovky na Tour de France sa bude isto vyžívať. Jeden aj druhý si povezú istú výhodu z tímovej časovky, čo môže byť vynikajúci odrazový mostík pre ich potencionálne GC ambície.

5. Rigoberto Uran (EF-Education First)
Kolumbíjčan je klasickým prototypom pretekára, ktorý sa po sklamaní na Tour de France neuspokojil a ide to skúsiť ešte raz. A hoci je naozaj málo pravdepodobné že sa na Vuelte predstaví v lepšej forme než v akej sa ukázal na Tour, stále sa bavíme o pretekárovi ktorý bol už na troch Grand Tours druhý. V jeho prípade platí to isté čo v podaní Majku, a síce že neexistuje priveľa scenárov v ktorých by mohol s jeho defenzívnym, ba až priam neviditeľným spôsobom jazdy vyhrať. Narozdiel od poliaka zo seba však vie vytiahnuť časovku na úrovni špecialistov, čo môže byť dôležité, kedže časovka na tohtoročnej Vuelte je realtívne dlhá a prichádza realtívne skoro. Po ruke bude mať super silný tím. Martinez, Carthy, Van Garderen aj Sergio Higuaita by vedeli sami zaútočiť na top 10 v GC, ale vzhľadom nato že všetci vyhlásili pred závodom plnú podporu Uranovi, môžme usudzovať že kolumbíjčan po Tour de France dobre zregeneroval a je pripravený pobiť sa minimálne o pódium.

4. Nairo Quintana (Movistar)
Neúspešné Grand Tours pribúdajú, a očakávania fanúšikov ubúdajú. A aj napriek tomu musím zaradiť Naira Quintanu takto vysoko. Mont du Chat 2017, Alpe d'Huez 2018, Balcón de Bizkaia 2018 a Tourmalet 2019... 4 kopce, 4 Grand Tours a na všetkých ten istý obrázok. K obrovskému prekvapeniu všetkých fanúšikov obrovský favorit Nairo Quintana odpadá so sklonenou hlavou zo skupiny favoritov ďaleko pred cieľom... Ak vyhorí opäť, bude to rovnaké... Komentátori zvýšia udivený hlas, médiá budú písať o senzácií, no existuje vôbec nejaký fanúšik cyklistiky ktorého by to prekvapilo? A aj napriek tomu si musím spomenúť na minuloročný Col du Portet a tohto ročný Galibier... Rozprávame sa o Nairovi Quintanovi, víťazovi Gira aj Vuelty, jazdcovi ktorý dokázal preháňať Chrisa Frooma v jeho vlastnom teritóriu, na Tour de France! Blockhaus a jeho súboj s Tomom Dumoulinom o Maglia Rosa bol predsa len pred 2 rokmi! Nairo Quintana nám už niekoľko krát ukázal že dve Grand Tour za sebou vie absolvovať na vysokej úrovni a jednoducho ak nastúpi na túto Vueltu vo forme, aká ho tu zdobila pred tromi rokmi, je vymaľované. Navyše musím pripomenúť že sa jedná o rozlúčku s Movistarom, jeho priam rodinou a tímom ktorý z neho spravil to čím je. Motiváciu má, a pred prestupom do tímu Arkea Samsic ho čaká posledná Grand Tour s poriadnou podporou na dlhú dobu. Možno je načase, vrátiť sa na vrchol.

3. Richard Carapaz (Movistar)
Ekvádorský objav minuloročného Gira už musíme radiť k najlepším GC jazdcom súčastnosti, a vzhľadom na jeho schopnosť vyladiť formu na vrchol sezóny aj k špecialistom na Grand Tours. Minulý rok sa po Gire na Vuelte už nevrátil do top formy, no tohtoroku prichádza na Vueltu už ako plnohodnotný líder a superstar svetovej cyklistiky. Po Gire mal more času na oddych a dôkladnú prípravu a profil Vuelty mu ako fantastickému vrchárovi náramne svedčí. Ak sa Valverde, Soler aj Quintana podrobia, bude disponovať tímom ktorý sa môže rovnať najlepším zoskupeniam na štarte. Akurát jeho generálka v Burgose až tak nádejne nevyzerala, na Sosu sa nechytal a v generálke pred Girom na Vuelte Asturias pôsobil ďaleko lepšie. Ako nám však Grand Tours už mnohokrát ukázali, na generálkach moc nezáleží...

2. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
Bývalý skokan na lyžiach povedie Jumbo do boja za ďalším pódiom na Grand Tours. Slovinský jazdec, hoci pôjde len svoju tretiu Grand Tour na výsledok, už tak nejak patrí k etablovaným GC jazdcom a spolu s Geraintom Thomasom, Tomom Dumoulinom a Chrisom Froomom predstavuje takzvaného allroundera, svetového vrchára s vynikajúcou časovkou jazdiaceho za silný tím, ktorý sa považuje za dokonalý prototyp na víťazstvo na Grand Tour. Lenže Vuelta nieje tak úplne obyčajná Grand Tour... rozhodujú hlavne kopce. Veľa kopcov. A ako nám Primož Roglič ukázal na Gire, v pravých horách nieje tak nedotknuteľný. Samozrejme, na Gire hralo priveľa okolností v jeho neprospech. Či už tlak vytvorený Vincenzom Nibalim, technický problém a pád v etape do Coma, dlhá a ťažká (ale zato megaúspešná) jar a zranenia Roberta Gesinka a Laurensa De Plusa a tým pádom netypicky slabý tím Jumbo... No dokázal by sa na Mortirole skutočne udržať Carapaza s Landom keby niektorá z vyššie zmienených okolností bola inak? Ťažko povedať. Odpoveď nato sa nám naskytne v nasledujúcich troch týždňoch, kde Rogliča čajakú kopce ako Los Machucos. Ak ich dokáže prejsť na čele s najlepšími vrchármi, obe časovky mu otvárajú cestu za víťazstvom...

1. Miguel Angel Lopez (Astana)
Prečo on? Jednoduchá odpoveď... Kopce. Veľa kopcov. Miguel Angel Lopez je v najlepšej forme rozhodne jedným z piatich najlepších vrchárov sveta a brutálny profil prvých dvoch týždňov je preňho priam ako detské ihrisko. Navyše, má úžasne nadupaný tím, ktorý má tohtoroku úžasnú fazónu. Astane vyšli etapáky naprieč sezónou priam na jednotku, až na tie najdôležitejšie dva. Lopez na Gire a Fuglsang na Tour aj kvôli veľkej smole ako veľkí favoriti totálne zlyhali. Vuelta je posledná šanca na nápravu. Lopez si po dvoch tretích miestach na Gire a Vuelte v minulom roku určil najvyšší cieľ, tohtoroku sa ešte zlepšiť a vyhrať ich. Minimálne Giro už nevyšlo, no pred Vueltou môže žiariť sebavedomím. Relatívne malá konkurencia ktorej velia jeho premožitelia z Gira a skutočne preňho parádny profil mu ponúkajú veľkú šancu. K dispozícií bude mať víťaza Baskicka Iona Izaghirreho či víťaza Dauphiné Jakoba Fuglsanga, ktorý mu prisľúbili podporu, takže na svoj tím sa môže stopercentne spoľahnúť. Do karát mu hrá ešte aj výživný profil časovky a fakt že hory prichádzajú tak skoro, že vpodstate ani nemá čas pred nimi niekde hlúpo stratiť. Ľahký, explozívny, so silným tímom a veľkou spoľahlivosťou na Grand Tours (4/4 dokončené v top 10). Ak sa predvedie vo svojej top forme, ani časovky by nemuseli zabrániť jeho ceste za červeným dresom...

Ps: písal som to pred týždňom a medzitým sa zranil Carapaz takže tým pádom sa to od 4tého miesta posúva nahor a na 10te miesto ide buď Poels alebo Aru ;D rovnako sa ospravedlňujem za chyby ale toto je ,,demo" verzia z telefónu, vždy to ptm ešte opravujem vo worde
pmts
 
Príspevky: 414
Registrovaný: Štv 25. Feb 2016 16:07:45

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod Phobos » Sob 24. Aug 2019 23:21:02

Pekne, dík. V tvojom výbere sú pre mňa zaujímavé mená Pogačar a Bennett. Ja by som volil Valverdeho a možno Keldermana.

pmts píše:... A vzhľadom nato že sa Wout Poels rozhodol či ísť na Vueltu až v deň oznámenia nominácie tímu Ineos pomocou fanúšikovskej ankety na instagrame ...

Toto fakt? :lol: To kde si našiel? Ja som sa dosť čudoval, že Poelsovo meno nefigurovalo v špekuláciach o nominácii, keďže má konečne možnosť ísť GT na seba... A presvedčí ho až anketa? Nepodobá sa to na štýl Ineosu.
Som veľmi zvedavý aj na Geoghegan Harta, či udrží výkonnosť počas celých troch týždňov, ale skôr sa obávam, že znova to nejak vypáli tak, že bude podporovať kolegu (ak Poels nevybuchne). Uvidíme, začalo to zaujímavo...
Obrázok užívateľa
Phobos
 
Príspevky: 269
Registrovaný: Uto 04. Aug 2015 14:15:38

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod pmts » Ned 25. Aug 2019 0:14:42

No práve... A v deň keď sa objavila nominácia tak doobeda postoval anketku či má ísť a mal tam 92% že áno a voila poobede bol v official zostave :lol: On každoročne jazdí Britániu na víťazstvo a tohtoroku to mal tiež v programe už od Tour, takže mám naozaj seriózne podozrenie že to je pravda :lol:
pmts
 
Príspevky: 414
Registrovaný: Štv 25. Feb 2016 16:07:45

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod Za Slušný Svet » Ned 25. Aug 2019 7:22:08

@pmts - Super :) Pekný rebríček favoritov, stotožňujem sa s ním a veľmi ma potešilo, že si tam zahrnul aj Pogačara :)
Obrázok užívateľa
Za Slušný Svet
 
Príspevky: 480
Registrovaný: Sob 17. Jún 2017 11:04:42

profily

Poslaťod berloq » Ned 25. Aug 2019 12:22:36

pmts píše:Taak a teraz... videli ste už profily Vuelty od 5tej do 16tej etapy :D ? To bude veľká fajnotka, akurát trocha zabitý posledný týždeň a rovnako zabitý potenciál na najťažšiu GT akú som kedy videl. Osobne by som to zoradil tak že tretí týždeň spravil prvý, prvý by bol druhý a ten druhý tretí, to by bola parádička.


Videli... Ale teda som ďaleko označiť túto GT za najťažšiu akú som kedy videl. Myslím, že by nebola ani najťažšia tohto roku. Ale áno... Vuelta rada tento dojem v posledných rokoch nabudzuje. Nájsť po 150km roviny v olivových hájoch niekde za dedinou kopec, natiahnuť tam nový asfalt a hlavne bez serpentín, nech to má minimálne 10% v priemere, to je už taká značka. Od roku 2012 kedy nabrala Vuelta tento charakter - kedy sa striedajú super krátke stojky s tými dlhšími stojkami, no ale tiež až s neľudskými obludami (skrátka zamerali sa hlavne na tie dojazdové kopce) - je ťažké povedať, ktorá edícia bola ťažšia alebo ľahšia, v každom z týchto ročníkov sa našli extrémne etapy. Na strane druhej je fakt, že 3km cieľové stúpanie aj s neviem akým priemerom nespraví z etapy horskú etapu, aj keby sa pelotón neviem ako nadelil. Ja som tu s tým označovaním etáp niekoľko rokov dozadu bojoval...

Každopádne nechcem naznačovať, že by profily Vuelty nestáli za to! Vlastne ma tento jej charakter strašne baví. Ani nenaznačujem, že by Vuelta nebola extrémne náročná - ono niektoré tie stúpania by som si vedel predstaviť vyjsť možno tak s Eaglom na cesťáku :D , a určite to dá extrémne zabrať aj profíkom. Ale myslím si, že Giro predstavuje vo väčšine prípadov väčšiu záťaž, čo sa profilov týka a aj u TdF to platí.

Ale keď už... Vuelta v roku 2015 ponúkla jeden z najťažších týždňov aké som videl na GT. Bol to týždeň druhý, ktorý začal nechválne známou etapou v Andorre, ktorú, ak si dobre pamätám, samotní organizátori nazvali najťažšou etapu v dejinách Vuelty, nasledovali 2 tranzitné etapy, ktoré však mali s rovinou máločo spoločné. No a potom triptych horských etáp zakončených na Alto Ermita de Alba... ktoré svojou náročnosti prirovnávali k Zoncolanu. Samozrejme v ostatných 2 týždňoch museli tú náročnosť aspoň z časti kompenzovať (aj keď naozaj neviem či sa dá o niečom podobnom hovoriť :D ).
Obrázok užívateľa
berloq
 
Príspevky: 522
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod berloq » Ned 25. Aug 2019 13:18:05

Od Miguel Angel Lopeza sa asi celkom oprávnene už očakáva výhra. Lenže tak nejako to bolo aj vlani... Zatiaľ čo ešte 2 roky dozadu som si bol istý, že minimálne na tej Vuelte určite bude schopný vyhrať, tak už tomu až tak skalopevne neverím... Lopez prvýkrát svoju absolútnu extratriedu ukázal už v roku 2016, keď vyhral veľmi horskú edíciu Okolo Švajčiarska a jeho doterajším výkonnostným maximom bol druhý týždeň na Vuelte v roku 2017, kedy skrátka lietal. Odvtedy sa na túto úroveň nedostal.

Už vlani na Gire patril medzi horkých favoritov. Ale vlastne celé to Giro prebránil a príliš toho neukázal. Na Vuelte bol potom minimálne Yates celkovo oveľa lepší a dokonca ho predčil aj Mas. Tento rok mal na Gire síce veľa smoly... Ale aj tak. Žeby mal nejakú exkluzívnu formu a ukazoval by, že je od súperov lepší, to sa povedať nedá. Preto som zvedavý, čo na Vuelte predvedie.... Potenciál má obrovský. Ale to je práve to... takých cyklistov, ktorí na nejakom preteku zájdu extrémne dobre, že sa vyrovnajú aj "obvyklým" favoritom, takých sa ukáže každú sezónu hneď niekoľko. Potom sa s nimi pár rokov počíta ako favoritmi, ale postupne sa zisťuje, že keď idú do pretekov ako lídri je to iné. Práve k tomu kroku "vyhrať" je potom tá cesta ešte dlhšia a len málo z nich sa k tomu dostane. No a ďalším krokom je "vyhrávať", a tam to dotiahnu už len tí, ktorých voláme legendy. Každopádne Lopez ma k ruke skvelý tím, trasa mu sedí a začali to naozaj dobre, je to opäť len na ňom!

Ako fanúšik tímovej časovky som rád, že táto disciplína stále prežíva, napriek obrovskému tlaku na ňu. Ale toto je fakt zbytočné. Nie len, že takáto časovka nemá na Vueltu vôbec žiadny vplyv, ešte je to aj zbytočne nebezpečné. Dobre pamätám, keď ich v roku 2015 nahnali na nezmyselných 7km, ktoré viedli po penových stavebnicách a tiež plážovom piesku, vtedy sa im na to tímy vykašlali úplne až to museli neutralizovať... A včera to bolo podobné. Takáto časovka nemá význam.
Obrázok užívateľa
berloq
 
Príspevky: 522
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod berloq » Ned 25. Aug 2019 13:52:49

Phobos píše:Pekný článok o kombinovanej klasifikácii na stránke. Už dlhšie sa povrávalo, že La Combinada nemá úplne pevnú pozíciu a zmena sponzorských podmienok najvernejšieho partnera Fertiberia sa zrejme využila aj na obmenu a "modernizáciu" bieleho dresu. Na Vuelte išlo vždy o celkové víťazstvo a etapy a na tričká vedľajších súťaží sa obvykle nenazeralo ako na niečo, o čo sa treba alebo má zmysel snažiť. To platí aj pre súťaž o najlepšieho mladého jazdca a preto to celé vnímam skôr ako snahu Vueltu internacionalizovať, unifikovať, zbaviť ju jej identity, vrtochov, divnosti a svojráznosti a priblížiť ju Tour. Hlavným sponzorom je francúzsky Carrefour, ASO drží od roku 2014 väčšinový podiel, odvtedy sme videli štart vo Francúzsku, na budúci rok je naplánované Holandsko. Čo bude ďalej, červené puntíky? Alebo azda dojazd na Elyzejských poliach?

ASO od roku 2014 má kompletný podiel. Nakoľko odkúpili zvyšnú polovicu akcií v Unipublic, ktorý Vueltu organizuje. Od vtedy čo sa ASO podujalo Vueltu zachrániť (toto nech si preloží kto ako chce... ja to tak beriem), rok 2008, Vuelta je lepšia a lepšia. Do vtedy by po nej ani pes neštekol. A je to presný opak toho čo píšeš, ASO naopak pomohlo Vuelte svoju identitu vybojovať. Každý vie čo si má predstaviť, keď sa povie slovo Vuelta... To skrátka pred tým nebolo. ASO stojí za vzkriesením Vuelty, a ako som už v minulosti veľakrát písal, Vuelta sa dostala do samotnej špičky pretekov a to z výhradne španielskej záležitosti na pretek, ktorí poznajú aj ostatní jazdci. Prvý štart mimo Pyrenejského polostrova sa odohral už v roku 2009, a to v Holandsku, čo je oveľa nákladnejšia záležitosť ako štart v Nimes, odkiaľ nasledoval plynulý presun.

Takže nie, Vuelta naozaj nevyzerá, že prichádza o identitu, skôr si myslím, že ju má momentálne ako nikdy pred tým. Stala sa naozaj prestížnym pretekom aj pre špičkových jazdcov. Stala sa útočiskom pre fanúšikov cyklistiky. Žeby sa mala podobať na Tour? :roll: Je to naopak Tour, ktorá od roku 2008 nenabrala nejakú stabilizovanú formu a stále vymýšľajú nový "atraktívnejší" model trasy, to skôr oni sa zbavujú svojej identity, tým, že sa stavajú proti šprintérom, proti časovkárom... Nie Vuelta. ASO spravilo z Vuelty skvelý pretek! A keby boli červené bodky namiesto modrých? Väčšine to bude absolútne jedno... Na Gire sa tiež menia farby dresov, že by z toho niekto aj nemusel byť jasný, ale žiadny problém v tom nie je...
Obrázok užívateľa
berloq
 
Príspevky: 522
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod majo » Ned 25. Aug 2019 18:40:45

uprimne je uplne jedno kto robi ci nerobi vueltu aj ake farby dresov pouziju...ja mam proste vueltu rad...no a co ze je vacsinou planom B pre gc jazdcov o to viac netaktiziju ale idu za vitazstvom...no a co ze je to len pretek c.3 po gire a tour aj tak je vitazstvo mega cenene a prave vuelta neraz zachranila nejednemu nielen sezonu ale mozno aj karieru...prave tu dostavaju svoju sancu mlady perspektivny jazdci a radi ju vyuziju...atd atd...co je ale najdolezitejsie vuelta nezvykne byt nudna prave naopaj tu sa vacsinou naozaj preteja...preto ju mam rad...a tie profily to je fakt super...tie kratsie steny zvyknu vytvorit ovela zaujimavejsiu a sslektivnejsiu cyklistiku ako alpske obre kde sa caka casto len na posledny km...ja vuelte fandim a vzdy sa na nu velmi tesim
btw o pravdivosti mojich slov sme sa mohli presvedcit uz dnes...druhy den a uz totalny mis-mas v gc...parada
majo
 
Príspevky: 2210
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod Phobos » Ned 25. Aug 2019 23:42:14

@berloq

Pravda, s tým podielom som to doplietol. Z nejakého dôvodu som si myslel, že ASO nema plných 100%.

Pripisuješ im ale viac ako by si zaslúžili. Že po pre-ASO Vuelte by ani pes neštekol... OK... V 60-tych a 70-tych rokoch bola práveže relatívne populárna (Hinault, Merckx, Gimondi...), počas Armstrongovej éry síce spolu s Girom trpela, nazeralo sa na nich ako na niečo podradné, ale to je preč a najlepší jazdci tejto dekády si tieto preteky naopak obľúbili. Najdôležitejšou zmenou bolo jej presunutie na voľnejší august/september. To bola dvojsečná zbraň, ale vyplatilo sa, tá horšia strana sa dokonca pretransformovala na výhodu a na niečo čo zvyšuje atraktivitu a prispieva k nepredvídateľnosti pretekov. Zároveň to prilákalo jazdcov, ktorí sa pripravujú na majstrovstvá sveta, čo samo o sebe nemôže byť pre Grand Tour príliš lichotivé, ale v globále to veci prospelo. A s predlžovaním sezóny už nepredstavuje ani tento dátum žiadny problém a je schodný pre každého. Takisto zmena UCI bodovania znamenala koniec "trestania" cyklistov, ktorí mali Vueltu zatrhnutú ako dôsledok prestupu do iného tímu. Tieto (a mnohé ďalšie) skutočnosti ju pozdvihli a ASO s nimi nemá nič spoločné.

Ty píšeš o trase, ja o niečom inom. (Trasa sa skutočne zlepšila, ale tu by sa ASO tiež mohlo zamyslieť napr. nad striedaním horských ročníkov s takými na štýl tej dnešnej etapy alebo tohtoročného Tirrena a zaujať tak aj mierne odlišný typ jazdcov a možno aj ponúknuť priestor, aby sa postupne vyselektovala skupina, ktorá by mala Vueltu ako vrchol sezóny, namiesto desiatich síce zábavných, ale prvoplánových hilltop/mountaintop dojazdov.) Nevravím, že zrušenie kombinácie je big deal, ako vravíš, väčšine je to jedno, ale vidím to ako diel skladačky, malo to španielsku príchuť a nahradilo sa to generickou súťažou U25/26, ktorá ani nemá zmysel, keďže ako majo píše, často tu dostavajú šancu mladí jazdci, ktorí ju využívajú a tým pádom bojujú o červený a nie biely dres. A preto som sa zamýšľal nad tým, čo ako ďalšie v poradí dostane túto pečať. Áno, ASO Vueltu zachránilo a veľa vecí zlepšilo, ale prirovnal by som to ku akvizícii nejakého turistického strediska, jeho reštrukturalizácii a premene na fungujúci podnik. Ale aj s nahradením reštaurácie ponúkajúcej miestne špeciality McDonaldom.
Obrázok užívateľa
Phobos
 
Príspevky: 269
Registrovaný: Uto 04. Aug 2015 14:15:38

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod Keram » Str 28. Aug 2019 22:17:13

Dnes sa prvykrat na tejto Vuelte rozdavali karty. MAL a Roglic vyzeraju momentalne najsilnejsi s tym ze Roglic ma k dobru este casovku. Valverde tiez silny ale on deklaroval ze ide na etapy a lidrom je Quintana tak neviem. Ten jeho utok ked odtrhol Quintanu neviem co si mam o tom mysliet. Takisto zabavne bolo ako Carthy isiel take tempo ze odparal vsetkych svojich kolegov aj s lidrom :lol: Dnesok este ukazal ze Chaves po tazkych casoch by mohol niekedy byt ten stary Chaves. Na tejto Vuelte to asi este nebude. Takisto ani Aru este nie je tam kde by chcel byt. Bora tiez asi vela vody v GC nenamuti. Formolo urcite nie a Majka tiez na najlepsich mat nebude. Som zvedavy na Pogacara. Dnes solidny vykon ale je to jeho prva GT tak uvidime.
“That guy’s pretty unbeatable right now,” Cavendish said. “He’s a once-in-a-generation rider, for sure. He is super, super good. He’s making us all look like juniors, I think.”
Obrázok užívateľa
Keram
 
Príspevky: 1226
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod pmts » Str 28. Aug 2019 22:59:47

Dnešok tak trochu potvrdil moje tipy a musím povedať že som rád zato ako to dnes vyzeralo. Lopez s Rogličom ešte možno zvedú brutálny trojtýždňový súboj, o ktorom budeme za pár rokov hovoriť ako teraz hovoríme o Nibali vs. Horner 2013, Froome vs. Contador 2014, Aru vs. Dumoulin 2015, Quintana vs. Froome 2016 alebo Froome vs. Nibali 2017. Na tieto súboje je Vuelta naozaj bohatá som práve zistil, pôvodne som chcel napísať len Hornera s Aruom ale ono to je vlastne každý rok :D :lol:
Parádny bol Pogačar, ten celkom dokonca predčil moje očakávania a som naňho teda moc zvedavý ako mu to vydrží.
Naopak Aru s Chavesom... No škoda, po nedeľnej etape som dúfal v dvojitý comeback ale asi to tak rýchle nebude, možno budúci rok...
No na záver Valverde... Vaau. Tak toto jeho vystúpenie bolo ozaj aspoň pre mňa nečakané a ukazuje že postupný výkonnostný prepad (čomu nasvedčovala doterajšia sezóna) sa ešte teda nekoná. Vyzeral extrémne silno, možno nasilnejšie zo všetkých, ale jednoducho má 40 takže na ten skutočný súboj o červené mu neverím :D
pmts
 
Príspevky: 414
Registrovaný: Štv 25. Feb 2016 16:07:45

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod berloq » Štv 29. Aug 2019 22:29:13

Keram píše:Valverde tiez silny ale on deklaroval ze ide na etapy a lidrom je Quintana tak neviem. Ten jeho utok ked odtrhol Quintanu neviem co si mam o tom mysliet.


Ťažko k tomu ešte treba niečo dodávať... Valverde. Trefný článok - https://www.roadcycling.cz/clanek/valverde-vs-quintana-kdo-je-lidrem-movistaru a za všetko hovoriace sú vety: "Opravdu by bylo zajímavé sledovat, jak by dopadlo Giro, kdyby zde s Carapazem a Landou závodil i Valverde. Vyhrál by vůbec Richard Carapaz? " .

Valverde samozrejme patrí do klenotnice celej španielskej cyklistickej histórie. Neobmedzený kráľ Arden, majster sveta, pán neporaziteľný. Ja by som však pridal - jeden z najväčších vychcancov a tiež cyklistická sviňa. Valverdeho samozrejme beriem ako jedného z najlepších cyklistov, ktorých som v TV sledoval, pred jeho silou a vytrvalosťou klobúk dole. Avšak nikdy som mu nefandil, resp. to častokrát bývalo presne naopak. Jeho vyčkávaniu čím prispieval ku skazeniu nespočtu pretekov som nikdy na chuť neprišiel. Navyše Valverde sa riadi heslom, "je jedno, že ja nevyhrám, hlavné je, aby nevyhral..." toto si viackrát vyžral napr. Purito (Vuelty 2012-2014, absolútne svinstvo na MS 2013) ale aj Contador, na to sa skrátka ťažko pozeralo.

Valverde na tlačovkách ale aj vo vlastných videách vyzerá ako veľký elegán. Usmieva sa, všetko priamo povie, sympaťák s veľkou rodinou. Ale aký je v tíme a na pretekoch zrejme poznajú iba tí čo s ním a proti nemu jazdia. No len sa pozrime na posledných pár rokov a jeho GT (o klasikách nemá cenu hovoriť, tam ide tím na neho). Už v roku 2015 kedy to na TdF vyzeralo na naozajstnú pomoc pre Quintanu, sa mnohí pýtali - či sa miesto snahy o udržanie 3. miesta nemal obetovať pre Quintanu úplne, či by z toho nebolo niečo viac ako 2. a 3. miesto. V ďalších edíciách TdF to bolo s jeho pomocou vyložene tragické... A v tomto roku? Valverde bol podľa mňa najzbytočnejším jazdcom celej TdF. A Movistar bol vďaka jeho veľkému pričineniu vyložene k smiechu... Soler a Amador mali svojim lídrom (snáď s výnimkou Landu) poriadne nafackovať... takéto teátro si nezaslúžili za to aké výkony tam predvádzali. A od Valverdeho, ktorý sám pred TdF tvrdil, že sa nebude snažiť udržať v celkovom poradí, to bola pekná sviňárna. Vykašlal sa jak na Quintanu, tak Landu a išiel si vlastné preteky - tak ako už mnohokrát. Tento rok počas Gira sa dokonca povrávalo (53x11 tiež píše), že mal Valverde varovať Carapaza, aby Landovi v žiadnom prípade neveril a nenechal sa od neho prekabátiť. No ak podobné "rady" Valverde rozdáva aj ostatným spolujazdcom, tak sa vôbec nedivím, že to v tom tíme vyzerá tak, ako to vyzerá.

Nie, tento chystaný exodus z Movistaru je potrebný, toto ambiciózni jazdci, ktorí chcú niečo vyhrať nedokážu znášať... Landa aj Quintana si chcú ciele vyberať úplne slobodne, nechcú sa stále orientovať podľa niekoho ďalšieho. Landa zrejme v Bahrajne nájde správe útočisko, kde sa stane jasným lídrom tímu. U Quintanu to nie je zatiaľ isté (hore článok dokonca píše o Emirátoch). No či to bude Arkea alebo UAE asi to bude pokles, a u Quintanu sa bojím, že to bude definitíva. Skrátka Movistar je pre mladého Kolumbijčana v tej cyklistike to najlepšie možné prostredie... Ale asi len do doby keď sa darí. No naozaj... to, že teda bola rivalita medzi Quintanom a Landom, to by som ešte nejako bral. Ale, že ich bude podkopávať ešte Valverde? To je vážne k smiechu... Ale ani to UAE zatiaľ cyklistom (Aru, Kristoff, Martin...) veľa šťastia neprinieslo. No a Carapaz ušiel asi trošku neplánovane, ale možno tiež vedel o čo ide.

Masa už teraz deklarujú ako lídra tímu pre GC, lenže bude tak silný, že si tú pozíciu ustojí? Nebude mu na Tour Valverde hádzať polená pod nohy? Radšej na to nestavovať. Valverde aj vo svojom veku má pre Unzueho veľkú cenu, body stále zbiera (aj keď túto sezónu bol už ten pokles značný)... lenže pre GT by možno pre Movistar bolo lepšie, keby už Vlaverde skončil... alebo by mu stačilo povedať, že Mas potrebuje 7 domestikov, nie 6 a jedného solitéra, takže na TdF nejdeš... Ale to je asi málo pravdepodobný variant.

Valverdemu na GC Vuelty neverím. Už vlani bol pred andorrskými etapami vo vynikajúcej pozícií, ale tlak možného úspechu a vysoké hory mu zobrali silu z nôh, ako už veľakrát.
Obrázok užívateľa
berloq
 
Príspevky: 522
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod berloq » Štv 29. Aug 2019 22:50:34

@Phobos

Musíš spraviť faktorovú analýzu, aby sme sa dozvedeli, ktorý faktor má na pozdvihnutí Vuelty ten najväčší význam. Ja by som ti ešte pridal nezanedbateľný faktor. A to, že španielská cyklistika sa niesla posledných 15 sezón v znamení ich zlatej generácie. Čo bolo španielske to bolo najlepšie, takže automaticky na Vuelte jazdilo "to najlepšie".

Po takejto analýze by sme videli, či má väčší vplyv na úspešnú éru Vuelty, ktorú sledujeme od roku 2012, presun na letný termín, ktorý sa udial v polovici 90. rokov, alebo peniaze, marketing a filozofia preteku od ASO.
Obrázok užívateľa
berloq
 
Príspevky: 522
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod majo » Pia 30. Aug 2019 8:17:47

@berloq
diky za to ohodnotenie aktualneho majstra sveta. do poslednej bodky s tebou suhlasim ale ja by som to takto napisat nedokazal. vzdy som mal velky obdiv k jeho celorocnej sile a vytrvalosti ale jeho jazdecky styl a prejov fakt nemusim no a to co predvadza posledne roky na gt to uz je fakt moc...aj ked priznam sa ze ten duhovy dres som mu minuly rok prial a potesilo ma jeho vitazstvo
majo
 
Príspevky: 2210
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Alejandro Valverde

Poslaťod sportovec » Sob 31. Aug 2019 2:41:38

Tak Valverde dnes všetkým naložil a ukázal, že tú dúhu nenosí nadarmo ;)

berloq píše:Ja by som však pridal - jeden z najväčších vychcancov a tiež cyklistická sviňa. Valverdeho samozrejme beriem ako jedného z najlepších cyklistov, ktorých som v TV sledoval, pred jeho silou a vytrvalosťou klobúk dole. Avšak nikdy som mu nefandil, resp. to častokrát bývalo presne naopak. Jeho vyčkávaniu čím prispieval ku skazeniu nespočtu pretekov som nikdy na chuť neprišiel. Navyše Valverde sa riadi heslom, "je jedno, že ja nevyhrám, hlavné je, aby nevyhral..." toto si viackrát vyžral napr. Purito (Vuelty 2012-2014, absolútne svinstvo na MS 2013) ale aj Contador, na to sa skrátka ťažko pozeralo.

Tak Berloq ty si Valverdeho 100% anti-fanúšik :mrgreen:

Valverde na MS2013 na to evidetne už nemal aby sa zavesil za Costu. Ale aj keby na to mal, tak v roku 2013 jazdil za Movistar a boli spolu v jednom tíme. Vždy je ti prednejší tím v ktorom jazdíš celý rok ako nejaká trápna národná reprezentácia, kde si zadarmo tak 1x za rok. Toto by si mal ako skalný cyklofan už dávno vedieť. Vino a jeho Astana víťazstvo na OH nech je nám nehynúcim a večným učebnicovým príkladom.

A čo by si už potom teda povedal na MS2014 a na Gerransov geniálny ťah v závere, kedy sám svojou spupnosťou daroval svoje zlato Kwiatovi?
Alebo čo povieš na Kittela, ktorý špicu nepotiahol nikdy :lol: :mrgreen:

Vuelta 2014 - Valverdeho jediným cieľom (po Nairovom páde) bolo nejako sa len pokúsiť "prechcať" Contadora s Froomeom, ktorí tam boli obaja mega silný.

Ale vo všeobecnosti, keď cyklista dosiahne cca 20 víťazstiev, tak už ho nič iné ako víťazstvo nezaujíma. To už je schopný pre víťazstvo kalkuklovať na hrane (príkladmi nech nám sú Greg, Matthews a ďaľší podobní).

berloq píše:A v tomto roku? Valverde bol podľa mňa najzbytočnejším jazdcom celej TdF. A Movistar bol vďaka jeho veľkému pričineniu vyložene k smiechu...

Tak Valverde od roku 2017 na TdF nechce chodiť. Jednak asi nemá dobré spomienky a druhak vie, že na víťazstvo v GC už nemá. V posledných rokoch bol v GC GT k víťazstvu v istých momentoch len a Gire a na Vuelte.
Ale keď ho tam na TdF vždy sponzor nakoniec dotlačí, tak nech sa potom nečuduje ...
Mohli aspoň vyskladať tím pre neho na etapy. Nie tam tlačiť unaveného Landu a Naira bez top-formy. A všetci traja na GC.
V tretej etape mu to mohli stiahnuť, nech si zašprintuje do kopca.
Celý Movistar bol na tejto Tour jeden veľký trapas - fakt neviem čo tam robia.

berloq píše:Soler a Amador mali svojim lídrom (snáď s výnimkou Landu) poriadne nafackovať... takéto teátro si nezaslúžili za to aké výkony tam predvádzali.

Chalani sa namakali úplne zbytočne.

berloq píše:... lenže pre GT by možno pre Movistar bolo lepšie, keby už Valverde skončil... alebo by mu stačilo povedať, že Mas potrebuje 7 domestikov, nie 6 a jedného solitéra, takže na TdF nejdeš... Ale to je asi málo pravdepodobný variant.

Toto je asi najhoršie, že Valverde je žijúca legenda ako je už Sagan, Froome, Nibali, Cavendish (keby vládal prísť do cieľa) a ďaľší. Jemu stačí len 3 týždne bicyklovať v pelotóne a novinári sa okolo neho budú hmýriť bez ohľadu na výsledok. Preto asi vždy bude musieť ísť na TdF, lebo to je v podstate jediný pretek, ktorý má maximálnu sledovanosť.

berloq píše:Valverdemu na GC Vuelty neverím. Už vlani bol pred andorrskými etapami vo vynikajúcej pozícií, ale tlak možného úspechu a vysoké hory mu zobrali silu z nôh, ako už veľakrát.

Tak minulý rok ho vyčerpala Tour a v treťom týždni mu totálne došlo. Tento rok to pravdepodobne dopadne rovnako. V tomto veku dve GT po sebe nie sú už asi nič pre neho.
Obrázok užívateľa
sportovec
 
Príspevky: 388
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:37

Pogačar, Balaverde

Poslaťod Phobos » Sob 31. Aug 2019 14:45:46

Keram píše:Som zvedavy na Pogacara. Dnes solidny vykon ale je to jeho prva GT tak uvidime.

Uvidíme, či vôbec dokončí. Pôvodne sa vraj tento rok s Grand Tour u neho nerátalo, potom sa vravelo o nejakých 10-12 dňoch, teraz už nepočuť vôbec nič. Teda okrem chvál na jeho adresu. Všeobecne sa o Vuelte vraví ako o pohodovejšej GT, no práve pre tento ročník to (zatiaľ) veľmi neplatí. Neviem, či sme pred rokom videli jeden vážnejší pád, teraz o to núdza nie je. Takisto náročnosť a nemyslím ani tak na žihadlá na konci etáp, ale na tempo. Mnoho tímov si búcha hlavu o stenu, že sa nedostali v piatej etape do úniku a o to viac sa naháňajú a skúšajú to ďalej. Takže som zvedavý, či Pogačar vydrží tú záťaž a ako sa jeho telo popasuje s kumulovanou únavou, no ak bude v druhom týždni stále medzi najlepšími, neverím, že ho stiahnu z pretekov. Ja len dúfam, že ma okolo seba správnych ľudí, tímu UAE nedôverujem, neviem o nejakých talentoch ktoré by dokázali zveľadiť a aj keď časť starej Lampre štruktúry bola pred sezónou vymenená, tím stále nenapĺňa svoj potenciál. Na rozpočet a mená akými disponujú, majú veľmi slabé výsledky, o fiasku s nápojmi na Tour škoda reči. Trochu mrazí pri pomyslení, že by dokázali na podobnú "úroveň" dostať aj Pogačara (a ďalšie talenty, ktoré si nedávno zaistili: Bjerga, Ardilu, Coviho, McNultyho).

Je možné, že toto je Valverdeho posledná šanca na GT výsledok a vidno, že to berie vážne (okrem toho, že pred pretekmi nezabudol spomenúť etapy ako hlavný cieľ). Už od Occitanie je chudší ako kedykoľvek predtým, vlastne vyzerá ako typický GT jazdec pred jeho hlavným cieľom. Valverde dokáže jazdiť konštantne na veľmi vysokej úrovni počas celej sezóny ale predsa len môže byť, že minulý rok mal vytúžené majstrovstvá stále niekde v kútiku mysle, ten budúci to zas bude olympiáda. Tento rok je all-in pre Vueltu, myslím, že ďalšie pódium (alebo dokonca výhra?) nie je až tak uletenou predstavou.

Alebo bude proste jazdiť do päťdesiatky a nič z toho ho naozaj netrápi.

----
Neviem, či niekto z vás počúva skvelý Bruyneelov podcast (jediný, ktorý nevypínam po troch minútach), pre pobavenie pridám par perličiek:

Madrazo mal po svojej víťaznej etape tlačovku, na ktorej od srdca rozprával o všetkom možnom, cyklistickom aj necyklistickom. Od novinárov dostal na konci standing ovation. Spomenul aj to, že je fanúšikom videohier a rád by si kúpil PlayStation, ale žena mu to nedovolí. Na štarte ďalšej etapy mu Sony PS-ko odovzdalo, tak hádam to nebude príčinou rozvodu. :shock:

Ekvádorsky Movistar zas prišiel pred Vueltou s akciou: ak si človek u nich v určitom období pred pretekmi kúpi telefón a Carapaz sa stane víťazom, budú mať ten telefón zadarmo. Ako vieme, Carapaz nenastúpil, ale Movistar aj napriek tomu ľudom ich telefóny ponechal. Ktovie, či ich nezaplatil sám Carapaz, napr. z honoráru za to osudné kritérium... :)
Obrázok užívateľa
Phobos
 
Príspevky: 269
Registrovaný: Uto 04. Aug 2015 14:15:38

Vuelta a Andorra

Poslaťod Phobos » Ned 01. Sep 2019 19:00:51

Táto etapa mala všetko. Cofidis sa zahral na Ineos, Ineos sa zahral na Cofidis. Movistar na Movistar. Mechanické problémy, pády, kolízie, hromy, blesky, útoky, emócie, dráma, chaos, napätie, slzy a šťastie. Pogačar... Nemám slov. Som rád, že sa nevyužil protokol o extrémnom počasí, aj keď tie blatisté úseky vyzerali na hrane. Škoda TV prenosu, ale bola to cestná cyklistika so všetkým pekným aj nepekným.
Obrázok užívateľa
Phobos
 
Príspevky: 269
Registrovaný: Uto 04. Aug 2015 14:15:38

Re: Vuelta a Espaňa

Poslaťod berloq » Uto 03. Sep 2019 21:55:43

@sportovec

To či som jeho antifanúšik, teda neviem, ja si to nemyslím. Ale áno, jeho správanie a štýl pretekania ma dlhodobo nabáda nefandiť mu.

To s tými MS... Costa bol už v tom roku na odchode, ktorý bol dlho známy, takže za Movistar ten dres ukázal tak pár pretekov. Takže mu mohlo byť úplne jedno či bude ten dres voziť celý rok jazdec Lampre alebo Kaťuši (btw vidíme, ako sa pán neporaziteľný správa k odchádzajúcim cyklistom). No vlastne nemalo mu to byť jedno, nakoľko ho mohol získať jeho krajan. Ktorý na neho, podľa tvojej koncepcie, v tom tímovom drese makal pekných pár rokov... Nuž ale ako som napísal. Bol to skrátka hlavný konkurent, ktorého bolo treba zdolať, nie že mu nejako pomáhať. Ale asi to nemá cenu rozvádzať ďalej, máme na to opačný pohľad. V tomto sa svet delí na "Pro-Valverde" a ostatní... Nie na "Pro-Valverde" a "Anti-Valverde".

Sorry, to s tou Vueltou 2014 je úplne out. Valverde po Camperone (kde to prepálil) už len bránil, ale čo viac, on to aj deklaroval, že už útočiť nebude. S Contadorom a Veľkou Alfou to má máločo spoločné, o nich vedel, že sú v horách ďaleko lepší. Zato v 20. etape si na Puritovi na Puerto de Ancares vyložene zgustol :) .

Neblázni. Valverde má vo svojom tíme pozíciu akú nemá žiadny jazdec v ďalších tímoch. Ani líder čiernej zostavy z Britských ostrovov nemá takú neohrozenú pozíciu. Keby Valverde na TdF ísť nechcel, tak nikde nepôjde. Tak ako to robili Cancellara alebo Boonen. Ani sa tak nikdy nevyjadril, že tam ísť nechce. Je to jediný jazdec, ktorý nemusí pracovať pre svojich lídrov (nemusí nič čo sa týka zbytku tímu), napriek tomu, že jeho lídri bývali častokrát v skvelej pozícii. Áno je veľa jazdcov, ktorí si musia poradiť s oveľa horšou podporou akú mal v kariére Quintana alebo teraz Landa. Ale je to sakra Movistar, dedič Banesta, v minulých sezónach jediná nádej na zmenu... Bohužial Valverde s jeho prístupom z nich robí cirkusantov.

No sám som teraz na ich vystupovanie zvedavý. Po Observatorio Javalambre (btw. neskutočná nálož to stúpanie) sa Quintana vyjadril, že Valverde je líder. Na Mas de la Costa sa Straka rozplýval ako Quintana skvele pracuje pre Španiela. No... bol som jediný, kto videl, že Quintana sa ani náhodou nesnažil ťahať Valverdeho? Jeho jediným cieľom bolo všetkých utrhnúť a dojsť si pre víťazstvo (tak ako to na tomto stúpaní spravil na Okolo Valencie 2017). Valverdeho by na takomto stúpaní mohli odpárať len topvrchári aj to by museli ísť od úpätia totálnu hranu. Ak sa nastupuje a zvolňuje, nikto lepší ako Valverde na takúto stojku nie je. No a podobne som to videl aj v Andorre. Mne sa teda nezdá, že by Quintana hral nejakú "Movistar hru". Oni zase hrajú každý svoje, ako Valverde, tak aj Quintana. Rovnaká situácia ako na Tour.

No ale dnešným dňom spadá zodpovednosť práve na Valverdeho. Od dnes je líder Movistaru, je to na ňom. Rogličova zadná galuska bude vystavená neustálej inšpekcii, hlavne pri útokoch Lopéza a Quintanu. Uvidíme či toho dokáže využiť alebo jeho taktiku využije "tretia strana".
Obrázok užívateľa
berloq
 
Príspevky: 522
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

PredchádzajúciĎalší

Späť na Svetová cyklistika - sezóna

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 17 hostia

cron