Fórum Cycling-Info.sk

slovenský portál o svetovej cestnej cyklistike

Tímy a cyklisti

Diskusia o najprestížnejších pretekoch aj Slovákoch v tímoch World Tour.

Re: Tímy a cyklisti

Poslaťod elviska » Ned 06. Dec 2015 14:03:17

elviska

Poslaťod bloy » Ned 06. Dec 2015 20:37:58

Dnes som si uvedomil, že Alberto je odo mňa starší presne o 26dní. :o Tak všetko najlepšie El Pistolero :!:
"“Byl jsem ze začátku takový méně průbojný a Cavendish mi radil, abych se nebál používat lokty a nikdy nikomu nic nedaroval." Petr Vakoč
Obrázok užívateľa
bloy

Poslaťod Pet » Pon 07. Dec 2015 22:54:00

Zaujímal by ma jarný kalendár PS, keďže mu vypadol Katar a Omán. Čiže, čo pôjde po Argentíne až do Strade Bianche. :?:
Obrázok užívateľa
Pet

Poslaťod dexterko » Uto 08. Dec 2015 0:48:03

Pet píše:Zaujímal by ma jarný kalendár PS, keďže mu vypadol Katar a Omán. Čiže, čo pôjde po Argentíne až do Strade Bianche. :?:

A kde bolo spomínané, že nejde Áziu? Nezachytil som. Nakoľko EB, MK a JS idú Dubai a potom EB s MK Langkawi tak do Kataru s Ománom nemajú koho poslať a žiadny iný závod v tom čase nie je, tak si myslím, že tam pôjde. Vychádza mi to nasledovne:

San Luis
Katar
Omán
Tirreno
JK
California
TdS
TdF
Obrázok užívateľa
dexterko

Poslaťod dexterko » Uto 08. Dec 2015 0:59:11

Tak sa opravujem. Teraz som si všimol, že je písaný na Belgickom Omloope, takže zrejme nejde Áziu a bude sa motkať po po Beneluxe niekde. I ked s Áziou sa to nejak nekríži. Ale tak všetko je to zatiaľ v úvahe ,,mal by,, budeme si musieť počkať na jeho vyjadrenie asi.
Obrázok užívateľa
dexterko

Poslaťod MichalJ » Uto 08. Dec 2015 1:17:38

Riešime to v inom vlákne, celý Tinkoff nejde ani Katar ani Omán (plus nejdú napríklad ani SKY, Katar nejde ani Etixx ...). Takže Sagan Áziu nejde isto.
MichalJ

Poslaťod elviska » Uto 08. Dec 2015 14:02:47

Dneska sa začalo divácke hlasovanie na Športovca roka 2015 http://www.sportovecroka.eu/sk/Sportovec-roka.html
elviska

Poslaťod elviska » Uto 08. Dec 2015 15:17:40

elviska píše:Dneska sa začalo divácke hlasovanie na Športovca roka 2015 http://www.sportovecroka.eu/sk/Sportovec-roka.html

Ups, toto som mala dať do Diskusie bez bicyklov (iné športy a pod.)
elviska

Poslaťod ifčopifčo » Str 09. Dec 2015 11:15:24

Včera som si pozeral posledných 5km Richmondu s francúzskym komentárom a páčilo sa mi ako komentátori stále hľadali Demara, Bouhaniho, Galopina, ako to prežívali. Potom som si uvedomil že frantíci už nejaký ten čas vlastne nič veľké nevyhrali. Pozrel som som PSC a naozaj ak za veľké víťazstvá považujeme GT, Monumenty, MS tak tu sú posledné víťazstvá Francúzov
GT
Giro - 1989 - Fignon
TdF - 1985 - Hinault
Vuelta - 1995 Jalabert

Monumenty
MSR - 1995 - Jalabert
Ronde - 1992 - Durand
P-R - 1997 - Guesdon
L-B-L - 1980 - Hinault
Lombardia - 1997 - Jalabert

MS
1997 - Brochard cesta
1997 - Jalabert časovka

Takže posledné veľké víťazstvá sa datujú k roku 1997, čo na to poviete? Krajina s takou bohatou históriou cyklistiky, zázemím, počtom profíkov, je to až neuveriteľné.
Fanúšik cyklistiky od roku 1972. Veľký fanúšik Petra Sagana, ktorý mu praje, aby vyhral každé preteky na ktoré nastúpi.
ifčopifčo

Poslaťod mortirolo08 » Str 09. Dec 2015 11:31:46

ifčopifčo píše:Včera som si pozeral posledných 5km Richmondu s francúzskym komentárom a páčilo sa mi ako komentátori stále hľadali Demara, Bouhaniho, Galopina, ako to prežívali. Potom som si uvedomil že frantíci už nejaký ten čas vlastne nič veľké nevyhrali. Pozrel som som PSC a naozaj ak za veľké víťazstvá považujeme GT, Monumenty, MS tak tu sú posledné víťazstvá Francúzov
GT
Giro - 1989 - Fignon
TdF - 1985 - Hinault
Vuelta - 1995 Jalabert

Monumenty
MSR - 1995 - Jalabert
Ronde - 1992 - Durand
P-R - 1997 - Guesdon
L-B-L - 1980 - Hinault
Lombardia - 1997 - Jalabert

MS
1997 - Brochard cesta
1997 - Jalabert časovka

Takže posledné veľké víťazstvá sa datujú k roku 1997, čo na to poviete? Krajina s takou bohatou históriou cyklistiky, zázemím, počtom profíkov, je to až neuveriteľné.

No neuveritelne... Moj nazor je ze problem francuzov je prave to ze su to francuzi. Oni sa nedokazali prisposobit modernej cykliste a bohuzial stale to plati. Ano robia neake male krociky ale to bohuzial nestaci. Problem je jednoznacne vo francuzkych profi tymoch ktore sa nevedia/nechcu prisposobit... Co sa tyka samotnych jazdov tak ja osobne vidim potencial byt velkym cyklistom iba u Bardeta.
mortirolo08

Poslaťod ifčopifčo » Str 09. Dec 2015 12:33:12

@mortirolo - Pinot, Bardet, Alaphilippe, Demare, Bouhanni by v nasledujúcich sezónach mohli niečo veľké vyhrať. Mladý Latour po nejakom čase. Sú to ešte všetko cyklisti relatívne mladí.
Fanúšik cyklistiky od roku 1972. Veľký fanúšik Petra Sagana, ktorý mu praje, aby vyhral každé preteky na ktoré nastúpi.
ifčopifčo

Poslaťod majo » Str 09. Dec 2015 23:24:16

ja som pred par dnami tiez pozeral finish ricmondu v niekolkych jazykoch...topka jednoznacne cesky koment ked spolukomentator (vzdy zabudnem ktory byvaly cyklista to je) sa uprimne raduje z peta svojim typickym HAHA a hlavny komentator sa uz ani velmi nesnazil upriamit jeho pozornost na stybyho...poliaci dokonca vyzerali kwiatka a sagana velmi nerozoberali lebo uz relativne skoro sa zhodli na tom ze bude vitaz...velmi sa mi pacil tiez americky koment a aj nasledna vyse 10min analyza...oni peta fakt zeru :D
majo

Poslaťod ifčopifčo » Str 09. Dec 2015 23:41:46

majo píše:ja som pred par dnami tiez pozeral finish ricmondu v niekolkych jazykoch...topka jednoznacne cesky koment ked spolukomentator (vzdy zabudnem ktory byvaly cyklista to je) sa uprimne raduje z peta svojim typickym HAHA a hlavny komentator sa uz ani velmi nesnazil upriamit jeho pozornost na stybyho...poliaci dokonca vyzerali kwiatka a sagana velmi nerozoberali lebo uz relativne skoro sa zhodli na tom ze bude vitaz...velmi sa mi pacil tiez americky koment a aj nasledna vyse 10min analyza...oni peta fakt zeru :D

A čo britský Eurosport sa ti nepáčil?
ifčopifčo

Poslaťod elviska » Str 09. Dec 2015 23:44:27

ifčopifčo píše:
majo píše:ja som pred par dnami tiez pozeral finish ricmondu v niekolkych jazykoch...topka jednoznacne cesky koment ked spolukomentator (vzdy zabudnem ktory byvaly cyklista to je) sa uprimne raduje z peta svojim typickym HAHA a hlavny komentator sa uz ani velmi nesnazil upriamit jeho pozornost na stybyho...poliaci dokonca vyzerali kwiatka a sagana velmi nerozoberali lebo uz relativne skoro sa zhodli na tom ze bude vitaz...velmi sa mi pacil tiez americky koment a aj nasledna vyse 10min analyza...oni peta fakt zeru :D

Ifčopifčo, to isté som chcela napísať aj ja. Mne sa páčilo infarktové komentovanie britského komentátora. :)
elviska

Poslaťod majo » Str 09. Dec 2015 23:49:31

ifčopifčo píše:

samozrejme ze sa mi pacil ale oni ma neprekvapily lebo komentatory na britskom Eurosport-e su uz dlhe roky naozaj perfektny...pozeraval som TdF po anglicky dlho predtym ako som sa dostal k ceskemu eurosportu a k Bakymu a aj teraz vzdy ked nieje svk alebo cz prenos tak jednoznacne si vyberam britsky eurosport lebo to su proficy na mieste ktori aj v richmonde krasne prezivali petove velke vitazstvo
majo

Poslaťod motyliLET » Str 09. Dec 2015 23:53:30

Na cyclingnews vyhral peto sagan ako naj muzsky cyklista roku 2015 s dost velkym naskokom pred valverdem a froomom co je vcelku zaujimave lebo v ankete u nas pokial sme davali len jedneho cyklistu sa tak casto neobjavil, teda pre citatelov cyclingnews nie je vitaz tdf naj jazdcom roka ako pre mnohych tuna ;) celkom zaujimave ci to auvisi s antipatiou voci froomovi alebo ich pohlad neradi tdf az tak extremne nad vsetko ostatne ci uz monumenty alebo klasiky a ostatne gt
motyliLET

Pinot a spol

Poslaťod berloq » Štv 10. Dec 2015 20:09:08

Podľa mňa Francúzi, a už som to písal skoršie, sú z najhoršieho už pár rokov vonku.

Ono špekulovať nad tým, prečo dnes nevyhrávajú každý rok TdF a ďalšie 4 monumenty to nemá cenu a je to pomerne jasné. To je ako sa zapodievať nad absolútnou dominanciou Kanaďanov v NHL v 70. a skorších rokoch. Jednoducho zatiaľ čo v dobách keď vyhrávali Francúzi bola cyklistika prakticky výhradne európsky šport, a keď z toho odčleníme bývalý východný blok dostávame nie až tak veľký počet krajín, no a Francúzi ako gigant museli mať to najlepšie, aj keď bývali často porazení Belgičanmi alebo Talianmi. Koniec železnej opony a stále väčšia globalizácia cyklistiky samozrejme utlmuje dominanciu jedného "národa" a celkovo si myslím, že zmazáva také tie typické črty cyklistických krajín (ale to je obraz celej spoločnosti).

Avšak myslím si, že Francúzske tímy sú z najhoršieho vonku. Lebo keď si zoberiete ešte také 3 roky späť, ako sa správali francúzske tímy? No jednoducho nemohol byť deň na TdF, aby nemali FDJ a AG2R niekoho v úniku, to by bol pre ten tím katastrofa. Zmena k lepšiemu podľa mňa nastala v roku 2012*, keď Pinot dokázal uhájiť postavenie v desine. Pri tom keď si zoberiete, bol to len ďalší Francúz v úniku, no vybojoval z toho dosť. Netajím to, že Pinotovi vcelku fandím a jeho cesta sa mi páči. V roku 2012 dokázal uhájiť top10, v roku 2013 to nevyšlo, no fyzické schopnosti udržovali stúpajúcu tendenciu, pretože na Vuelte v horách jazdil opäť uvoľnene. V roku 2014 to už bola v jeho podaní si myslím veľká paráda a skvelé vrchárske predstavenie. No a tento rok, som si o ňom myslel, že pôjde vysoko, celá sezóna tomu totiž nasvedčovala. Už na T-A bol v Apeninách silnejší ako väčšina štartového poľa. Na Romandii v etape k jazeru Champex pod Mont Blancom bol jednoznačne najlepší a skvelú výhru si pripísal aj v brutálnom stúpaní nad Soldenom. Toto ma utvrdilo v tom, že sa zase posunul, predsa len, takto vyrovnané výkony na Francúza sú neobvyklé. Lenže na TdF sa mu príliš nedarilo a celkovo sa zdalo, že forma nie je kde má byť.

Podobne mladý a možno rovnako talentovaný je aj Bardet. Ten takisto na Tour14 ukázal obrovský potenciál v stúpaniach. Ako je písané, Bouhanni môže v šprintoch porážať aj veľké ryby. Skrátka ten posun tých tímov poznať je, nie že nie. Dnes už pre FDJ a AG2R určite úniky nie sú to prvoradé. Pinot keď potreboval podporu v kopcoch mal slušnú, a Bouhanni keď tam jazdil, FDJ sa na takom Gire prezentovali ako veľmi slušná šprintérska zostava. V AG2R sa v roku 2014 dokonca dokázali starať o dvoch lídrov a to je podľa mňa na takéto tímy veľká vec. Jasne, môžeme povedať, že tento rok TdF francúzskym lídrom nevyšla, lenže aj tu bol cítiť pokrok... Pinot a Bardet nechytili začiatok, lenže už je vidieť, že to nie je len také náhodné skákanie do únikov a čakanie či to vyjde. Už mali moc ovplyvniť aj tú hlavnú scénu preteku, dokázali po skvelých výkonoch vyhrať prestížne etapy. Ono možno sa zdá, že to je málo, lenže neviem, keď niekto chce očakávať, že tímy ako FDJ a AG2R budú úplne vyrovnané a bez výkyvov formy, to je zase trošku scestné... od toho ďaleko sú, to áno. Ale to je vec peňazí.

*za obrat situácie "Francúzov" by sa dal považovať aj rok 2011 a Voecklerove fenomenálne vystúpenie. Ale ja si to príliš nemyslím. Voeckler zažil životný rok, ďalšie roky to už podobne nevyzeralo. A Rollandovi bol sľubovaný veľký potenciál, avšak úplne sa nenaplnil a celkovo sa Rolland správa nejako podivne. Ale áno, Europcar ešte stále predstavuje taký ten tím, ktorý musí byť v úniku, ale tam ten faktor je jasný. A samozrejme keď Francúzi tak Cofidis. Tento tím už dlhšie predstavuje veľkú mizériu na to, že majú ďaleko väčšie rozpočty ako taký Europcar.

A nakoniec: ak tu stále je nejaká veľká štvorka cyklistov a za nich sa ako víťaz jednej z GT radí Aru, tak za nimi je podľa mňa práve Pinot, pretože jeho vrchársky potenciál je obrovský!
Po rovine neviem, do kopca nevládzem, z kopca sa bojím.
Obrázok užívateľa
berloq

Poslaťod majo » Štv 10. Dec 2015 22:09:52

aj mne je Pinot sympaticky...neboji sa utocit a to ja mam rad...tiez sa mi paci ako pracuje na svojich zjazdoch...uvedomil si aka velke je to jeho slabina a tak zapojil do treningu aj psychologa a vysledky sa hned prejavili aj ked este stale ma co zlepsovat
majo

Poslaťod ifčopifčo » Štv 10. Dec 2015 22:22:51

@berloq - "trochu" si ten môj príspevok otočil ale čo už. A vieš vysvetliť prečo globalizácia a pád železnej opony mal taký negatívny vplyv práve na Francúzov ale nie na napríklad na Talianov či Belgičanov?
ifčopifčo

Poslaťod berloq » Štv 10. Dec 2015 23:33:28

ifčopifčo píše:@berloq - "trochu" si ten môj príspevok otočil ale čo už. A vieš vysvetliť prečo globalizácia a pád železnej opony mal taký negatívny vplyv práve na Francúzov ale nie na napríklad na Talianov či Belgičanov?

Neber to len ako reakciu na tvoje vety, nesmeroval som to len tebe aj keď počiatok bol u teba. Napísal som to lebo téma Francúzov je podľa mňa dosť zaujímavá a ich postavenie, také špecifické. Ale myslím si, že v mysliach fanúšikov je vytvorená taká skreslená predstava o Francúzoch aj keď už podľa mňa nie je celkom aktuálna. Dôkazom toho je aj príspevok @mortirolo a napríklad aj vyhlásenia Tinkova.

Ale to nie je pravda, že nemal na Belgičanov a Talianov taký dopad. Mal a dokonca si myslím, že tiež značný... akurát prišiel trochu oneskorene, čo zase len poukazuje na absolútnu prvotnosť Tour. Pekným dôkazom sú víťazi Gira, tam je pekne vidieť ako sa dominancia Talianov značne oslabila aj keď to možno bádať až s 20 a viac ročným odstupom od TdF. V dobách dávno historických sa jednalo o hegemóniu ale to nie je podstatné, tam je to pochopiteľné. V druhej polovici 20. storočia sa tam objavujú rovnaké znaky akú mala TdF, bola to doba titánov a postihla aj Giro: Merckx, Hinault, Indurain. Najpodstatnejšia je však etapa "po-Pantaniovská", roky 1997 - 2007 vyhrávali výhradne Taliani, čo je však dôležité, je tá pestrosť tých víťazov. Tá dnes neexistuje, áno je tu Nibali, nepochybne jeden z najlepších cyklistov súčastnosti a Aru s obrovským potenciálom. Ale to sú dvaja veľkí víťazi. Na veľa typov pretekov Taliani nemajú čo ponúknuť: top šprintér alebo severský klasik...

U Belgičanov je to poznať tiež... obdobím začiatku globalizácie môžeme označiť už 80. roky (v západnej E), potom absolútne už v 90. a dnes to má samozrejme ešte oveľa väčší rozmer. A pokles u nich je... prakticky nedisponujú jazdcom, ktorý môže niečo zahrať na GT. Na klasikách je tá základňa nepochybne obrovská a najväčšia, ale nejaké súboje medzi Belgičanmi to asi nie sú... Boonen bol, dlho nikto, teraz Van Avermaet a Vanmarcke, ale to sú zatiaľ cyklisti, ktorí Boonenovu úroveň nedosahujú a kto vie či niekedy dosiahnu.

Takže vplyv globalizácie určite pocítili aj tieto cyklistické krajiny a značne. Ale samozrejme, ten drvivý dopad zaznamená vždy vlajková loď, nie niečo čo je mimo záujmu. A s Tour ide ruka v ruke celá francúzska cyklistika (možno dnes to už nie je jedna rovina, ale ešte v 90. rokoch určite a trúfnem si povedať, že aj dlho po miléniu bola). A takisto závisí od momentálneho postavenia, "od kiaľ fúka... peniaze", momentálne francúzske tímy rozhodne nie sú na vrchole potravinového reťazca. Neviem... netrúfam si povedať, že sa dnes rodia menej talentované deti, ako v dobách minulých....
Po rovine neviem, do kopca nevládzem, z kopca sa bojím.
Obrázok užívateľa
berloq

PredchádzajúciĎalší

Späť na Svetová cyklistika - sezóna

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 10 hostia