Fórum Cycling-Info.sk

slovenský portál o svetovej cestnej cyklistike

Rôzne preteky - World Tour aj iné

Diskusia o najprestížnejších pretekoch aj Slovákoch v tímoch World Tour.

Re: Rôzne preteky - World Tour aj iné

Poslaťod Pet » Pon 21. Dec 2015 15:00:30

@ berlog - + - ako menovatel. 8-)
Nie som expert, len fanúšik. ;) Keď si to zrátam sedliackym rozumom tak navrch má ASO. Vyberie si trebárs 14 - 15 celkov WT + francúzske. 3-4 celky podľa WT vynechá / kritéria si určí samo /.
Tie celky ktoré budú vynechané budú pravdepodobne tie čo sú oproti ASO najviac v opozícií a ktoré nie sú pre Tour z hľadiska kvality jazdcov " zaujímavé " UCI je v pozícií keď nemá náhradu za Tour - ťahá jednoznačne za kratší koniec. Pokiaľ nechhce zažiť personálne a existenčné zemetrasenie tak musí ustúpiť. A.S.O Giro a Flandry nepotrebuje. Nič z nich nemá.
Obrázok užívateľa
Pet

Poslaťod dexterko » Pon 21. Dec 2015 15:14:39

@berloq

Stále sa nekompromisne staviaš na stranu ASO až mi to niekedy príde ako propaganda :) Nevravím, že nemáš pravdu, ale sa mi zdá, že to strašne vidíš len z jednej strany.

O tom, že ASO organizuje preteky na špičkovej úrovni sa nemusíme baviť, to vidí každý. Ale je toto záruka úspechu proti UCI? Podľa mňa až taká veľká nie. ASO má proti UCI len jednu páku, síce veľkú, ale jednu. A tou je tdf. Ak by ju nemala, som presvedčený, že by takto nevyskakovali. Bez tdf by ostatné preteky už neboli takou silou proti UCI. Lenže ak tento plán zlyhá, tak neviem či majú aj plán B. Na druhej strane UCI ako riadiaci orgán má oveľa väčšiu moc. Má moc riadiť, nakazovať, zakazovať, meniť, klásť podmienky, diktovať. Oni dávajú licencie, oni sú tým lepidlom, ktoré celý ten kolos drží pokope. ASO je len jedna zo subdodávateľských spoločností. Ja by som tú silu ASO ako ty opisuješ, až takú veľkú nevidel. Ale stále je to len vec názoru. Čas určite ukáže kto má väčšiu silu.
Obrázok užívateľa
dexterko

MČR+SR 2016

Poslaťod dexterko » Pon 21. Dec 2015 17:09:21

Citujem zo zdroja, ktorý pre korektnosť nebudem uvádzať. Povedzme, že je z tých najvyšších miest. Len preložím do slovenčiny.

,,Časovky sa na 99,9% pôjdu v Kyjove a pre cestné závody sú varianty - Kyjov, Praha, Bohumín.,,
,,Cestná komisia bude v januári rozhodovať o mieste konania cestného majstráku.,,
Obrázok užívateľa
dexterko

Poslaťod lukas » Pon 21. Dec 2015 17:30:24

Vážne je to tu jeden veľký bordel. Sme radi, že diskutujete, ale príspevok o MČR a SR nemá v tejto téme čo robiť. Rovnako ako x ďalších v rôznych témach. Prejdite si najprv všetky témy a rozhodnite sa, kam to, čo máte na jazyku, najviac sedí. Zaberie to maximálne 15 sekúnd. Ľudia sa k tej téme dostanú, hneď sa zobrazí medzi aktuálnymi.
Je to jasne rozdelené: a) svet, b) Slovensko, c) iné témy. Taktiež ani debata čisto o Petrovi Saganovi nepatrí do "Tímy a cyklisti". Existuje "Slováci vo World Tour". Samozrejme, nehovorím o témach, ktoré sa prelínajú.
Ďakujem.
Lukáš Timko
Obrázok užívateľa
lukas

Poslaťod dexterko » Pon 21. Dec 2015 17:41:44

@lukáš

Kvitujem. Sám som nato viac krát upozornil. Toto som sem hodil preto, že sa to tu pred pár dňami rozoberalo. Ale bolo mi to proti srsti. I keď som hľadal kam to šupnem, našiel som asi tri témy, kde by sa to obsahovo hodilo. Preto ja navrhujem zredukovať/spojiť témy a hlavne do pravidiel jasne napísať čo a kam by malo patriť. Jasné, že sa to nebude dať 100% dodržiavať, ale isto by to pomohlo.
Obrázok užívateľa
dexterko

Poslaťod berloq » Pon 21. Dec 2015 19:39:33

dexterko píše:@berloq

Stále sa nekompromisne staviaš na stranu ASO až mi to niekedy príde ako propaganda :) Nevravím, že nemáš pravdu, ale sa mi zdá, že to strašne vidíš len z jednej strany.

O tom, že ASO organizuje preteky na špičkovej úrovni sa nemusíme baviť, to vidí každý. Ale je toto záruka úspechu proti UCI? Podľa mňa až taká veľká nie. ASO má proti UCI len jednu páku, síce veľkú, ale jednu. A tou je tdf. Ak by ju nemala, som presvedčený, že by takto nevyskakovali. Bez tdf by ostatné preteky už neboli takou silou proti UCI. Lenže ak tento plán zlyhá, tak neviem či majú aj plán B. Na druhej strane UCI ako riadiaci orgán má oveľa väčšiu moc. Má moc riadiť, nakazovať, zakazovať, meniť, klásť podmienky, diktovať. Oni dávajú licencie, oni sú tým lepidlom, ktoré celý ten kolos drží pokope. ASO je len jedna zo subdodávateľských spoločností. Ja by som tú silu ASO ako ty opisuješ, až takú veľkú nevidel. Ale stále je to len vec názoru. Čas určite ukáže kto má väčšiu silu.

Staviam, preto lebo chápem tomu, že to čo Tinkov nahustil všetkým do hláv, ako ASO okráda cyklistiku je blbosť. Ja nevravím, že tá momentálna hierarchia a štruktúra je ideálna (ostatne znovu sa rád odvolám vlastné príspevky z minulosti), ale dávať ASO do pozície, že zdržuje progres je tá najinfantilnejšia myšlienka.

Záruka úspechu? No je to záruka úspechu, pretože takto tradičné preteky nikto nenahradí... Na pretekoch vidíš, ktoré sú tradičné. Je len málo pretekov, na ktoré sa dá pozerať a pri tom vznikli pár rokov dozadu. Ako príklad som už uviedol Strade Bianche v krásnom Toskánsku.

S tými pákami je to tak, že TdF nie je veľkou ale obrovskou pákou :D . Ktorá stačí... Ale nemôžeš predsa povedať, že jedinou! To nemôžeš. Majú 42% závodných dní (Ifčo, Roadcycling), to je väčšinový podiel, medzi jednotlivými organizátormi. To je podiel obrovský, bez týchto pretekov nemá WT vôbec žiadny zmysel.

A ďalšou vecou prečo to nie je páka jediná je, že sú to preteky strašne prestížne: Roubaix - kráľovná klasík, Vuelta jedna z troch GT, ktorá nepochybne stále naberá na popularite, La Doyenne - najstaršia klasika, jeden z 5 monumentov, Paris - Nice asi najprestížnejší etapák po GTs. To sú strašne významné preteky, ktoré majú obrovskú historickú cenu. A samozrejme veľa ďalších.
Po rovine neviem, do kopca nevládzem, z kopca sa bojím.
Obrázok užívateľa
berloq

Poslaťod ifčopifčo » Štv 24. Dec 2015 10:30:02

19.1. začína Tour Down Under a na štartovke sú bratia Velitsovci, v Etixxe bude lídrom Petr Vakoč, je fajn že mu dajú šancu hneď na začiatku roka.
Využijem tento príspevok aby som poprial všetkým ktorí sem chodia, čítajú a vypisujú a samozrejme aj ľuďom z cycling-info pokojné prežitie Vianoc.
Fanúšik cyklistiky od roku 1972. Veľký fanúšik Petra Sagana, ktorý mu praje, aby vyhral každé preteky na ktoré nastúpi.
ifčopifčo

Poslaťod elviska » Štv 24. Dec 2015 10:51:05

ifčopifčo píše:19.1. začína Tour Down Under a na štartovke sú bratia Velitsovci, v Etixxe bude lídrom Petr Vakoč, je fajn že mu dajú šancu hneď na začiatku roka.
Využijem tento príspevok aby som poprial všetkým ktorí sem chodia, čítajú a vypisujú a samozrejme aj ľuďom z cycling-info pokojné prežitie Vianoc.

O bratoch Velistosvcov som čítala že pôjdu Tour Down Under, ale o Vakočovi nie, dik za info.
elviska

Poslaťod Zutu » Štv 24. Dec 2015 13:53:04

Neviem ci vobec Peter Velist mal niekedy sancu byt lidrom v BMC, ale ak mal tak uz je to asi definitivne minulostou. Som velmi zvedavy na koho pojdu na TDU. Denis bude obhajovat a prisiel aj Porte.
Zutu

Platové stropy

Poslaťod sportovec » Štv 24. Dec 2015 23:01:51

menovatel píše:Platové stropy sú snaha vyhodiť trh dverami, ale on sa zvykne vrátiť oknom. Napríklad platením bokom, naturáliami, doplnkovými dohodami, zamestnávaním príbuzných a pod. U bežných jazdcov sa deje niečo presne opačné, vracajú plat tímu len aby mohli jazdiť a skúsiť preraziť.

Je to presne tak ako píšeš.

Cyklisti, čo by normálne jazdili zadarmo a skúšali preraziť, si teraz musia zháňať peniaze, aby dostali minimálnu UCI mzdu ... alebo keď ju dostanú, tak to potom musia všetko vracať v hotovosti "v tajnosti" naspäť do teamu. Komplikácie a opletačky ... namiesto toho, aby sa sústredili na tréning.

... ale tak ono je to niekedy ťažké celé nejako dobre vymyslieť, aby systém pekne fungoval.
Obrázok užívateľa
sportovec

Poslaťod MichalJ » Pia 25. Dec 2015 19:01:31

Inak možno ste zachytili, UCI pekne bojuje proti ASO. Naposledy poznamenali že dobre, môžu svoje preteky prihlásiť ako HC, len nech potom rešpektujú všetky podmienky a pravidlá, napríklad max dĺžka 200km na pretek. Čo by bolo riadne mínus hlavne pre Paris-Roubaix, ale nečakali by nás ani žiadne dlhšie etapy na Tour.
Tento boj ešte môže byť zaujímavý, ale vážne sa bojím že neskončí v prospech dobra cyklistiky ... :(
MichalJ

Poslaťod ifčopifčo » Sob 26. Dec 2015 12:35:10

Od strany 57 je nové bodovanie UCI
http://www.uci.ch/mm/Document/News/Rule ... nglish.pdf
zatiaľ som to iba prebehol očami ale zarazilo ma že Quebec a Montreal sú lepšie bodované ako E3 a Valónsky šíp.
Fanúšik cyklistiky od roku 1972. Veľký fanúšik Petra Sagana, ktorý mu praje, aby vyhral každé preteky na ktoré nastúpi.
ifčopifčo

Poslaťod lukas » Ned 27. Dec 2015 1:11:42

@ifčopifčo
Pred rokom som v prvých januárových dňoch čítal takmer to isté, podobá sa to na 99 %, ale vieme ako to dopadlo.
http://www.cycling-info.sk/aktuality-zo ... -a-jazdcov
To percento zmeny je iba v miernej úprave bodovania, ktoré sa ale aj tak nebude všetkým páčiť. Prečo je TDU v lepšom stĺpci ako Poľsko alebo Baskicko nedáva žiadny zmysel, rovnako ako Valónsky šíp v horšom a Gent-Wevelgem v lepšom. Ak niekto nájde k tomuto vysvetlenie, dajte link, vďaka.
Lukáš Timko
Obrázok užívateľa
lukas

Poslaťod Keram » Ned 27. Dec 2015 12:57:56

@ ifco, lukas
A ma to uz naozaj platit tuto sezonu? Inak je to cele zle. Postrada to uplne logicke suvislosti. Klasiky stavane na uroven monumentov. Etapaky rozdelene do dvoch kategorii...Najviac mi kole oci ze niektore klasiky su na urovni monumentov a niektore nie.
“That guy’s pretty unbeatable right now,” Cavendish said. “He’s a once-in-a-generation rider, for sure. He is super, super good. He’s making us all look like juniors, I think.”
Obrázok užívateľa
Keram

Poslaťod MichalJ » Ned 27. Dec 2015 19:24:08

Čo je tam iná zaujímavá zmena (len som to niekde čítal a nehľadal osobne, tak možno sa mýlim :-) ) je že po novom môžu na závodoch 2.kategórie, kde patrí aj Okolo Slovenska (plus napríklad tie jednorazovky V4), štartovať aj 2 ProKonti tímy. Mohlo by byť zaujímavé vidieť také CCC u nás :D Aj keď v prípade lepšej zostavy by boli asi až príliš silný.
MichalJ

Poslaťod bloy » Uto 29. Dec 2015 0:45:33

Po minuloročnej blamáži sa UCI tuším nepoučila, nerozumiem tomu, lebo ich najlepším záujmom by malo byť zlepšovanie image a oni namiesto toho robia psie kusy.
"“Byl jsem ze začátku takový méně průbojný a Cavendish mi radil, abych se nebál používat lokty a nikdy nikomu nic nedaroval." Petr Vakoč
Obrázok užívateľa
bloy

Poslaťod lukas » Uto 29. Dec 2015 17:09:20

MichalJ píše:Čo je tam iná zaujímavá zmena (len som to niekde čítal a nehľadal osobne, tak možno sa mýlim :-) ) je že po novom môžu na závodoch 2.kategórie, kde patrí aj Okolo Slovenska (plus napríklad tie jednorazovky V4), štartovať aj 2 ProKonti tímy. Mohlo by byť zaujímavé vidieť také CCC u nás :D Aj keď v prípade lepšej zostavy by boli asi až príliš silný.

Áno, pýtal som sa to Privaru a Lučaniča v článku o Okolo Slovenska asi pred mesiacom, ale povedali, že tieto tímy vyžadujú štartovné a nebudú im ho platiť - že záujem je dostatočný, štartové pole vyrovnané a Slováci môžu bojovať o popredné miesta.
Lukáš Timko
Obrázok užívateľa
lukas

Poslaťod West » Str 30. Dec 2015 13:13:47

Prispejem do ankety trochu neskôr, dlhšie som tu nebol, aj tak nie je veľmi o čom diskutovať.

1. Cyklista sezóny
Valverde, Sagan, Froome, Kristoff v tomto poradí.
Bolo to naozaj veľmi tesné. Peťo Sagan mal skvelé dve najdôležitejšie podujatia celého kalendára – vyhral MS a to ako famózne zajazdil TDF, tak to bola oslava útočnej cyklistiky v priamom prenose, takže mnohé cyklistické osobnosti ho právom označili ako najsilnejšieho jazdca tam. Škoda že nemal trochu lepšiu jar. Potom by som dal bez výčitiek svedomia na prvé miesto jeho. Veľmi dobrú sezónu mal aj Froome, ale ja ako fanúšik univerzálnych cyklistov si predsa len viacej cením Valverdeho výkony. Vyhral prakticky všetky dôležitejšie Rankingy čo bolo odrazom práve tej jeho univerzálnosti a dokázal získať kombináciu monumentu a pódia na TDF čo sa nestáva až tak často. Naposledy sa to podarilo Andymu Schleckovi v 2009. Okrem toho viaceré vyhraté klasiky a jednorazovky, vyhraté etapy a podiá na týždenných etapákoch. Zelený dres na Vuelte zobral vlastne len tak mimochodom, keď už nemal šancu na GC.

2. Sklamania sezóny
Kwiatek – je to môj obľúbený cyklista a očakávam od neho podstatne viac ako ukázal.

3. Objav sezóny
Alaphilippe

4. Najlepší výkony cyklistov (v konkrétnych pretekoch)
Z Peťovho výkonu na Mount Baldy som mal až zimomriavky a dodnes nad tým mnohí krútia hlavou, ale jeho výkon na MS predsa len dávam vyššie. S minimálnou tímovou podporou proti najlepším z najlepších dosiahol absolútne dominantné víťazstvo. Krása!

5. Najlepší výkon tímov (v konkrétnych pretekoch)
Astana - Giro

6. Najlepšia klasika
Rozdelím to:
Najlepší monument – IL Lombardia (ale pekné bolo aj Ronde)
Ostatné klasiky a jednorazovky – Strade Bianche Aj G-W bolo fajn, ale to ako sa vytvoril ten rozhodujúci únik bolo viac o taktizovaní najsilnejších tímov ako o selekcii najlepších jazdcov.

7. Najlepší etapák
GT – TDF
ostatné – Eneco Tour

8. Najnudnejšie preteky
Dubai Tour

9. Čo ma v sezóne najviac potešilo
Peťove víťazstvo na MS.

10. Čo ma v sezóne najviac sklamalo
Vynechanie jarných klasík Boonena a Cancellaru. Oni už moc dlho jazdiť nebudú a preto toto mrzí dvojnásobne. Navyše Spartakus ukazoval veľmi dobrú formu, čo napokon potvrdil na TDF kde až do toho nešťastného pádu držal žltý dres.
West

Poslaťod berloq » Str 30. Dec 2015 22:19:56

Ešte na margo nedávnej debaty. Dnes vyšiel článok od Matejku na Roadcyclingu. "Je to jakoby UCI zvala hosty na cizí večírek a hostitele se neptala." Táto veta absolútne vystihuje môj postoj, môj názor, to prečo to vidím tak, ako to vidím.

Celý článok: http://www.roadcycling.cz/index.php5?str=clanek&id=3569&zpz=1
Po rovine neviem, do kopca nevládzem, z kopca sa bojím.
Obrázok užívateľa
berloq

Poslaťod lukas » Štv 31. Dec 2015 2:16:57

@berloq
máš veľmi nebezpečné videnie situácie: "Je to jakoby UCI zvala hosty na cizí večírek a hostitele se neptala"
Tých zo desať sponzorov, ktorí vstupujú do každého jedného tímu WT, to robia z veľkej časti vďaka tomu, že dopredu vedia, kde všade budú odprezentovaní a že to bude na všetkých pretekoch World Tour. To je pomerne jasný marketingový plán, ktorý možno 80 % tímov drží nad vodou. Ak by tú istotu nemali a každý organizátor by si robil čo chcel, cyklistika by v takejto podobe rozhodne neexistovala! Stredne dobré tímy by skrachovali a rozbila by sa globalizácia. Talianskí organizátori by si pozývali svoje tímy, Francúzi svoje (A.S.O. by možno ešte aj pýtalo peniaze od tímov, ktoré by sa dostali na štart), robili by si naprieky a rozdiely medzi bohatými a chudobnými tímami by sa zväčšovali, mnohí jazdci by si nevedeli naplánovať sezónu. Dokonca si myslím, žeby sa znížila konkurencia na pretekoch. Rozhodne by to znamenalo katastrofu pre už teraz živoriace tímy. Cyklistika 2004 a 2017 rozhodne nie je to isté. Celá cyklistika by sa výrazne zmenila. Možno by sa našiel správny systém, netvrdím, že nie, systém WT má kopec chýb, ale nechať to zrazu napospas osudu by cyklistike veľmi poškodilo. Treba stále hľadať strednú cestu, A.S.O. rozhodne nereprezentuje postoje všetkých organizátorov, dokonca si myslím, že majorita má opačný názor. Francúzi si chcú pozíciu ešte vylepšiť, no to by šlo na úkor iných organizátorov.
Lukáš Timko
Obrázok užívateľa
lukas

PredchádzajúciĎalší

Späť na Svetová cyklistika - sezóna

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia