od lukas » Pon 28. Mar 2016 23:53:43
Asi po troch dňoch som si konečne našiel čas aj na fórum.
Musím povedať, že aj včerajšia nešťastná smrť, ktorá je naozaj strašná, ukázala, na akej vyspelej úrovni je toto fórum. Nikto tu bezozmyslu nenadáva na debilných motorkárov a nevymýšľa hlúposti s nahradením TV motoriek dronmi, čo je totálny nezmysel a je toho plný internet.
Cyklistika je jeden z Top športov na svete a už terajších 5-10 moto fotografov na pretekoch World Tour je strašne málo a akreditáciu dostávajú iba top médiá a agentúry.
Spočítajme si motorky:
1-2 lekári
2-4 neutrálne mechanické (my vidíme tímové auta za lídrami, ale kto pomôže ostatným v skupinách za balíkom?)
4-6 rozhodcovia
2-4 TV kamery
5-10 fotografi
8-25 maršáli+polícia
(je tam ešte pár rôznych jednotlivcov, ktorý som schoval do maršálov, ale líši sa to preteky od pretekov)
- treba poznamenať, že motomaršáli (aj ten, ktorý spadol na Demoitiého) sú mimoriadne dôležití a práve vďaka ním sú preteky bezpečné. Okrem toho, že upozorňujú na nepríjemné zákruty a nebezpečné úseky, zabezpečujú aj odbočky. Spočítajte si, koľko odbočiek je na 250 km trati cez mestá. Tisíc, viac? Nedá sa na každú postaviť policajt. Taktiež si predstavte situáciu, že je balík rozdelený na osem skupiniek, čo je na takýchto klasikách normálne a rozdiel je aj 15-20 minút. Musí byť čo najviac motoriek, aby im nejaký vodič, ktorý si myslí, že už všetky skupiny prešli, nevyšiel oproti. Sprosto povedané, nebyť tých maršálov, boli by ročne desiatky umrtí cyklistov na UCI pretekoch.
Som zvedavý, ktoré motorky zrušia. Jednoducho sa to nedá. Osekajú päť? Aj tak ostane tridsať.
Vyškoliť ich nejako, sprísniť pravidlá? To je možno racionálnejšie, ale drvivá väčšina je mimoriadne skúsená a prax si často vyžaduje nezvyčajné riešenia. Sám som zvedavý, ako to dopadne.
Keby som mal čas, tak sa tejto téme povenujem na portáli, ale nemám ho.
Ešte tu ktosi písal o live streamoch. Nemáme problém dať do článku youtube stream, ale ak je oficiálny, a to 95 % nie je. Som šokovaný, kde to tento rok dospelo. Je nemysliteľné, žeby mohol ktokoľvek na youtube v rozpore so všetkými autorskými právami live streamovať v HD video zo svojej televízie pre celý svet. Toto je hrubá diera v systéme. Youtube všetky tieto videá ruší, ale trvá mu to niekedy aj deň-dva, čo je logicky výsmech celej tejto záležitosti. Nepredpokladám tomu dlhú životnosť, lebo toto škrie všetkých - televízie, držiteľov práv, organizátorov pretekov. Všetko má striktné pravidlá. Napr. ak ste na dovolenke v Chorvátsku, zapnete si rtvs.sk a pustíte live Dvojku počas Tour, nemala by Vám fungovať, lebo RTVS má práva iba na SR. Všetko sa pozorne stráži a trestá.
Je maximálne úsmevné, že UCI nepovoľuje snímať preteky z gopro kamery umiestnenej na bicykli (je na to nutné povolenie), práve kvôli TV právam, že napr. zábery z Tour de France môžu vyrábať iba kamery televízií, ktoré na to majú právo + výnimky, ak udelia.
A tu im unikajú celé prenosy v HD kvalite.
Lukáš Timko