Trošku to tu utíchlo. Ja sa skúsim spätne ohliadnuť za asi najväčším príbehom tejto sezóny, ktorý sa možno ubral do úzadia a to pokus Alberta Contadora vyhrať Giro aj Tour. Možno to niekoho zaujme.
Takto pred rokom som napísal, také dve prognózy (a potom samozrejme debaty v diskusii), ktoré trošku popisovali túto situáciu. Nachádzajú sa pod týmito článkami:
http://www.cycling-info.sk/aktuality-zo-sveta-cyklistiky-clanky/2115-najdolezitejsie-udalosti-tyzdna-41-14http://www.cycling-info.sk/aktuality-zo-sveta-cyklistiky-clanky/2125-najdolezitejsie-udalosti-tyzdna-43-2014Treba asi začať tým, že Contadorovi tento pokus nevyšiel. A zdanlivo to dopadlo úplne presne, ako aj pred štyrmi rokmi. Rovnako ako v roku 2011 Contador vybojoval z kombinácie Giro a TdF umiestnenia 1. a 5. A je fakt, že obidva tieto pokusy majú niektoré rovnaké znaky.
V roku 2011, Contador absolútne dominoval na Gire. Nemal jediný slabý deň, resp. deň kedy by na neho konkurenti získali čas. Napriek vtedajšej náročnosti Gira, Contador opúšťal preteky relatívne čerstvý a práve totálna dominancia ho utvrdila v tom, že by mal štartovať aj na TdF, čo dovtedy isté nebolo. Lenže Tour začala zle. Pády, naštrbená psychika a následne nie úplne dobrá výkonnosť spôsobila, že Contador vybojoval až piate miesto, čo bolo na tú dobu veľká vec, pretože to bola prvá GT, ktorú Contador nevyhral.
Tento rok Contador vyhlásil, že sa to zvládnuť dá. Vraj existuje príprava, ktorá ho je schopná udržať v špičkovej forme aj počas dvoch takto ťažkých pretekov. A tak všetci čakali.
Jar:
Contador nastúpil do prvých pretekov v Andalúzii. Preteky na februárový termín nezvykle ťažké, obsahujúce dve náročné, horské etapy, navyše sa stretol so svojím najväčším konkurentom – Froomem. Od Contadora sa na týchto pretekoch čakali rôzne veci: niektorí tvrdili, že by ešte v špičkovej forme byť nemal, druhí, že áno. Contador ukázal, že vo forme určite je. Na Alto Hazallanas vyšiel ako prvý a tak demonštroval svoju silu. V druhej etape síce ešte výraznejšie prehral s Froomem, no z pretekov zrejme mohol ísť spokojný. Nasledovali podujatia T-A a Katalánsko, na ktorých skôr sklamal. Na Obidvoch pretekoch boli jednoznačne silnejší ľudia a hlavne na T-A to bolo do očí bijúce. Lenže ako celok sa to dalo hodnotiť určite skvele, pohyboval sa s najlepšími, a práve to, že nebol v top forme mu ju zaručí neskôr.
Giro
Na rozdiel od roku 2011, kedy bolo Giro absolútny masaker, to bolo tento krát, dá sa povedať, skôr naopak. Giro trasou až taký rešpekt nebudilo, možno až na dlhočiznú časovku. Lenže opak bol pravdou... Contador Giro na pohodu príliš nevyhral. A to čo v horách zažíval, asi zažiť nechcel. Ale čo viac, takto aktívnu a intenzívnu GT určite nečakal. Zvlnené a kopcovité etapy sa stali dejiskom veľa bitiek a to od začiatku podujatia. Astana ťažila zo svojej obrovskej sily a využívala na to naozaj skoro všetky etapy. V treťom týždni bola tá prevaha už enormná, tam už Contador nestačil ani náhodou pokrývať zbesilé útoky Arua a Landu a všetko to vyústilo do obrovskej krízy v 20. etape. Contadorovi tento krát Giro rozhodne nevyhrala výkonnostná nadvláda nad súpermi. Skôr to bol jeho um, kľud, skúsenosti a hlavne vsádzka na časovku.
Tour
Contador sa ešte v júny rozhodol štartovať na prípravnom preteku v Pyrenejach, kde mu ego nedovolilo povoliť a za každú cenu sa tam chcel merať s oddýchnutým Quintanom. Ťažko povedať, či to bolo treba... Lenže na Tour sa dostavili nežiaduce znaky, prakticky od začiatku a iba vďaka tímu odišiel z prvého úseku s takou stratou s akou odišiel. Prvý blok bol nesmierne intenzívny, bolo potrebné byť v top forme už tam, lenže tam mu ešte Sagan a spol pomohli. V horách to bolo o inom. Tak ako som pred rokom napísal, pred Froomem sa „neforma“ neskryje. Tam ju nie je ako maskovať, takže bolo vymaľované. A to vlastne na to ako v horách vyzeral, je to piate miesto ešte skvelé umiestnenie.
Otázka formy
Na Tour Contador svoju najlepšiu formu určite nemal, ale mal ju na Gire? Je to taká kacírska myšlienka. Lenže možno nie som sám, kto videl, že Landa a Aru boli v určitých chvíľach lepší vrchári ako Contador. Ospevovaná je Contadorova jazda cez Mortirolo, lenže pár otáznikov to asi má... ako by to asi vyzeralo, keby Landa v ten deň nečakal Arua, pretože keď ich Contador dobehol a následne im nastúpil, Landa nemal najmenší problém zalepiť tú dieru. A následný útok v Aprice Contador nemal šancu nasledovať. Možno je toto už otázka etapy predošlej do Madonny di Campiglio, kde to bolo od Astany pomerne rozpačité. No a v posledných dvoch etapách bol Aru jednoznačne najsilnejší. Už som to písal skorej, ja nepochybujem o tom, že tí dvaja borci z Astany mali takú vrchársku formu, že by pokojne mohli bojovať o pódium aj na TdF. Niekto možno čakal, že by ich mal výrazne prevýšiť, no podarilo sa mu to, prakticky v dvoch etapách. Ja sa priznám, že som za tým videl to, že by mohol byť na TdF ešte lepší... nebol... ani náhodou. A na Contadorovi to bolo vidieť prakticky hneď. Tento krát to nebolo ako v roku 2011, že nestačil na Schleckovcov a spol len v posledných momentoch dojazdu. Tento krát ho Froome a Quintana výrazne zlikvidovali.
Otázka tímu
Spomínal som, že Contadora zachránil tím v prvom bloku na TdF. To je fakt, tam mu celý tím a hlavne Sagan budoval takú pozíciu, že pozičnou jazdou nestratil nič. A potom to boli obe tímové časovky, ktoré Tinkoff zvládol skvele. Lenže ďalej? Mal Contador vôbec pri sebe tím? Ak áno tak veľmi slabý... Spomínam si ako zožala Astana kritiku za výkony na TdF, vraj im to nešlo tak ako na Gire. Možno... lenže hneď ako Nibali odpadol mal pri sebe minimálne dvoch ľudí. A to je tím, nejde len o rozbiehanie drvivého tempa a stráženie na vetre, ale aj byť pri lídrovi v momentoch keď je totálne na sračky. Práve toto Nibalimu dalo šancu bojovať ešte o pódium. Contador sa ničoho podobného nedočkal... na Gire bol ten tím vyložene slabý. V prvých 7 etapách ťahali totálne tempo od začiatku etáp a k čomu? Vystrieľali sa tam, aby mala Astana nad Contadorom totálnu prevahu? No a v horských etapách to bola kategória sama pre seba. Poslednú pomoc Contadorovi v horách bolo vidieť prakticky v prvej naozaj horskej etape (15.) na Passo Daone, potom už Tinkoffcov nikto nevidel. Kreuziger, Rogers, Basso od všetkých sa čakalo ďaleko viac... Ale čo, možno sa šetrili na TdF? Nešetrili... v horách bol Contador úplne sám, Majka s ním zostal len na Huezach, inak sa tam Contador trápil sám. On síce tvrdí, že v kopcoch pomoc nepotrebuje... No... keď je vo forme tak nie, pretože vlak robí niekto iný, napr. Astana alebo Sky. Lenže v krízach aké mal na Finestre, St. Martin a aj inde by sa mu podobný tím aký mali Nibali a Froome hodil. Je rozdiel keď má niekto v tíme ďalších štyroch borcov, ktorí sú schopný zajazdiť GT v desine a ľudí, ktorí vydržia tak každý po kiláku na rovine a hotovo...
Čo z toho vyplýva
Contador je legenda tohto športu. Aj keď je už zosadený z postu kráľa, stále dokáže udivovať. Výhra na Gire znamená deviatu vyhranú GT, to pri absolútnej špecializácii, ktorú cyklistika vyžaduje je neuveriteľná vizitka. Je ten double vôbec možný? Pred Girom som napísal, že ma Contadorov neúspech nepresvedčí, že nie. Skrátka si myslím, že Contador mohol byť lepšie pripravený, alebo aj niekto iný. Lenže viac som sa utvrdil v tom, že dať sa to možno dá, lenže bolo by to dielom skôr nejakej náhody, alebo ako to povedať. Skrátka Giro, by muselo tomu cyklistovi pripadnúť, akosi „nečakane“. A je naozaj možné, že je to nemožné

. Uvidíme Contador sa budúci rok zameria na TdF, uvidíme či to bude na Froomeho stačiť. Čo je však na tom najlepšie, je stále rovnako nezlomný, ako v mladosti. Aj tento rok na TdF ukázal, že aj keď na to nemá, útokmi bude hroziť stále.
KONIEC!
Po rovine neviem, do kopca nevládzem, z kopca sa bojím.