Keď som bol mladší, ta som si vždy myslel, že každá jedna klasika sa ide sa ide po iných cestách a prechádza sa pokaždé cez iné bergy. Myslel som si, že takých ciest je v Belgicku naozaj neúrekom. Postupom času, keď som videl viac a viac ročníkov a dočítal som si viac informácií som zistil, že aj keď sa jedná o dosť rozsiahle územie, práve Flámsko je zrejme to najintenzívnejšie bijúcim srdcom cyklistiky. Pretože to čo sa v priebehu dvoch mesiacov udeje vo Flámsku nájde porovnanie zrejme len s TdF. Myslím, že aj v tejto komunite je veľa takých ľudí (West
...), ktorí v klasikách vidia niečo viac, viac ako v ktorýchkoľvek pretekoch, a to nemyslím len kvôli Saganovi.
Nepatrím medzi anomáliu, čo sa týka začatia sledovania cyklistiky v TV. Tour de France to je jednoducho žltá sláva! A vždy keď sa na TdF rozprávalo, že ten a ten bol dobrý na jarných klasikách. Áno vedel som, že je Roubaix, Ronde a Liége ale čo ďalej... a tak som si raz zistil, to čomu sa rozpráva belgická cyklistická jar.Koľko sa toho odjazdí.
Omloop Het Nieuwsblad - klasický otvárač klasík a jeden z najťažších pretekov, čo sa počasia týka
Kuurne - Brusel - Kuurne
Le Samyn
Nokere-Koerse
Handzame Calssic
Dwars door Vlaanderen - prehliadka Flámska
E3 Prijs Vlaanderen v HarelbekeGent – WevelgemRonde van VlaanderenScheldeprijs
(Paris - Roubaix) dal som ho aj keď nepatrí medzi belgické, ale Roubaix je asi 40km od Oudenaarde, takže to do tejto kategórie určite patrí.
Brabantse Pijl
Amstel Gold RaceLa Fleche WallonneLiege - Bastogne - LiegeA potom ešte menšie etapové preteky s klasikárskym podtónom Driedaagse van West-Vlaanderen a De Panne - Koksijde.
To je slušná porcia absolútnej cyklistiky, ktorá sa už dnes nedá s ničím zrovnať. Na niektoré klasiky niekto môže povedať, že to sú preteky okolo hnoja, lenže v Belgicku? Neviem presne momentálne akej úrovne sú dané preteky, tento zoznam som si robil dávnejšie, ale vzťah Belgičanov k cyklistike je obrovský a trúfnem si tvrdiť, že na týchto pretekoch je stokrát lepšia atmosféra ako na všetkých týždňových pretekoch a Vuelta sa k tomu, tiež nemá čo vyjadrovať. Stačí si porovnať ako Belgičania fandia cyklokros,všetky flámske podujatia, sú jednoducho obsypané divákmi.
Kocky pomaly prichádzajú aj keď, ešte nie tak výrazne. To hlavné dôjde až za mesiac a to najhlavnejšie ešte neskôr.