od berloq » Ned 15. Nov 2015 22:32:28
Viacerí z vás zvolili za sklamanie roka Kwiatkowskiho. Ono ani sa tomu nedivím, to označenie si možno zaslúži.
Sám som z tých, ktorí radšej vidia jazdiť pretekára vo forme po väčšinu sezóny. Lenže ono sa to ľahko rozpráva, my sme ho možno radšej videli, keď tvoril preteky a vybojoval na Ardenách tri pódia, ako keď sa dostal k víťazstvu pomerne šťastne a inak neukázal nič, lenže z jeho pohľadu to tak asi nebude... víťazstvo je víťazstvo a na veľkej klasike ako je Amstel sa rozhodne počíta.
Čo to vlastne je prekliatie dúhového dresu? Úplne by som to negeneralizoval do nejakej jednotnej podoby. Tento pojem sa tu zaviedol, po otrasnej Gilbertovej sezóne 2013. Áno, Belgičan bol v tej sezóne mizerný. Vybojoval jedno víťazstvo aj to na konci sezóny, väčšinu roka bol bez formy a keď ju už aspoň nejakú mal dúhový dres ho ďaleko nepustil. Takže či sa to dá hádzať na margo dúhového dresu je otázne, pretože fyzická pripravenosť na drese nezávisí. Jasným príkladom toho je Rui Costa a jeho rok v dúhovom. Tu si myslím, že ten mýtus toho dresu dosť platil, pretože na Costovu formu tej sezóny sa príliš namietať nedá. Tri druhé miesta v Algarve, dve druhé + celkove druhé na Nice, celkovo tretí v Romandii, víťaz Švajčiarska. Potom samozrejme nepodarená TdF, z ktorej však odstúpil kvôli chorobe. Na záver však znovu druhý v Kanade... takže áno tu ten dres smolu doniesol. Hlavne je to maják a vešiak pre ostatných cyklistov, takže nemá zďaleka voľnosť. Ale Kwiatkowského by sa dalo skôr zaradiť k tomu Gilbertovskému modelu "smoly".
Pri tom Kwiatek vôbec nezačal zle. Preteky za slnkom zahájil víťazstvom a aj keď v najťažších horách tam nestačil, vynahradzoval to aktivitou a útokmi. Vyhral Amstel, ďalšie dve klasiky boli sklamaním... Pretože minulá sezóna ukázala, že by sa mohol stať dominátorom týchto pretekov na dlhší čas. A ďalší priebeh sezóny to bola ťažká mizéria. Snáď jediný pretek, keď bol opäť vo forme boli MS, tam jazdil, zdalo sa, opäť s ľahkosťou. Uvidíme... na druhý rok prestupuje do tímu Sky. Tam to bude zrejme o inom... som zvedavý či pozná pojem Sky ako nebesá alebo ako čiernu dieru.
Po rovine neviem, do kopca nevládzem, z kopca sa bojím.