Zaujímavá debata.
Pre fanúšikov Porteho je toto Giro asi sklamaním, ja osobne som ho radil do trojky najväčších favoritov spolu s Contadorom a Uránom, ale osobne som mu moc neveril a do tímu na velogames si ho nevybral

. Zato (zatiaľ) ma príjemne prekvapuje Aru, pri ktorom som sa obával, ako zvládne mediálny humbuk okolo svojej osoby v Taliansku...
Počas etapy sa stáva, že sa počká na súpera, ktorý má problémy (príklady tu uvádzané boli - pripináčky na TdF 2012), ale neviem si predstaviť, že sa niečo také stane, keď sa balík rúti do cieľového šprintu. A mimochodom, nestalo sa to len Portemu, ale aj následne Albertovi, keď sa zaplietol do pádu 200 metrov pred ochrannou zónou a prišiel o ružový dres. Ale hneď si ho následne dokázal v časovke zobrať naspäť.
Portemu, podľa mňa nevyšla vec, ktorá sa ľahko napíše a ešte ľahšie povie, ale v praxi je to umenie -
načasovanie formy. Od začiatku roka jazdil famózne, vyhrával od januára do apríla skoro všetko, čo sa dalo, zatiaľ čo Alberto dal "iba" jednu etapu v Andalúzii a Fabio zhola nič. Očividne však ladili a smerovali svoje úsilie na Giro (to, že Alberto ešte zároveň myslí na Tour, je na inú debatu).
Nemyslím si, že na úplne vrcholnej úrovni sa dá jazdiť celú sezónu, takže neverím, že napríklad Kristoff bude taký silný aj na TdF a na jeseň, ako bol počas jarných klasík a to, že Petrovi nevyšli jarné klasiky tak, ako si asi predstavoval, neznamenalo, že má svoj zenit výkonnosti za sebou (a podobné blbosti, čo sme sa od rôznych "odborníkov" mohli dočítať) a prišla fantastická a nezabudnuteľná Kalifornia...
Plus ešte sú tu minimálne dve roviny, do ktorých nevidíme:
1.
hlavy pretekárov a všetko, čo sa v nich odohráva,
2.
zákulisie tímov a to, čo neprenikne na verejnosť (zdravotné problémy, experimentovanie s ubytovaním a jeho dôsledky atď.).
Takže je možné, že problémy a komplikácie, čo Porteho zrazili na kolená, Contadora naopak dokázali správne naštartovať k ešte lepším výkonom.
Vyzerá to, že o víťazovi je rozhodnuté a Aru nemá na to, aby stiahol stratu na Contadora, ale je pred nami posledný týždeň, tak si ho užime a všetko je možné. Minimálne verím, že to bude zaujímavé - ak už nie bojom o víťazstvo, tak minimálne súbojom o pódium.