Fórum Cycling-Info.sk

slovenský portál o svetovej cestnej cyklistike

Rôzne preteky - World Tour aj iné

Diskusia o najprestížnejších pretekoch aj Slovákoch v tímoch World Tour.

Re: Rôzne preteky - World Tour aj iné

Poslaťod martyn26 » Sob 20. Apr 2019 9:16:11

pmts píše:Osobne by som do wt zaradil len 20 pretekov, aby to malo nejaký význam. 10 jednodňových (monumenty, G-W, Omloop, AGR, Strade, Valónsky šíp) a 10 etapákov (gt, Dauphiné, Švajčiarsko, Romandiu, P-N, T-A, Baskicko a Katalánsko). To sú najväčšie a najprestížnejšie závody. Podtým by mala byť obrovská skupina pretekov ktoré sú na vzostupe (Kalifornia, Kanada, Poľsko, TDU atď ale aj preteky žijúce už čisto z histórie ako San Sebastian, Paríž-Tours, Emilia, Brabantský šíp atď). Tých prvých 20 by malo byť obodovaných úplne najviac a mali by mať aj najväčšiu prestíž. A tie by boli povinné pre všetky wt tímy. Aký má vôbec zmysel tých nových 10 pretekov ktoré sú slabšie obodované a niesú ani len povinné na účasť?

V celku súhlasím, ale pri jednodňových pretekoch by som tam ako hujhe pridal E3. Nech tu sú také dvojice: Omloop, Strade - E3, GW - AGR, LFW. S etapákmi isto súhlasím. Chápem, že ak by tam bolo E3, tak by to nebolo 10 pretekov. Ale radšej by som potom vyhodil Omloop.
Obrázok užívateľa
martyn26

Poslaťod ifčopifčo » Sob 20. Apr 2019 9:50:11

Mne ako fanúšikovi je srdečne jedno kde sú aké preteky zaradené, preteky majú svoju prestíž danú históriou a nejaké zaradenie UCI na tom nič nezmení. To zaujíma skôr tímy aby mohli získavať dôležité body na splnenie športových kritérií dôležitých na udelenie licencie WT aj keď ani to nie je nejako extra horúce. Prečo rozšírli počet pretekov? Chcú pritiahnuť kvalitných cyklistov aj na iné ako cyklistike zasľúbené miesta a preto sú WT preteky v Amerike a Ázii, kvalita láka sponzorov, sponzori prinášajú peniaze .... A prečo sú vo WT zaradené aj klasiky ako Hamburg, Londýn, Frankfurt ... ? Pravdepodobne aj preto, aby aj šprintéri priniesli nejaké výraznejšie body do hodnotenia.
Fanúšik cyklistiky od roku 1972. Veľký fanúšik Petra Sagana, ktorý mu praje, aby vyhral každé preteky na ktoré nastúpi.
ifčopifčo

Poslaťod majo » Sob 20. Apr 2019 13:42:17

mne je uplne jedno ktory pretek je v akej kategorii pre mna je dolezite ci si ho mozem kuknut v telke a ci nie
majo

Poslaťod ifčopifčo » Sob 20. Apr 2019 14:29:41

majo píše:mne je uplne jedno ktory pretek je v akej kategorii pre mna je dolezite ci si ho mozem kuknut v telke a ci nie

Tak hádam máš predplatený Eurosport player ;)
Fanúšik cyklistiky od roku 1972. Veľký fanúšik Petra Sagana, ktorý mu praje, aby vyhral každé preteky na ktoré nastúpi.
ifčopifčo

Poslaťod majo » Sob 20. Apr 2019 20:30:00

ifčopifčo píše:
majo píše:mne je uplne jedno ktory pretek je v akej kategorii pre mna je dolezite ci si ho mozem kuknut v telke a ci nie

Tak hádam máš predplatený Eurosport player ;)

nie to nemam uplne mi stacia ES 1 a 2
majo

Poslaťod berloq » Sob 20. Apr 2019 22:07:32

ifčopifčo píše:Mne ako fanúšikovi je srdečne jedno kde sú aké preteky zaradené, preteky majú svoju prestíž danú históriou a nejaké zaradenie UCI na tom nič nezmení. To zaujíma skôr tímy aby mohli získavať dôležité body na splnenie športových kritérií dôležitých na udelenie licencie WT aj keď ani to nie je nejako extra horúce. Prečo rozšírli počet pretekov? Chcú pritiahnuť kvalitných cyklistov aj na iné ako cyklistike zasľúbené miesta a preto sú WT preteky v Amerike a Ázii, kvalita láka sponzorov, sponzori prinášajú peniaze .... A prečo sú vo WT zaradené aj klasiky ako Hamburg, Londýn, Frankfurt ... ? Pravdepodobne aj preto, aby aj šprintéri priniesli nejaké výraznejšie body do hodnotenia.

Presne tak. Už som to tu písal 1000x v minulosti, keď sa riešilo koľko Sagan má a koľko ešte získa a pod... tie body žiadneho jazdca nijako nezaujímajú. Podstatné sú preteky!
Obrázok užívateľa
berloq

Poslaťod Keram » Ned 21. Apr 2019 17:23:42

To co bolo? :shock: Toto bolo asi to najdominantnejsie predstavenie co som ja v cyklistike videl. Toto je aj mimo limitov Petra Sagana v najlepsej forme. Rodi sa fenomen len dufam ze sa na tu cestu zameria viac. Dnes normalne spojil Spartakusov motor a Kristoffov sprint po tazkych pretekoch do jedneho vykonu. Stale lapam dych. Toto bolo epicke.
“That guy’s pretty unbeatable right now,” Cavendish said. “He’s a once-in-a-generation rider, for sure. He is super, super good. He’s making us all look like juniors, I think.”
Obrázok užívateľa
Keram

Poslaťod simko » Ned 21. Apr 2019 17:31:17

Keram píše:To co bolo? :shock: Toto bolo asi to najdominantnejsie predstavenie co som ja v cyklistike videl. Toto je aj mimo limitov Petra Sagana v najlepsej forme. Rodi sa fenomen len dufam ze sa na tu cestu zameria viac. Dnes normalne spojil Spartakusov motor a Kristoffov sprint po tazkych pretekoch do jedneho vykonu. Stale lapam dych. Toto bolo epicke.

Bude mat aj on slabiny. Casom sa ukazu. Ma ale neuveritelnu chvilkovu regeneraciu zrejme z MTB a cyklokrosu. V podstate toto mal aj Peto lepsie ked vstupoval do profi pelotonu nez ma teraz.
simko

Poslaťod martyn26 » Ned 21. Apr 2019 17:57:18

No čo k tomu povedať? Najlepšia klasika, najlepší pretekár.
Tak toto bola riadna dominancia MvdP. Keď nastúpil 40 km pred cieľom, myslel som, že to už prehral a nemá žiadnu šancu na víťazstvo, ale pozrime sa! Nechápem, ako sa takto dokázal zregenerovať počas 30 km ostrých pretekov. Celkom sklamaný musí byť Schachmann, ktorý by to mohol vyhrať, ak by nezaútočil a šetril sa. Hoci možno ani nie, lebo van der Poel mal obrovskú rýchlosť a jeho šprint vyzeral ako z nejakej rovinatej etapy na TdF. Každopádne viac ako MvdP by si to nikto nezaslúžil.
A Fuglsang? Perfektný výkon a na konci pretekov vyzeral ešte čerstvý. Ťažko povedať, či Alaphilippe šprint vypustil, lebo vydel, že s MvdP by nestíhal, alebo jednoducho nevládal. Ak nevládal, tak Fuglsang to jednoducho zbabral. Kwiatkowski nol tiež blízko, ale ťažko sa vyhráva, keď je proti vám momentálne najlepší cyklista na svete. Nakoniec nebol ani v top 10, musí z toho byť dosť frustrovaný. Keď si to tak zoberieme strašne málo k víťazstvu malo asi 5 ľudí (MvdP, Fuglsang, Alaphilippe, Kwiatkowski, dá sa povedať, že aj Schachmann mohol celkom ľahko vyhrať) Stalo sa, ale to, že vyhral najsilnejší. Isto najzaujímavejšia klasika roka so zaslúženým víťazom.

Sagan... Všetkých asi sklamal. Nemal by pretekať až do Kalifornie. Nemá to zmysle, len sa zbytočne ničí bez šance na výsledok. Ostáva nám len dúfať, že sa dokáže dostať do top formy do TdF. Po P-R som stratil pocit, ako tu písal ifčo, že budeme deliť jeho kariéru na tú pred pádom na Tour a po páde. Teraz som ho trochu získal späť... Stále je to len jeden pretek, ale nemám z neho z Petrovej strany dobrý pocit.
Obrázok užívateľa
martyn26

Poslaťod West » Ned 21. Apr 2019 18:45:25

martyn26
Chlapci to pretaktizovali. Fuglsang asi chcel dostať Alaphilippa pod tlak, keďže predpokladal, že je jasne rýchlejší ako on a normálne by nemal šancu. Takže ho chcel nechať pracovať posledné kilometre, keďže zozadu sa blížili iní. Ale Ala už tiež už nemal moc v nádrži, takže spomalili až príliš. Tá skupina s MVDP išla naozaj rýchlo.
West

Poslaťod simko » Ned 21. Apr 2019 18:54:14

West píše:martyn26
Chlapci to pretaktizovali. Fuglsang asi chcel dostať Alaphilippa pod tlak, keďže predpokladal, že je jasne rýchlejší ako on a normálne by nemal šancu. Takže ho chcel nechať pracovať posledné kilometre, keďže zozadu sa blížili iní. Ale Ala už tiež už nemal moc v nádrži, takže spomalili až príliš. Tá skupina s MVDP išla naozaj rýchlo.

Ta akupina isla mozno rychlejsie ale keby Alaphilippe a Fuglsang slapali az do ciela tak ta skupina spurtuje o tretie miesto maximalne s 30 sekundovym odstupom. Dvaja najsilnejsi jazdi pretekov boli vpredu ale Fuglsang sa preratal
simko

Poslaťod Mino » Ned 21. Apr 2019 19:00:14

v prvom rade to bol famozny záver od MVDP. V modernej cyklistike sa to už často nevidí . ALE...
všetci vpredu dnes išli v závere na hrane proti vetru a za seba. Alaphillip, Fuglsang, Schachman +/- 30-35km, Kwiatek, Trentrin 20km.
Fuglsang napr nastúpil 3x Julianovi v záverečných 10km, 3 šprinti na chlapa ktorý nemal na výber a musel sa snažiť utrhnúť Juliana, Kwiatek celých 20 km ťahal Trentina. V protivetre sám. Schachman ťahal 20 km seba sám.
MAthieu nastúpil síce zbytočne, ale potom sa oklepol 20km v skupine a znovu to odtiahol "iba" 6-7 km, možno 10.
Viem to víťazstvo bolo jedno z tých epickejších ale mal šťastie že nemal vpredu silnejšieho súpera. Možno keby Julian alebo Jakob neboli v dvojici. no na keby sa nejazdí. MAthieu mi pripomenul Fabiana na Ronde 2016 keď ťahal posledných 20 km za Petrom. Ibaže Spartakus mal smolu že v ten deň bol pred ním silnejší cyklista.

Uznávam MVDP je zjav ktorý nás môže baviť cyklistikou. Ano je vynikajuci a tento Amstel bol v posledných 40 km nádherný závod. No za nejakú extra dominanciu MAthieua by som to nepovažoval.
Mino

Poslaťod hujhe » Ned 21. Apr 2019 19:04:43

A koho silnejsieho by mal mat pred sebou. Podla mna tam bola spicka co tam byt mohla. Ten srot co siel na zaver by vycerpal kazdeho. Kedy sme naposledy videli nieco take, ze jazdec odtiahol sam skupinu, zmazal asi minutovy naskok, nedbal na to ze mu ostatni nestriedaju a nakoneic prespurtoval aj tych za sebou ktori sa tam viezli? Ja som to este nevidel.
hujhe

Poslaťod West » Ned 21. Apr 2019 19:10:22

Pretek pekný. Je dobre že sa Amstel stal takýto nepredvídateľný po zmene trasy v 2016. Je to oveľa lepšie ako tá nuda predtým. A hlavne to svedčí agresívnym jazdcom. Čakať sa moc nevypláca. Aj keď ako niekto správne napísal, Schachmann to uponáhľal, ale toto bude pre neho do budúcna dobrá skúsenosť. Dnes bol veľmi silný. Tiež sa potvrdilo to čo aj minulý rok. Ľudia čo idú Roubaix na Amstli neuspejú. Peťo pred rokom musel mať naozaj dobrú formu. Gilbert víťaz PR a 4 násobný víťaz Amstlu skončil 30-ty minútu späť. (Aj keď on mal vpredu Ala)

K MVdP. Pred Ronde som písal, že je dobrý týpek aj pre Ardeny. Ale že vyhrá obe úvodné Ardenské klasiky, tak to by ma nenapadlo ani vo sne. Keď Peťo v 2012 skončil 5-ty na Ronde a 3. na Amstli, tak to tiež bolo ako zjavenie, ale on už klasiky išiel aj rok predtým a mal za sebou 2 roky na cestných pretekoch najvyššej kategórie.
MVdP na ceste tiež niečo odjazdil, ale zďaleka nie na tejto úrovni. Cyklokrosové preteky bežne trvajú tak hodinu. A teraz drtí konkurenciu na takých dlhých a ťažkých pretekoch ako je Amstel. Nedávno tu podaktorí obviňovali Gilberta z dopingu pričom to je človek ktorý v cyklistike niečo preskákal a povyhrával. A MVdP je potom čo? Preto sa s dopingom veľmi neoplatí šermovať, lebo obviniť je potom možné kohokoľvek. MVdP má momentálne takú formu, že by bolo divné keby mu a jeho tímu organizátori LBL neponúkli nejakú divokú kartu. Najväčší favorit by asi bol aj tam.
West

Poslaťod simko » Ned 21. Apr 2019 19:24:02

@West
Nech im kludne ponuknu, na LBL nema sancu. V podstate ani dnes nepatril k najsilnejsim na kopcoch. Podla mna vela veci zapadlo do seba a ludia pomaly ho vidia vyhrat GT. Ktovie ci by vobec udrzal minulorocne ataky od Valverdeho na AGR. A ako by sa zachoval v tej zaverecnej skupinke. Aj tu by odtiahol a porazil v spurte Sagana, Valverdeho a Alaphilipa? Fuglsang a Alaphilippe boli dnes najsilnejsi ale nevyplatilo sa im taktizovanie.
simko

Poslaťod martyn26 » Ned 21. Apr 2019 19:24:13

Mino píše:v prvom rade to bol famozny záver od MVDP. V modernej cyklistike sa to už často nevidí . ALE...
všetci vpredu dnes išli v závere na hrane proti vetru a za seba. Alaphillip, Fuglsang, Schachman +/- 30-35km, Kwiatek, Trentrin 20km.
Fuglsang napr nastúpil 3x Julianovi v záverečných 10km, 3 šprinti na chlapa ktorý nemal na výber a musel sa snažiť utrhnúť Juliana, Kwiatek celých 20 km ťahal Trentina. V protivetre sám. Schachman ťahal 20 km seba sám.
MAthieu nastúpil síce zbytočne, ale potom sa oklepol 20km v skupine a znovu to odtiahol "iba" 6-7 km, možno 10.
Viem to víťazstvo bolo jedno z tých epickejších ale mal šťastie že nemal vpredu silnejšieho súpera. Možno keby Julian alebo Jakob neboli v dvojici. no na keby sa nejazdí. MAthieu mi pripomenul Fabiana na Ronde 2016 keď ťahal posledných 20 km za Petrom. Ibaže Spartakus mal smolu že v ten deň bol pred ním silnejší cyklista.

Uznávam MVDP je zjav ktorý nás môže baviť cyklistikou. Ano je vynikajuci a tento Amstel bol v posledných 40 km nádherný závod. No za nejakú extra dominanciu MAthieua by som to nepovažoval.

On ťahal posledných 5-10 km úplne sám a dokázal stiahnuť 1 min. OK, v šprinte nemal veľmi konkurenciu, keďže polovica skupiny už niekde zaútočila, ale išiel posledných minimálne 5km sám na doraz a dokázal ich všetkých v špurte suverénne predbehnúť. Viem, že Max, Kwiat, Trentin, Julien a Fuglsang ťahali 20-40km, ale aj tak ich porazil po 5km intenzívnej jazdy, zatiaľ čo oni v podstate oddychovali (taktizovali). Nemyslím si, že by to niekto okrem MvdP momentálne zvládol.
Chcem len pripomenúť jeho umiestnenia z tohtoročných klasík na ktorých štartoval:
Grand Prix de Denain - Porte du Hainaut - 1
Gent-Wevelgem in Flanders Fields - 4
Dwars door Vlaanderen - A travers la Flandre - 1
Ronde van Vlaanderen - Tour des Flandres - 4
De Brabantse Pijl - La Flèche Brabançonne - 1
Amstel Gold Race - 1
Obrázok užívateľa
martyn26

Poslaťod West » Ned 21. Apr 2019 19:29:32

simko píše:Ta akupina isla mozno rychlejsie ale keby Alaphilippe a Fuglsang slapali az do ciela tak ta skupina spurtuje o tretie miesto maximalne s 30 sekundovym odstupom. Dvaja najsilnejsi jazdi pretekov boli vpredu ale Fuglsang sa preratal

Jasne že hej. Fulsang ale asi nechcel byť zase za somára, že pracuje so špurtérom a ten ho potom opáli ako na Strade. Možno mu aj čosi hučali do sluchátiek. Ono sa to z pohodlného auta vždy dobre taktizuje. Aj ten prenos bol trochu neprehľadný. Málokto tušil že sú tak blízko. Určite ho to teraz mrzí. Mohol vyhrať.
West

Poslaťod simko » Ned 21. Apr 2019 19:34:05

@Martyn26
Ale on dokazal tu minutu stiahnut pretoze mu to dovolili. Ved aj kwiato stiahol 30 sekund a pritom uz bol uplne na dne. Fuglsang jednoducho nechcel dopadnut ako na Strade Bianche ale Julian mu nato neskocil ale v podstate to dosrali.
simko

Poslaťod West » Ned 21. Apr 2019 19:52:08

simko píše:@West
Nech im kludne ponuknu, na LBL nema sancu. V podstate ani dnes nepatril k najsilnejsim na kopcoch. Podla mna vela veci zapadlo do seba a ludia pomaly ho vidia vyhrat GT. Ktovie ci by vobec udrzal minulorocne ataky od Valverdeho na AGR. A ako by sa zachoval v tej zaverecnej skupinke. Aj tu by odtiahol a porazil v spurte Sagana, Valverdeho a Alaphilipa? Fuglsang a Alaphilippe boli dnes najsilnejsi ale nevyplatilo sa im taktizovanie.

Ja neviem. Títo vrchári síce dokážu precediť pole na nejakom ťažšom stúpaní, ale keď sa ocitnú spolu v menšej skupine, tak nevedia spolupracovať. Bolo to vidieť aj minulý rok. A tento rok je finále ploché. Hlavnou zbraňou MVdP nie je len jeho finiš, ale hlavne tá jeho neuveriteľná húževnatosť a vytrvalosť. Dnes zaútočil cca 40km pred cieľom a chytili ho. Potom v stíhacej skupine ťahal asi najviac, aspoň keď ju ukázali tak bol väčšinou na čele a ešte mal dosť síl na dominantné finále. Ak by aj stratil niečo na nejakom stúpaní (pri jeho momentálnej výkonnosti to nebude viac ako pár sekúnd), tak sa oklepe a dorazí si to. Ja neviem či v budúcnosti bude pokračovať v tomto duchu. Možno ho budúci rok nebude vidieť vôbec. Ale jeho momentálna forma je teda niečo.
West

Poslaťod Mino » Ned 21. Apr 2019 19:53:05

martyn26 píše:On ťahal posledných 5-10 km úplne sám a dokázal stiahnuť 1 min.

Schachman ťahal 25km sám, a tiež dobehol Juliana, Kwiatek ťahal 20km.

Jediné čo je na výkone MVDP jedinečné je že bol ochotný ťahať skupinu najprv štyroch ( kde mimochodom všetci "poctivo" striedali ) potom šiestich ( kde opäť väčšina striedala ) a nakoniec aj ostatných. Je pravda že na posledných 2-3 km ťahal väčšinu sám a vyšlo mu to až na pásku. Je pravda aj to ak by tam bolo ktokoľvek iný tak asi začne špekulovať a do cieľa to nedotiahnu.
Nechcem znižovať výkon MVDP, ani nijak znehodnocovať jeho jar a víťazstvo na Amstli. Ale treba pozrieť aj na zbytok jazdcov a keď napočítame výkon Fuglsanga a MVDP dovolím si tvrdiť že Jakob bol na výkon vyššie. Mal smolu že išiel s Alaphillipom. Možno mnohých naseriem ale dokonca aj Schachman bol podľa mňa dnes lepší ( výkonom ) ako MVDP. Nakoniec keď pozriem na mená ktoré "dotiahol" Mathieu do cieľa tak to boli do jedného priemerní chlapíci, ale tým nechcem znižovať ich výkon.
Mino

PredchádzajúciĎalší

Späť na Svetová cyklistika - sezóna

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 27 hostia